La monarquia

La divisió per senyera

De què par­lem els cata­lans aquests dies? D’una Diada que torna a posar sobre el mapa divi­si­ons que des d’aquesta secció hem de recor­dar que es van for­jar des de temps ances­trals i sem­pre amb reis i monar­quies pel mig, més mal­pa­ri­des unes que les altres. La grossa se l’emporta, i més en aquesta set­mana de l’11-S, el senyor Felip V, Felip IV per als cata­lans. Ja sabem tot el que va fer, però no ho va fer sol, és clar. Va tenir milers i milers de cata­lans al seu cos­tat, començant per Fran­cesc Amet­ller, l’home que va redac­tar el Decret de Nova Planta. Els altres cata­lans no volien pre­ci­sa­ment una república, sinó un altre rei: Car­les d’Àustria.

A Cata­lu­nya també vam tenir la nos­tra dosi, no gens menor, de car­lis­tes, i la seva dèria d’entro­nit­zar ves a saber quin monarca d’una dinas­tia alter­na­tiva, encara més retrògrada que la borbònica.

I si tirem enrere, durant la guerra dels Sega­dors, el nos­tre amic Pau Cla­ris, en el seu llo­a­ble objec­tiu de for­mar un govern repu­blicà, va haver de sot­me­tre’s als desig­nis de Lluís XIII de França men­tre els seus ene­mics apos­ta­ven per Felip IV de Cas­te­lla, que va acon­se­guir el que volia. A Cata­lu­nya, divi­dits o no, sem­pre gua­nyen els matei­xos.

I si anem encara més enrere en el mapa del temps, ens plan­tem al com­promís de Casp, sor­git de la cas­te­dat, que no vir­gi­ni­tat, de Martí l’Humà. Hi va haver sang i guerra per tot el país abans que Fer­ran de Trastàmara fos l’esco­llit gràcies a la influència de Cas­te­lla i a l’actu­ació deci­siva del seu exèrcit. El can­di­dat que gau­dia de més suport dels pro­homs cata­lans, Jaume II d’Urgell, va per­dre –quina sor­presa!– en un altre país divi­dit que que­dava a la mercè dels cas­te­llans. Així es va cons­truir això que ara en diuen Espa­nya, apro­fi­tant una rere l’altra les divi­si­ons entre els més pode­ro­sos dels Països Cata­lans.

L’arxi­duc Car­les, un dels grans der­ro­tats de la guerra de Suc­cessió, en un retrat d’època

Joan, el perdedor

L’última batalla a Catalunya per col·locar un rei va ser la dels franquistes. Uns volien el comte de Barcelona, Joan –el pare de Joan Carles– i uns altres, el fill, a banda d’altres candidats més excèntrics. Ja sabem que Joan no va tenir mai el beneplàcit del general, que finalment va triar com a successor directe el pare de Felip VI.

La diada ‘olímpica’ del 1989

Les manifestacions de la Diada a Barcelona sempre han servit per prendre el pols a l’actualitat política del país. En aquest sentit, una de les més recordades pels crits contra la monarquia va ser la de l’Onze de Setembre del 1989. Tres dies abans s’havia inaugurat l’estadi olímpic de Montjuïc amb una xiulada monumental a l’himne espanyol i a Joan Carles I, un fet que va provocar una gran polèmica en els mitjans espanyols, que es van acollonir (amb perdó) amb la possibilitat que hi hagués una rèplica dels fets en els Jocs del 1992. Durant la manifestació es van repetir les xiulades al rei i es van cridar consignes unànimes contra Joan Carles i la monarquia espanyola.

On és el monument dels vencedors?

Durant anys i panys, molts polítics i representants de la societat civil s’han queixat de les formidables xiulades, i fins i tot llançaments de tota mena d’objectes, sempre que s’acosten al monument de Rafael Casanova per retre-li, s’entén, homenatge per la seva defensa de Barcelona. Però la paradoxa és que tots els que, de fet, haurien de celebrar la seva derrota, la imposició dels Borbons i el Decret de Nova Planta no tenen cap indret on dirigir-se per fer una festa com a grans campions del 1714.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor