La monarquia

Un cunyat sense corona

Aquesta set­mana hem vist tots els Bor­bons des­fi­lant en l’enter­ra­ment de Cons­tantí II, germà de Sofia i últim rei de Grècia, país con­ver­tit en república no només per un capritx del destí, sinó per la volun­tat dels seus ciu­ta­dans. En les necrològiques del cunyat de l’emèrit s’ha expli­ci­tat poc aquest fet, perquè jus­ta­ment un dels pilars de la Tran­sició espa­nyola és l’objec­tiu pre­me­di­tat per part de gai­rebé tot­hom de demo­cra­tit­zar el sis­tema cons­ti­tu­ci­o­nal sense fer la pre­gunta més relle­vant de totes: recu­pe­rar les ins­ti­tu­ci­ons usur­pa­des en el cop d’estat del 1936 o donar el poder a una monar­quia here­ditària col·labo­ra­dora necessària del fran­quisme?

El paral·lelisme entre Cons­tantí II i Joan Car­les I és mani­fest, però men­tre el pri­mer va caure en l’oblit, el segon, més llest, es va afer­rar al poder i aquí el tenim, amb una for­tuna incal­cu­la­ble, com qual­se­vol sàtrapa del ter­cer món. A Grècia, la dic­ta­dura va caure el 1974, un any abans que a Espa­nya, i la pri­mera pre­gunta que es van fer els par­tits era quin règim de govern volien. El pri­mer referèndum, de fa cin­quanta anys, va ser con­tro­lat per la mateixa junta mili­tar, i el pri­mer govern democràtic va deci­dir fer-ne un altre el 1974. Cons­tantí II, que no era xim­ple, estava boig per tor­nar al seu país com a nou sal­va­dor de la pàtria, així que va fer un dis­curs tele­vi­sat a la nació defen­sant els valors de la monar­quia, però allà la gent va poder votar i el van enviar defi­ni­ti­va­ment a la pape­rera de la història, amb un 69,2% de votants a favor de la república.

Tot i que la democràcia va ser un obs­ta­cle insal­va­ble per a Cons­tantí II, lluny del tron va viure a cos de rei en els dife­rents exi­lis –a Roma, a Madrid, a Copen­ha­guen i final­ment a Lon­dres– gràcies a la seva relació, en molts casos de fami­liar directe, amb la majo­ria de les grans cases reials euro­pees, sobre­tot l’espa­nyola, la britànica i la danesa.

La família reial espa­nyola, en l’enter­ra­ment de Cons­tantí II

L’hereu

Els monàrquics més recalcitrants, que a Grècia encara n’hi ha, consideren hereu al tron grec el príncep Pau I, que va néixer poc després del cop dels coronels al seu país (1967). El fill de Constantí és considerat, això sí, príncep a Dinamarca gràcies a la seva mare, Anna Maria, filla del rei Frederic IX i i de la princesa Íngrid de Suècia.

Schleswig-Holstein, els enemics d’Espanya

Una nota curiosa i que em va cridar l’atenció en el moment que Puigdemont va ser detingut i posteriorment alliberat a Alemanya és que la casa reial que va governar Grècia fins a l’experiment fallit de Constantí II va ser la de Schleswig-Holstein. El tribunal federal que va donar la raó al president contra l’euroordre de Llarena va ser creat precisament per Frederic VI de Dinamarca, de la mateixa casa que els monarques grecs des de l’arribada al poder de Jordi I (1863). La casa reial, també coneguda com la de Glücksburg, també regna, a banda de Dinamarca, a Noruega, i també en va ser membre destacat el duc Felip d’Edimburg, consort d’Isabel II. O sigui, com un petit virus, estaven i estan escampats arreu.

Escenes d’un matrimoni

Els llaços familiars de Constantí II amb moltes de les grans famílies reials europees –els royals, que en diuen ara–, va fer sobretot que la premsa del cor es llancés a explicar tots els detalls que va deixar la cerimònia religiosa. El minut d’or va ser la sortida de Sofia i Joan Carles, amb problemes evidents de mobilitat. L’emèrit, segons els experts en aquestes coses, va tenir una actitud grollera amb la seva dona (resulta que encara estan casats), estirant-la cap al cotxe quan aquesta rebia el condol d’altres personalitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor