Lletres

Contes a domicili

La davallada de sessions de contacontes en biblioteques i altres espais ha portat tres narradores orals a anar a les cases i explicar-los en família

El petit Adrià, de 6 anys, té els ulls posats sobre la pan­ta­lla del telèfon mòbil. Engan­xat com està a un d’aquests jocs de per­se­cu­ci­ons, llui­tes i salts d’obs­ta­cles plens de llums i de color d’inter­net, se li fa costa amunt quan els pares li diuen que al cap de poca estona arri­barà a casa una con­ta­con­tes. Una noia que li expli­carà històries. Fa mitja ria­lla forçosa i con­ti­nua jugant, fins que arriba Rat Cebrián, una de les tres nar­ra­do­res que inte­gren el col·lec­tiu Entret(r)es de Tar­ra­gona, que fa cinc anys, veient la dava­llada de les ses­si­ons de con­tes per al públic infan­til que es va regis­trar en bibli­o­te­ques i altres espais a causa de les reta­lla­des econòmiques, van deci­dir enge­gar l’acti­vi­tat con­tes a domi­cili: anar a casa d’infants i ofe­rir-los “una ocasió única per assa­bo­rir moments amb la família a través de les històries”, diu Cebrián.

Arriba més tard de l’hora pre­vista, les vuit del ves­pre. L’Adrià s’amaga dar­rera la cor­tina, però, pas­sada la timi­desa ini­cial, s’asseu amb els pares al sofà de casa, amb la Rat al davant. Per a aquest ves­pre, en aquesta casa de Reus, ha triat tres con­tes: El follet Poca Son, de cre­ació pròpia (Rat Cebrián, a més d’expli­car-ne, fa trenta anys que n’escriu, de con­tes, i el per­so­natge Poca Son és el pro­ta­go­nista d’una col·lecció de deu con­tes que està embas­tant); El moli­net de sal i La prin­cesa de la sal. En tenia un altre de pre­vist, Els cinc hor­ri­bles, però pas­sa­des les deu de la nit, l’Adrià ja comença a bellu­gar, a dei­xar intuir que està can­sat i que pot­ser té son. “I diuen i con­ten, i con­ten i diuen, que va ser així durant molt de temps...” I s’acaba la història. La manera com l’ha expli­cat és deter­mi­nant per cap­tar l’atenció del petit, però encara ho és més que la història tin­gui pes per si mateixa: “Cal tro­bar bons con­tes: que siguin engi­nyo­sos, que esti­guin ben plan­te­jats, que creïn aviat un uni­vers màgic, que sor­pren­guin..., i després hi hem de sumar els valors que volem tre­ba­llar: de superació per­so­nal, per agu­dit­zar l’enginy per resol­dre situ­a­ci­ons... La història és impor­tant, perquè si no els con­tes gri­nyo­len”, diu Cebrián, que des­taca, però, que tot i que “una bona història ha de tocar els sen­ti­ments de la gent i l’ha de fer refle­xi­o­nar”, ella defuig d’expli­car després cap “mora­lisme”.

Va ser una amiga de la mare qui va rega­lar la sessió de con­ta­con­tes a l’Adrià i als seus pares, que han vis­cuts uns mesos difícils, ja que el nen es va haver de sot­me­tre a un tras­plan­ta­ment de medul·la òssia que va obli­gar la família a pas­sar molts mesos a l’hos­pi­tal. Quan s’acaba la sessió, Rat Cebrián, com les altres inte­grants del col·lec­tiu, no cobra diners. No volen que siguin un impe­di­ment per a cap família i pro­po­sen un inter­canvi: “En un món de diners, cada sessió cos­ta­ria uns 60 euros”, però lluny de fixar cap tarifa, les con­ta­con­tes pre­fe­rei­xen un regal, pen­sat i deci­dit per la mateixa família: “De vega­des mar­xem amb el cotxe car­re­gat de frui­tes i ver­du­res, d’altres amb un cap de set­mana en un apar­ta­ment, un pastís fet pels nens..., coses que la família pot donar», explica Cebrián.

Les virtuts de la narració oral

El col·lectiu Entret(r)es està format per Imma Pujol, bibliotecària de la Biblioteca Pública de Tarragona; Karme Gonzàlez, animadora i experta en gestió cultural, i Rat Cebrián, mestra i autora de diversos contes. A banda de les sessions que ofereixen per a joves i adults, l’any 2013 van decidir anar per les cases a explicar històries als més petits, a causa de la minsa oferta que hi ha actualment. Per elles, la narració oral s’escapa de la mera distracció: “És una manera de fer créixer consciències i un recurs molt vàlid per augmentar el vocabulari i per fer moltes activitats de llengua posteriors.” Cebrián celebra l’oportunitat que tenen de “batallar per la llengua”: “La llengua oral és una llengua una mica en desús; la gent acaba parlant amb el vocabulari bàsic, i els contacontes són una eina excel·lent per enriquir la llengua i fer-la créixer.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor