La monarquia

Genocidi a Xàtiva

Aquí, al Prin­ci­pat, sem­pre s’ha par­lat, i molt, ja sigui en debats històrics, periodístics, soci­als o polítics, de l’anor­re­a­ment que va supo­sar la victòria de Felip V en la guerra de Suc­cessió. De fet, la nos­tra diada ve d’aque­lla glo­ri­osa der­rota. Ens hau­ria vol­gut una victòria més pro­saica, si voleu, que segur que sense Bor­bons (hipòtesi de tre­ball) ens hau­ria anat millor.

Però molt pit­jor que a Cata­lu­nya ho van pas­sar en altres indrets dels Països Cata­lans. És el cas de Xàtiva, ciu­tat cre­mada i pas­sada a foc i espasa, en un petit geno­cidi que Felip va voler per­pe­tuar, com en el futur faria Sta­lin, can­vi­ant no només el topònim de la vila, sinó ano­me­nant-la Colo­nia Nueva de San Felipe, a major glòria d’ell mateix. Xàtiva va que­dar des­po­blada després d’aquell obs­cur 27 de novem­bre del 1707 i es va deci­dir que s’hi por­ta­ria gent fidel al nou règim que acceptés el nou ordre natu­ral de les coses i comencés a mirar cap a la capi­tal que real­ment impor­tava, o sigui, Madrid.

Es van dic­tar unes noves orde­nan­ces i fins i tot un nou dis­seny de l’arqui­tec­tura urbana. Calia ender­ro­car tot el que havia que­dat dret. Tant sols es podien res­pec­tar, només fal­ta­ria!, els edi­fi­cis catòlics. En rea­li­tat tot havia cai­gut, i els sol­dats que la van cre­mar es van dedi­car a la rapi­nya. Pràcti­ca­ment tota la població va ser assas­si­nada o depor­tada. L’objec­tiu, amb tot, no era només l’eli­mi­nació física de les per­so­nes, sinó que calia que el nom de Xàtiva des­a­pa­regués de tots els mapes i docu­ments ofi­ci­als, que quedés obli­dat per sem­pre més.

Mal­grat els esforços del Borbó i la impo­sició del nou nom, el nou règim no va acon­se­guir l’objec­tiu ini­cial, i el 1811 es va res­ti­tuir el nom de Xàtiva, poc després que s’inau­gu­res­sin les Corts de Cadis, gràcies a l’esforç del dipu­tat xativí Joa­quim Llo­renç Vila­nu­eva. Molta gent, amb el temps, va aca­bar tor­nant a la seva antiga vila. Que no en guar­den un bon record ho veiem al museu d’art del muni­cipi, on el qua­dre més visi­tat cada any és el de Felip V pen­jat de l’inrevés.

El museu de Xàtiva exposa un retrat de Felip V a l’inrevés per recor­dar el mal que va fer

El temut Macanaz

Un dels autors de l’extermini de Xàtiva fou Melchor Rafael de Macanaz, jutge de confiscacions de Felip V a València i Aragó. Va ser ell qui va proposar l’enderrocament de tota la ciutat i la idea de crear-ne una de nova de les cendres. Per aconseguir-ho va portar gent dels pobles veïns per fer caure les cases a canvi d’emportar-se el que hi trobessin.

‘Republicans’ al peu de sa majestat

Qualsevol excusa és bona per a Felip VI per demostrar qui mana a Catalunya, ja sigui efectivament o simbòlicament. El Mobile n’és un bon exemple. Tenim una alcaldessa republicana (de república espanyola) i un president republicà (de república catalana, se suposa) i tots dos s’acaben posant d’acord en una cosa, sortir a la foto com a súbdits del Borbó, que per una qüestió que ja no té a veure amb el domini o la política (la seva talla física) sol imposar la seva presència al davant de qualsevol rival. S’ha de dir que Aragonès i Colau renuncien sempre a la humiliació del besamans, però se’ls veu sempre encantats d’haver-se conegut en imatges oficials amb el Borbó.

Pot regnar-nos la intel·ligència artificial?

Tots els expositors del Mobile van voler que Felip VI provés els seus productes, alguns dels quals entren en el terreny de la ciència-ficció. Segurament encara ningú hi ha pensat, però probablement apartar un monarca que ens costa uns quants milions cada any i substituir-lo per un rei que decidís a cop de logaritme ens evitaria diners però també alguns ridículs i escàndols ben coneguts els últims anys, com el paperot de Joan Carles I. Probablement una computadora ja l’hauria eliminat de l’equació.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor