La monarquia

El compte enrere?

Joan Car­les I ha fet aquesta set­mana 85 anys. A l’exili viu com un maha­rajà. Sense cap més obli­gació que la de no mun­tar un sidral com el del viatge a Galícia de fa uns mesos, passa el temps rebent fami­li­ars i amics (i ami­gues) men­tre gau­deix, no ens enga­nyem, pla­ent­ment l’etapa final de la seva vida. No sabem si entre la dosi de pas­ti­lles diàries hi figura una ració d’aque­lla tan mediàtica que per­met als senyors man­te­nir grans experiències com les que Corinna Lar­sen ha expo­sat al seu famós pòdcast.

En les redac­ci­ons, les que que­den, ja es fan apos­tes de qui durarà més, si el Borbó o Jordi Pujol després que hagi cai­gut Benet XVI, que segu­ra­ment ja reposa al cos­tat de Déu. Si no ho fa ell, ja em direu qui ha fet més mèrits per ser-hi.

Una de les coses que hem de fer els peri­o­dis­tes, amb l’ajuda d’his­to­ri­a­dors, en aquests casos (Pujol, Joan Car­les I o qui sigui) és tenir pre­pa­rats grans arti­cles o llençols inter­mi­na­bles sobre la figura de per­so­nat­ges històrics que intuïm que viuen els seus últims dies, set­ma­nes o mesos. No pot ser que se’t mori un rei, per molt emèrit i vell que sigui, a les dotze de la nit (hora nos­trada) i això t’agafi amb els pixats al ven­tre. Segu­ra­ment el que lle­gi­rem a l’ABC, a El País o ja no diguem a El Punt Avui serà com la nit i el dia, però si una cosa més o menys posarà d’acord tot­hom és que la bio­gra­fia de l’heroi (per a alguns) de la democràcia espa­nyola haurà aca­bat com un drap brut per fets que alguns ja expli­ca­ven fa qua­ranta anys men­tre d’altres que ara es fan els sabe­ruts calla­ven enmig de l’omertà pac­tada entre tots, fins i tot antics comu­nis­tes trans­for­mats en soci­al­demòcra­tes naci­o­na­lis­tes i monàrquics.

Si el Borbó acaba tras­pas­sant a Dubai no estarà fent res més que com­plint una de les tra­di­ci­ons de la seva casa reial. No parlo de la gui­llo­tina fran­cesa, sinó d’ante­ces­sors que també van morir a l’estran­ger, com ara Alfons XIII (Roma), Isa­bel II (París) i Car­les IV (Nàpols). Però d’això ja en par­la­rem més a bas­ta­ment quan arribi el moment.

Joan Car­les I, en la seva coro­nació com a rei, el 1975, encara davant les corts fran­quis­tes

Trenta anys

Una de les efemèrides que es recordarà aquest 2023 és la mort del pare de l’emèrit, Joan de Borbó (1913-1993), l’home que va poder regnar però que es va haver de conformar a ser comte de Barcelona. L’avi de Felip VI va fer sense èxit totes les martingales possibles des de l’estranger perquè Franco reconegués els seus drets dinàstics.

Un centenari que molts celebraran

Aquest 2023 també haurem de celebrar una altra de les grans contribucions de la monarquia borbònica a la democràcia i la prosperitat dels espanyols. Al setembre farà cent anys del pacte entre el besavi de Felip VI, Alfons XIII, i Miguel Primo de Rivera, llavors capità general de Catalunya, per instaurar una dictadura militar que va tenir, entre altres objectius, la repressió sistemàtica del catalanisme. Ja que la monarquia és una qüestió dinàstica (no l’hem inventat pas nosaltres), la lluita sistemàtica contra la voluntat dels catalans d’existir és una cosa que els Borbons porten a la sang des de fa tres-cents anys, just en el moment de la victòria de Felip V.

No tot són males efemèrides

Fins i tot a la meva classe d’EGB fèiem acudits de Carrero Blanco tot i que havia volat pels aires gairebé el mateix any que vam néixer. El 1973 farà cinquanta anys del primer intent, com dèiem nosaltres, de l’Estat espanyol d’enviar un home a la Lluna. S’han dit moltes coses d’aquell atemptat. La més rellevant de totes és que els mateixos americans i Joan Carles I estaven d’acord a treure-se’l de sobre perquè era una mena de Hitler ibèric que hauria posat en perill la Transició. El mateix 1973 així ho hauria explicat Joan Carles I a Henry Ford, el famós fabricant de cotxes, abans que aquest obrís la fàbrica a Almussafes. “Hi haurà democràcia si ens traiem de sobre Carrero Blanco.” Oficialment, això sí, va ser ETA.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor