La monarquia

Quina creu!

Cata­lu­nya és el país de les eter­nes polèmiques. Si no en tenim, en bus­quem. Som parits així, però enda­vant les atxes!

Tenim, per exem­ple, el Front Naci­o­nal de Cata­lu­nya, que vol que la ban­dera de la creu de Sant Jordi o l’escut sigui l’ofi­cial del país, ara o si algun dia som inde­pen­dents. Hi tenen tot el dret, diran alguns. La qüestió és que molts altres con­si­de­ren que aquest és el par­tit fei­xista ofi­cial de l’inde­pen­den­tisme, l’extrema dreta més nos­trada –també ho diuen de Laura Borràs i els seus segui­dors, a veure si s’acla­rei­xen!– Però tor­nem al tema prin­ci­pal, que hem vin­gut aquí a par­lar de temes monàrquics, que és el que toca.

L’ús per part d’algu­nes ins­ti­tu­ci­ons de la ban­dera i l’escut amb la creu de Sant Jordi com a símbol ofi­cial ve de lluny. Era l’emblema dels almogàvers de Pere el Gran, i quan va néixer la Dipu­tació del Gene­ral (1289), ante­ce­dent de la Gene­ra­li­tat, la creu ja n’era el símbol prin­ci­pal jun­ta­ment amb una corona que asse­nya­lava Bar­ce­lona, des que així ho va deci­dir Pere el Ceri­moniós, com a residència dels monar­ques de la corona d’Aragó. Ep!, ara, però, som repu­bli­cans i d’això res de res. L’heral­dista Armand de Fluvià indica que en un hipotètic estat inde­pen­dent o fede­ració que reunís tots els Països Cata­lans, el Prin­ci­pat hau­ria de tenir la creu de Sant Jordi ben visi­ble al cos­tat de la senyera per dife­ren­ciar-se dels altres ter­ri­to­ris.

El 1714, amb la cai­guda de Bar­ce­lona, Felip V va requi­sar la ban­dera de Sant Jordi com a tro­feu de con­questa. Amb tot, la creu s’ha man­tin­gut fins ara com a símbol de la ciu­tat, fins i tot en l’època fran­quista, i ara sobre­viu en un fons amb la senyera però ja sense cap corona que repre­senti els reis espa­nyols o els antics sobi­rans de l’Aragó.

La rei­vin­di­cació que fa de l’escut l’FNC –així es pot veure en tots els seus per­fils a les xar­xes soci­als–, obre el meló sobre què s’hau­ria de fer amb un símbol que també té un fons religiós, ja que no deixa de ser una creu. El govern ja li ha posat el dit a l’ull.

Un afi­ci­o­nat de la selecció anglesa, amb la Union Jack, que porta la creu de Sant Jordi

En nom de crist

És ben sabut que els mercenaris contractats per la corona d’Aragó i els reis catalans també usaven la creu al seu escut com a símbol. La Gran Companyia Catalana, autora de la tempestuosa venjança catalana a Grècia, va lliurar una guerra, segons va documentar Ramon Muntaner, contra tot el que quedava de l’imperi romà d’occident.

Sorpresa en la tercera samarreta del Barça

La tercera samarreta del Barça, estrenada dimecres en l’amistós contra el City al Camp Nou, ret un homenatge, precisament, a la creu de Sant Jordi, aprofitant que el club va rebre fa trenta anys el guardó amb el mateix nom. Amb aquest gest sembla que s’esvaeix la polèmica per la qual petits sectors reclamaven un canvi en l’escut del club per les connotacions religioses que representa la creu, tot i que es va inspirar en l’escut de l’ajuntament de la ciutat. No és, això sí, un símbol neutral ni aquí ni en cap lloc del món, ja que en alguns països musulmans, on el club fa negocis, la creu encara s’entravessa en els sectors més radicals.

L’imperi que va dominar el món

La creu de Sant Jordi no és un producte eminentment català. Els genovesos ja la portaven en el segle XI, i els anglesos la van posar als seus vaixells per navegar pel Mediterrani i més tard va esdevenir la insígnia de la seva marina i el símbol principal de la bandera d’un país que va colonitzar terres als cinc continents. L’imperi romà, en els seus últims dies, també la va usar, i ara mateix la creu és la bandera nacional de Geòrgia i apareix als escuts de ciutats com Londres, Milà i Mont-real.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.