La monarquia

Què celebren aquesta gent?

La història de la colo­nit­zació d’Amèrica per part la corona espa­nyola és d’aque­lles que obli­ga­rien, com a mínim, als hereus direc­tes –començant pels Bor­bons– a revi­sar les atro­ci­tats de la seva pròpia família per curar, si és pos­si­ble –que ho dubto– alguna de les feri­des que hi van dei­xar. Colom, en el seu diari del des­co­bri­ment, va escriure 139 vega­des la paraula or –pot­ser sí que era català, al cap­da­vall– i 41 cops els ter­mes Déu i Nos­tre Senyor. El saqueig va ser exe­cu­tat i orde­nat pels reis espa­nyols –pro­pi­e­ta­ris legals de tots els ter­renys des­co­berts– en nom de Déu. Va ser una ope­ració reli­gi­osa, cul­tu­ral, econòmica, social, política i mili­tar de subs­ti­tució d’un món que tenia arrels mil·lenàries per un altre que, a la llarga, va aca­bar des­truint un con­ti­nent per al seu propi bene­fici. Després van arri­bar altres colo­nit­za­ci­ons (a l’Àfrica, per exem­ple), però els espa­nyols van ense­nyar als occi­den­tals com s’havia de pro­ce­dir per escla­vit­zar pobles sen­cers al seu propi ter­ri­tori.

Cap rei espa­nyol, això sí, es va atre­vir a visi­tar les colònies ame­ri­ca­nes men­tre els indis eren sot­me­sos a una con­questa sense pre­ce­dents per la seva violència i abast con­ti­nen­tal. Irònica­ment, els cas­te­llans aca­ba­rien per­dent el seu propi imperi per les lliçons que van donar als aristòcra­tes sud-ame­ri­cans sobre com ha de fun­ci­o­nar el món. Quan Napoleó va envair Espa­nya i va enviar a l’exili el poca­traça de Fer­ran VII, van començar a sor­gir els pri­mers grans focus de resistència. El Borbó va tor­nar a Madrid i es va apro­var la Cons­ti­tució de Cadis, que teòrica­ment també afec­tava tots els ter­ri­to­ris impe­ri­als. Però heus aquí que les jun­tes rebels ame­ri­ca­nes van recor­dar que ells només es devien a la corona i no al par­la­ment espa­nyol. Esta­ven en con­tra, a més, de qual­se­vol procés de repar­ti­ment de la terra, i l’aixe­ca­ment va ser total. Quan Fer­ran VII va voler reac­ci­o­nar, ja ho havia per­dut tot.

La des­fi­lada mili­tar del 12 d’octu­bre, pre­si­dida pel rei espa­nyol Felip VI

La frase

Joan Carles I va ser el primer rei espanyol a visitar l’Amèrica Llatina quan tots els països, lògicament, ja tenien el seu propi estat. La seva gran aportació a la colonització la va fer a Espanya el 2001, amb una sentència sobre la conquesta que ha passat a la història: “L’idioma de Cervantes no va ser mai una llengua d’imposició.” I es va quedar tan ample.

Pedro Castillo humilia Felip VI en directe

A l’estiu, el nou president del Perú, Pedro Castillo –als antípodes de l’amic Vargas Llosa–, va aprofitar la visita de Felip VI al seu país per recordar el rol de la corona espanyola a Amèrica. “Tres segles d’explotació quan Peró va pertànyer a la corona espanyola. Ens van explotar els minerals que van sostenir el progrés d’Europa, en gran part amb la mà d’obra dels nostres propis avis.” I va seguir, mirant al rei espanyol: “Van venir els homes de Castella, que amb el suport dels seus felipillos i aprofitant un moment de caos i desunió, van conquerir l’estat que fins llavors coneixíem com els Andes Centrals.” Unes paraules que per al monarca van ser com una puntada de peu a l’entrecuix.

Un rei a l’Equador?

Amb Ferran VII es van perdre pràcticament totes les colònies a Amèrica, però hi va haver intents de restaurar alguna monarquia teòricament independent, com ara a Mèxic (Maximilià I) o la de posar una reina de sang borbònica i espanyola a l’Equador. Hi va haver un pla liderat per Maria Cristina, última esposa de Ferran VII i exiliada, per envair el país amb el suport d’un general irlandès i diversos batallons espanyols. Després de la invasió, el rei havia de ser un dels fills de Maria Cristina, però l’operació ni tan sols va començar, tot i que els francesos també ho veien bé.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor