La monarquia

Deixeu-nos injuriar en pau

Si final­ment el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol fes cas a la juris­prudència euro­pea i al Tri­bu­nal de Drets Humans d’Estras­burg hau­ria d’eli­mi­nar un dels delic­tes més deli­ci­o­sos del Codi Penal que “ens vam donar entre tots”, les penes per injúries a la corona que tants dies de glòria ens han donat. Hi ha un procés en marxa per alleu­ge­rir les penes a tots aquells que van pel món des­cri­vint amb figu­res retòriques tan mera­ve­llo­ses com la hipèrbole, la com­pa­ració, la iro­nia o la metàfora, les acti­vi­tats públi­ques o pri­va­des de la família reial. No cal dir que des d’aquí hem prac­ti­cat aquest noble art, mai més ben dit, amb tota l’elegància de la qual hem estat capaços.

Compte!, ningú a Espa­nya parla de dero­gació de la llei. Fins aquí podíem arri­bar! Només es dis­cu­teix una reducció de les penes, tot i la sentència del Cons­ti­tu­ci­o­nal belga arran del cas Valtònyc. Con­cepción Espe­jel, per dir un dels noms que acce­di­ran al Cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol, pre­fe­ri­ria immo­lar-se al car­rer Felip V de Madrid abans de votar con­tra un dels pilars fun­da­ci­o­nals del seu règim, la pedra filo­so­fal de la uni­tat d’Espa­nya des de temps imme­mo­ri­als, els Bor­bons d’abans, d’ara i sobre­tot dels que han de venir. Con­cepción, no et ren­dei­xis!

Des d’aquesta secció defen­sem que cal man­te­nir com sigui el delicte i les penes més altes pos­si­bles. Ani­mem jut­ges, polítics, fis­cals, con­sells de poder, empre­sa­ris d’èxit i opi­na­dors diver­sos a llui­tar per l’honor dels reis en tots els camps de bata­lla que cal­guin, fins i tot els de Flan­des, la pàtria que va veure néixer Car­les V, monarca que es va auto­pro­cla­mar, ja que parlàvem d’exa­ge­ra­ci­ons, empe­ra­dor del Sacre Imperi Roma­no­germànic. Si un raper o un poeta –i tot el que queda entre­mig– no pot inju­riar legal­ment Felip VI es perdrà un gènere sen­cer ben nos­trat que va des del famós “mori el Borbó” del segle XVIII fins al “Juan Car­los ladrón, al paredón”.

Felip VI, en una imatge que fa mal al Cons­ti­tu­ci­o­nal

La primera esmena

La Constitució dels EUA, la més mediàtica de totes, protegeix la llibertat d’expressió per sobre, gairebé, de qualsevol altra consideració. Això en la primera esmena. En la segona, hi ha el polèmic dret dels ciutadans a tenir armes i defensar el seu propi domicili. Ni un emperador pot accedir-hi sense permís del propietari. En cas contrari, pam.

Matrimonis fallits

Sobre la relació entre les famílies reials de Bèlgica i Espanya s’han escrit pràcticament enciclopèdies, sobretot arran del casament de Balduí amb Fabiola de Mora i Aragó. En principi, el monarca estava destinat a casar-se amb la infanta Pilar, germana de Joan Carles I, però va acabar escollint una de les seves millors amigues, com en una telenovel·la. El 1995 va córrer com la pólvora per les revistes del cor una operació d’estat per casar Felip, l’actual rei belga –en aquell moment, l’hereu al tron–, amb la infanta Cristina, germana del Felip espanyol, també hereu al tron. Però l’enllaç, que hauria estat el casament reial del segle, no va fructificar perquè Cristina no ho va veure clar. Va preferir Urdangarin. Tot un encert, com s’ha vist després.

El discurs d’Albert II

És ben conegut que l’actual monarca de Bèlgica va arribar al tron per l’abdicació del seu pare, Albert II, una operació semblant des de fora a la que va portar Felip VI a ser proclamat rei d’Espanya. Albert II, també envoltat d’alguns escàndols familiars, es va acabar acomiadant el 2013 amb un discurs que mirava d’integrar en el futur projecte del país tant els valons –monàrquics convençuts– com els flamencs, cada vegada més republicans per les diferents crisis polítiques dels anys anteriors entre els uns i els altres. El Felip belga, a diferència de l’espanyol, va amb peus de plom amb la qüestió nacional. S’hi juga el càrrec.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.