El mal gest a l’alliberador
Diumenge passat, Felip VI va fer un parèntesi en les vacances a Mallorca i va assistir a la presa de possessió del nou president de Colòmbia, Gustavo Petro. En un moment de l’acte, uns cadets van arribar amb l’espasa de Simón Bolívar, alliberador de Colòmbia i de cinc països més. Es tracta d’un objecte que, com bona part de les pertinences de l’heroi llatinoamericà, forma part del Museu Quinta de Bolívar i té un evident caràcter simbòlic, gairebé de relíquia. Durant l’acte, Petro va destacar que l’espasa “representa molt” per a ells i va qualificar-la com “l’espasa del poble”, remarcant la importància que fos present durant la cerimònia. Quan van adonar-se de l’arribada de l’espasa, els caps d’estats i alts dignataris presents, de països com ara Xile, l’Argentina i Mèxic, es van aixecar de la cadira com a acte de respecte. Tots menys el monarca espanyol, que es va mantenir assegut en tot moment i només es va aixecar molt més endavant, però no com a mostra de respecte, sinó senzillament perquè l’acte ja s’havia acabat.
El mal gest no va passar desapercebut i va generar una notable polèmica que va inundar les xarxes i ha provocat un intercanvi de retrets entre els socis de govern i també entre aquests i el PP. L’activista polític Gener Usuga va advertir: “El rei d’Espanya ha estat l’únic que s’ha quedat assegut quan ha arribat l’espasa de Bolívar a la possessió presidencial”; i hi va afegir: “Aquesta [espasa] és la mateixa amb què l’alliberador va combatre l’exèrcit espanyol fa més de 200 anys.” El president Carles Puigdemont, per la seva banda, també ha volgut dir-hi la seva i ha etzibat: “La monarquia restaurada per Franco es fa fotos amb els diputats del partit feixista Vox, però no s’alça davant d’un símbol en què es reconeixen els pobles alliberats de la tirania espanyola.”
Felip VI assegut, mentre uns cadets porten l’espasa de Bolívar
La premsa amiga
La premsa del règim s’ha apressat a sortir en ajuda del monarca. La Vanguardia va assegurar que “el rei sí que es va aixecar al pas de l’espasa Bolívar”, tot i que les imatges ho desmenteixen. El Mundo, per la seva banda, assegurava que “no es va aixecar perquè l’espasa de Bolívar no és un símbol de l’Estat i la seva exhibició no estava inclosa en el protocol”.
La “guillotina” dels socis del PSOE...
Podem, que governa amb el PSOE encara que a vegades no ho sembli, que simpatitza amb el nou govern colombià i que practica la dialèctica antimonàrquica, va reaccionar amb virulència al mal gest del monarca en l’acte de presa de possessió de Gustavo Petro. El portaveu de la formació, Pablo Echenique, es va preguntar si la decisió de Felip VI tenia el suport del ministre d’Exteriors. Aquest no va contestar, però sí que va fer-ho el titular de Cultura, el català Miquel Iceta, que va voler treure ferro a l’assumpte i va qualificar-lo de “polèmica estiuenca”. I fins i tot va assegurar que les exigències dels seus socis de Podem de demanar perdó eren literalment “esbojarrades” i “desproporcionades”. El diputat del Podem Pedro Honrubia també es va voler afegir a la polèmica i, des del seu compte de Twitter, va deixar anar: “Es troba a faltar una bona guillotina en la història de l’Estat espanyol.”
i la sang de la ultradreta
La dreta espanyola també s’ha situat al costat del monarca. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha deixat anar que “n’hi ha prou de veure la reacció dels enemics d’Espanya per adonar-se que Felip VI la torna a encertar en la seva defensa d’Espanya” i hi ha afegit que l’exposició de l’espasa de Bolívar era “un caprici indigenista que només cerca ofendre el nostre país”. Per la seva banda, el senador del PP Rafael Hernando va dir que “l’exterrorista i actual president de Colòmbia, Gustavo Petro, organitza un espectacle amb l’espasa d’un esclavista com Bolívar [...] i l’esquerra podemita i rufians de torn s’escandalitzen perquè el rei no s’arronsa. Quina tropa!”