La monarquia

Al servei de sa majestat

Félix Sanz Roldán torna a estar de moda. L’espia i mili­tar que més poder va aglu­ti­nar men­tre va ser cap del CNI –la casa, com en diuen–, va fra­cas­sar amb estrèpit a Cata­lu­nya en l’atemp­tat del 2017, ja fos per con­nivència, com l’acusa Villa­rejo, o per ser incapaç de veure’l venir i atu­rar-lo. Més enllà de les opi­ni­ons, un dels fets que sí que s’han demos­trat és que amb l’excusa de pro­te­gir el rei i la seva família –recor­dem que aquesta secció es diu “La monar­quia”– ell va crear una secció al CNI ano­me­nada Defensa de los prin­ci­pios cons­ti­tu­ci­o­na­les que incloïa la defensa a gai­rebé qual­se­vol preu de Joan Car­les I i el seu suc­ces­sor, en aquell moment ja nome­nat, i de tots els afers rela­ci­o­nats amb el “sepa­ra­tisme”. El CNI no va tro­bar ni les urnes, però aquesta ja és una altra història.

Sanz Roldán, tot i que està ofi­ci­al­ment reti­rat com a espia i mili­tar, és un dels homes que ha visi­tat Joan Car­les als Emi­rats i que ha fet ges­ti­ons perquè el seu retorn sigui, en ter­mes mediàtics, pacífic. Ell mateix ja va ser qui el va convèncer que abdiqués després que, en una altra mos­tra d’incom­petència, se li escapés de les mans la cacera a Botswana i no inter­ceptés a temps les fotos amb l’ele­fant. Sanz Roldán també va ser l’encar­re­gat de viat­jar a Lon­dres per recor­dar a Corinna que amb les coses de palau no s’hi juga, un altre tret per la culata. Cer­ta­ment, Villa­rejo, ene­mic decla­rat de Sanz, va ser més viu i va fil­trar les gra­va­ci­ons de l’amant del rei. La denúncia d’ame­na­ces del CNI con­ti­nua viva a Lon­dres.

Sanz Roldán, després de tre­ba­llar per una tran­sició entre reis que evités qual­se­vol canvi cons­ti­tu­ci­o­nal (ni una coma) va començar a bus­car una sor­tida, però en el seu currículum també hi figura la inves­ti­gació amb fons públics de tots els impli­cats en el cas Nóos i la pos­si­ble injecció d’hor­mo­nes a Joan Car­les per fre­nar el seu irre­fre­na­ble desig sexual. A Espa­nya el poder polític i mediàtic té Sánchez Roldán en un altar, però més aviat sem­bla un fra­cas­sat en tots els sen­tits.

Sanz Roldán, abans d’inter­ve­nir en una comissió d’inves­ti­gació per l’afer Corinna

Càmeres arreu

Una de les funcions principals del CNI i del CESID aquests darrers quaranta anys ha estat espiar, sobretot les amans i amigues dels dos reis. Amb Joan Carles I, se’n va fer un fart. Els espies també van haver de fer llargs desplaçaments per vigilar les aspirants a reina. N’hi va haver als EUA, a Noruega i a Mallorca, abans que la corona caigués sobre Letícia.

Pedro Sánchez ‘confina’ Felip VI

Una de les últimes polèmiques a Madrid l’ha provocat el viatge que Pedro Sánchez farà al febrer a l’Expo de Dubai, sobre el qual el govern ha explicitat clarament que no vol Felip VI al seu costat. Certament, alguns es queixen que si el rei ja no participa ni tan sols en aquests viatges de caràcter econòmic, ja només li quedarà fer el discurs de Nadal. Acostar-se, amb tot, als Emirats amb l’emèrit per allà rondant és un perill de primer ordre per al president espanyol, perquè per bé o per mal haurà de fer front a qüestions delicades sobre la situació d’un senyor que, de fet, té amics, i molt poderosos, entre els obscurs personatges que remenen les cireres en aquesta zona del planeta.

El CNI i Bàrbara Rey

Abans que Félix Sanz Roldán arribés al CNI, el comandament principal va ser per a Alberto Saiz, que va ser el pobre home que va haver de gestionar el famós xantatge que Bàrbara Rey va fer a Joan Carles I amb uns vídeos de contingut sexual suposadament poc edificant. Almenys això diu la llegenda. Amb tot, Saiz acabaria confirmant a Salvados que una de les missions de l’espionatge espanyol va ser assegurar-se que Rey no parlés ni mostrés res del que tenia. No li van ingressar milions a Suïssa, que hauria estat molt descarat, però es van assegurar, això sí, que no li faltés mai feina als canals autonòmics controlats pel PP amb el vistiplau de José Bono.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.