La monarquia

La costa del pirata

Joan Car­les I con­ti­nua mono­po­lit­zant aquesta secció, i demano perdó als lec­tors, però és que no donem l’abast per con­tar les seves mali­fe­tes al Pròxim Ori­ent. Ara ha pres una altra decisió que ha dei­xat alguns asses­sors de la casa reial amb cara de pasta de moni­ato. Ha deci­dit fixar la seva residència fis­cal als Emi­rats Àrabs, país on viu exi­liat des de l’agost del 2020. Deu pen­sar que ja n’ha fet de tran gros­ses que sal­tar-se la decla­ració de renda del 2022 –un tràmit que cada any fem tots amb l’ai al cor–, i ins­criure’s en un paradís fis­cal, així amb tota la barra que se li pres­su­posa, serà com allò que can­tava la Trinca de “no ve d’un pam”.

Amb la residència fis­cal ja fixada defi­ni­ti­va­ment als Emi­rats, els amics d’Hisenda no podran estar-li a sobre ara que alguns teòrics del dret cons­ti­tu­ci­o­nal diuen que ha per­dut la immu­ni­tat. No s’ho cre­uen ni ells. La Fis­ca­lia espa­nyola ja ha tan­cat totes les inves­ti­ga­ci­ons ober­tes con­tra ell, i amb els seus emirs de con­fiança ha tro­bat en Abu Dhabi un recés de pau en què només parents, amics (i també ami­gues) el visi­ten per donar-li la raó en la seva bata­lla biogràfica per refer­mar-lo com l’empe­ra­dor de la democràcia espa­nyola.

En qual­se­vol cas, no s’ha equi­vo­cat de destí. Hi ha altres para­di­sos fis­cals al món on grans empre­sa­ris, artis­tes i aristòcra­tes espa­nyols ama­guen les seves for­tu­nes. Als Emi­rats no només és un con­vi­dat de pri­mera, sinó que encara exer­ceix d’asses­sor dels set emirs i dels seus múlti­ples prínceps que for­men el Con­sell Fede­ral Suprem. És un país amb uns cin­quanta anys d’història que, mal­grat el seu progrés econòmic deri­vat del petroli, en alguns àmbits es pot assi­mi­lar a una monar­quia feu­dal, sobre­tot en la con­si­de­ració de les dones com a ciu­ta­da­nes de segona.

Els actu­als emirs pro­ve­nen de les anti­gues tri­bus que domi­na­ven la zona abans de l’arri­bada de l’Imperi Britànic. La regió va ser bate­jada com la “costa dels pira­tes”. Amb el temps, el nom s’ha obli­dat, però algun cor­sari hi ha plan­tat la tenda de cam­pa­nya.

Moham­med bin Zayed i Joan Car­les I, en una tro­bada ofi­cial

MBZ

El gran avalador de l’emèrit i de la seva presència als Emirats és precisament l’home més poderós del país i un dels més influents del món, Mohammed bin Zayed, conegut popularment com MBZ. Des del 2022 és el president del país, l’emir d’Abu Dhabi i el comandant suprem de les forces armades dels Emirats. Va rebre de Joan Carles I l’Orde del Mèrit Civil.

El City, l’obra de govern de Mansour bin Zayed

La família reial dels Emirats no només està interessada a protegir Joan Carles I i fer negocis arreu en tots els sectors imaginables. El germà d’MBZ, Mansour bin Zayed, és propietari del City Football Group. La gran joia de la corona és, lògicament, el Manchester City, que governen dos catalans: Ferran Soriano, des d’un despatx i Pep Guardiola des de la banqueta. El conglomerat també inclou el Girona, entre un grapat de clubs de futbol d’arreu del planeta. Sent germà del president del país, Mansour ha anat guanyant poder i ja és el número dos del govern. També ha incrementat la seva fortuna i és el president del banc central del país.

La casa que paguem entre tots

Tot i que la família reial dels Emirats ha ofert diversos palaus i hotels a Joan Carles I com a residència, l’últim a Abu Dhabi, el Borbó ha decidit també aquest any –i segons ha revelat la periodista que més coneix les qüestions internes de la família, Mariángel Alcázar– comprar una casa pròpia als Emirats, la prova gairebé definitiva que no té cap intenció de tornar a Espanya, sobretot tenint en compte que ni la meitat de la seva família ni la meitat dels seus conciutadans el volen veure ni en pintura.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.