La monarquia

D’Espanya només n’hi ha una?

Ala vida es pot ser rei i fins i tot empe­ra­dor però hi hagué un temps en què un monarca no era com­plet del tot si el papa de torn no li posava la vara al damunt per ofe­rir-li un títol que estava per sobre del bé i el mal. Quan un gover­nant podia con­si­de­rar-se ofi­ci­al­ment “rei catòlic” que s’apar­tes­sin els altres. No tots hi tenien dret, és clar. Alguns reis d’Aragó i com­tes de Bar­ce­lona s’ho van gua­nyar a pols. El cas més cone­gut és el de Fer­ran el Catòlic. Va fer mèrits. La con­questa de Gra­nada, l’últim feu de l’Islam; l’expulsió dels jueus; la cro­ada con­tra l’imperi turc i l’alli­be­ra­ment dels ter­ri­to­ris del Vaticà a Nàpols, per citar-ne només alguns. L’altre gran catòlic nos­trat fou Pere, el pare de Jaume el Con­que­ri­dor.

A par­tir de Fer­ran II el títol va tenir també un gran com­po­nent polític per la unió de les dues coro­nes, la cas­te­llana i l’ara­go­nesa, amb el casa­ment amb Isa­bel. Fer­ran i Isa­bel van rebre el títol de rei i reina “de les Espa­nyes” per dei­xar clar que es trac­tava d’un nou regne com­post per diver­sos estats, com podria ser l’actual monar­quia britànica.

Més enda­vant, Car­les I va deci­dir que ell era el legítim hereu dels empe­ra­dors romans i va assu­mir el títol d’empe­ra­dor del sacre imperi. Amb Felip II, rea­pa­re­gue­ren els reis catòlics i els seus suc­ces­sors van seguir uti­lit­zant el títol, però tenien una raó de pes per fer-ho. Jurídica­ment no exis­tia un regne d’Espa­nya i els monar­ques, gràcies al reco­nei­xe­ment papal del Vaticà, evi­ta­ven ferir les iden­ti­tats naci­o­nals dels súbdits dels dife­rents estats.

Quan els reis van aca­bar fixant la seva residència per­ma­nent a Cas­te­lla i sobre­tot a par­tir de l’arri­bada al poder de l’amic Felip V, la deno­mi­nació de monar­quia catòlica va ser pro­gres­si­va­ment subs­tituïda per un nou nom que va ver for­tuna sot­me­tent les naci­ons més febles: monar­quia d’Espa­nya. I aquí estem.

Desem­bar­ca­ment a València de Fer­ran el Catòlic, famós qua­dre de Josep Ribe­lles

«Viejo catalanote»

Amb aquest «insult» fou expulsat Ferran de la cort de Castella. En morir Isabel (1504) la noblesa castellana es va unir per evitar que fos el regent. Tots eren partidaris de Felip el Bell, casat amb una de les seves filles. Va acabar regnant menys d’un any. Oficialment se’l considera el primer monarca de la casa dels Àustries i per tant iniciador de la dinastia.

A Madrid, qui té un fiscal té un amic

El fiscal anticorrupció (sic) Alejandro Luzón és a punt d’arxivar les diligències i qualsevol investigació sobre els comptes vinculats a Joan Carles I en el paradís d ela illa de Jersey. Luzón i el seu equip de fiscals tenien informació sobre un compte d’uns 10 milions d’euros a nom de l’emèrit. L’informe admet que el pare de la’actual rei hauria estat beneficiari del compte però que això hauria passat quan encara gaudia d’inviolabilitat (abans del 2014) i que això impedeix trobar responsabilitats penals. Es dona per fet també que s’arxivarà la causa dels 80 milions que va rebre per les «gestions» que va fer per l’AVE de la Meca.

Perill, l’òmicron topa amb els Borbons

Mentre llegiu aquestes línies Felip VI està confinat a la Zarzuela després d’haver donat postiu per coronavirus, que finalment ha fet honor al seu nom. La broma fàcil és dir que deixarà de treballar però un virus dins d’un borbó és com deu jugant a daus. Quina mutació pot sorgir en un ADN que és el resultat d’una dinastia forjada en el sexe entre familiars des de temps immemorials? Preguem perquè el temut apocalipsi zombi no comenci precisament a la cambra reial.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.