La monarquia

Matem el pare, salvem Espanya

Vaig avi­sar que, per a bé o per a mal, par­la­ria del docu­men­tal d’HBO Max Sal­var al rey, tres epi­so­dis en què s’explica amb més o menys èxit la llei del silenci que va envol­tar la figura de Joan Car­les I durant qua­ranta anys i l’ope­ració orques­trada per fer-lo caure quan va con­ve­nir pel bé, és clar, d’Espa­nya. Freud ja va defi­nir el moment en què les per­so­nes madu­rem com el moment de “matar el pare”. A Felip VI no li va cal­dre moure ni un dit. Al seu vol­tant es va enge­gar una maquinària impa­ra­ble per fer veure a Joan Car­les que es trac­tava de triar entre l’abdi­cació forçosa o l’apo­ca­lipsi. La decisió va ser sen­zi­lla.

Hi ha un moment d’una gra­vació de l’emèrit amb Bárbara Rey en què ella li pre­gunta sobre tota una lle­genda de l’Espa­nya de la Tran­sició: Luis Roldán. Ell, sense mira­ments ni escrúpols, li admet que seria millor per a tot­hom que no tornés mai o que sim­ple­ment no el tro­bes­sin. Grans metàfores per a la des­a­pa­rició defi­ni­tiva, que no deixa de ser la mort física. És això, pre­ci­sa­ment, el que tras­pua el docu­men­tal res­pecte de la figura de l’emèrit: millor pel bé de tots ple­gats que ja no torni.

Un cop tren­cat el pacte de silenci surt tot: una dona en cada can­to­nada, un empre­sari en cada port, gra­va­ci­ons explícites, cor­rupció i comis­si­ons a mans ple­nes, amis­tats amb sàtra­pes d’arreu del món, Urdan­ga­rin, el patri­moni, els comp­tes a Suïssa, Corinna, Marta Gayá, Queca Cam­pi­llo, les fes­tas­ses, Mari­vent i l’esco­peta naci­o­nal, és a dir ossos i ele­fants. Aquest n’és un resum petitíssim per si us hi voleu entre­te­nir.

El que fa més gràcia és que els s’han avin­gut a par­ti­ci­par en el pro­grama, o almenys la majo­ria, són els que van par­ti­ci­par impu­ne­ment en l’omertà, que ho expli­quen tan feliços i ara es pen­sen que els dona­ran un Pulit­zer per haver cai­gut del cavall. Visca la lli­ber­tat d’expressió! Amb tot aquest pano­rama, qui és capaç de creure’s, com diu algú, que Felip VI és el “millor rei del món mun­dial”?

La caràtula del nou docu­men­tal sobre la figura de Joan Car­les I

Aznar, el mite

S’ha d’admetre que Joan Carles I tenia cops amagats quan estava de bon humor. La relació amb Aznar ho exemplifica molt bé. El rei, sempre que podia i amb periodistes al costat, en feia befa fent veure que portava bigoti i imitant la seva veu ridícula. Es van fer la vida impossible l’un a l’altre. Amb els socialistes sempre hi va tenir millor tracte.

De Marichalar a Urdangarin

El documental i alguns protagonistes del cas Nóos no tenen pietat a l’hora d’explicar com Urdangarin, i també la infanta Cristina, van exercir una corrupció sistèmica aprofitant que eren membres de la família reial. El soci Diego Torres, per despit, va ser el primer que va treure un document amb el nom de Corinna, molt més reina d’Espanya que no pas Sofia. Com a mínim s’ha emportat 65 milions d’euros, i els que no sabem. Ara bé, la cosa deu ser molt més greu en el cas de Marichalar i la infanta Helena, a qui no dediquen ni trenta segons. Era el moment que esperava amb més expectació, i res. Allò blanc que el vent s’endugué.

23-F: les cartes sobre la taula

El 2014, Jordi Évole va fer un fals documental –mockumentary que en diuen els americans– en què explicava una presumpta realitat alternativa del 23-F que en veritat hauria estat un muntatge per salvar la Transició i, és clar, la figura de Joan Carles I. Però vet aquí que els exagents del CESID que intervenen en el documental d’HBO, aquest sí ben real, confirmen que en realitat aquell programa de Salvados no estava tan lluny del que va passar: una operació, potser la primera, per salvar el rei.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor