Música

Artur Gaya

Cantant de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries

“Quan poses la música al servei d’una causa li dones sentit”

El grup que més ha difós la música tradicional de les Terres de l’Ebre celebra el 25è aniversari amb una gira i amb un llibre

ANIVERSARI Els Quicos han fet més de 2.000 concerts i han editat 13 discos. Ara estan en plena gira del seu 25è aniversari CANÇONER Han publicat un llibre que recull 124 cançons i una historieta gràfica de l’imaginari del grup

Han pas­sat 25 anys des que Arturo Gaya es va posar a la pell de Quico el Célio, ins­pi­rant-se en un home cec del segle XIX, que era el cro­nista de tot allò que pas­sava als pobles. Ja com a grup, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Fer­re­ries va començar a tom­bar pobles i ciu­tats per fer-hi arri­bar les tona­des de la música tra­di­ci­o­nal de l’Ebre. “Buscàvem fer crònica social a través d’un cec i el seu pigall; seguint la tra­dició dels cecs, que eren els peri­o­dis­tes d’abans”, diu Gaya.

Avui, els per­so­nat­ges que repre­sen­ten els Qui­cos també poden par­lar de tot?
Aquest era l’objec­tiu ini­cial i ho con­ti­nua sent. El repte era fer una música d’arrel tra­di­ci­o­nal que con­tinués sent popu­lar, ins­pi­rada en el poble; que fes una crònica social i estigués al ser­vei del poble; en alguns moments rei­vin­di­cant, en uns altres cele­brant...
Hi havia un buit, fa 25 anys, en la música d’arrel del país?
A Cata­lu­nya hem arri­bat una mica més tard a aquest movi­ment de repro­po­sar la música d’arrel. El movi­ment de la cançó cata­lana i del rock català van fer que els músics es dedi­ques­sin a cul­ti­var altres gèneres. Però quan va néixer el Tra­di­cionàrius de Bar­ce­lona, ara ja fa més de trenta anys, va esti­rar tota una sèrie de músics cata­lans a cul­ti­var aquests gèneres, a impul­sar la nova música tra­di­ci­o­nal, això que ara se’n diu folk.
I han acon­se­guit donar a conèixer per arreu la música tra­di­ci­o­nal de l’Ebre?
Sí, volíem donar a conèixer que al nos­tre país hi ha una música cata­lana del sud. Amb una doble funció: una, dir-nos a la gent del sud que tenim la nos­tra pròpia música, i que això ajuda a gene­rar una iden­ti­tat de ter­ri­tori; i dos, dir a la resta del país que a l’Ebre no fem una altra música perquè som veïns de l’Aragó, sinó perquè aquesta música és molt antiga: hi ha musicòlegs que diuen que la jota i els gèneres ger­mans i cosins de la jota (fan­dan­gos, cants de tre­ball...) són la nos­tra música autòctona, d’abans dels àrabs.
Se n’ha fet un fart de dir que la jota és tan cata­lana com la sar­dana. Se n’ha sor­tit de convèncer els incrèduls?
Penso que sí. Ningú ja no dubta de la cata­la­ni­tat de la jota. Fins i tot hem can­tat jotes en català a les fes­tes majors de Sara­gossa, a la plaça del Pilar; hi hem expli­cat que la jota puja pel riu i no baixa, i no ha pas­sat res; al con­trari, ens han aplau­dit. A l’Aragó van crear les estruc­tu­res moder­nes de la jota, i en un moment donat, a Espa­nya es va clas­si­fi­car tot molt i van dir: els cata­lans, la sar­dana; els ara­go­ne­sos, la jota; els anda­lu­sos, la sevi­llana..., quan en rea­li­tat aquest mapa no era així.
Era un mapa pura­ment polític.
Exacte. Van atri­buir a cada regió una música. Quan van uti­lit­zar el folk­lore política­ment és quan li van fer mal. Van dir que català era sar­dana i bar­re­tina, i ara­go­ne­sos, jota i cac­hi­rulo i era irreal, això. La jota està con­si­de­rada per molta gent com una música tra­di­ci­o­nal dels Països Cata­lans.
El fet de ser d’“allà baix”, com can­ten els Qui­cos, ha estat una empenta o un entre­banc per a la tra­jectòria del grup?
Diria que les dues coses. Néixer amb força en un ter­ri­tori ens ha bene­fi­ciat. Però paral·lela­ment, el fet de no viure on es deci­dei­xen les coses també ens porta a caure en molts moments en un cert oblit. De vega­des ens pre­gun­tem per què no estem en un deter­mi­nat lloc, per què no han comp­tat amb nosal­tres. De vega­des els mit­jans públics es pre­o­cu­pen de tu no quan fas una cosa, sinó quan toca per la quota.
Van tenir un paper des­ta­cat en la lluita con­tra el Plan Hidrológico Naci­o­nal. La música encara és una bona eina de lluita i de com­promís social?
Sí, abso­lu­ta­ment. Quan pots posar la teva música al ser­vei d’una causa li estàs donant sen­tit al cent per cent. Quan va sor­gir la lluita per la defensa de l’Ebre, vam tenir l’opor­tu­ni­tat de posar la música al ser­vei dels sen­ti­ments de la gent i al ser­vei de la terra.
Però els Qui­cos sem­pre s’han man­tin­gut al marge del debat sobre el procés català. Per què?
Sí que ens hi hem posi­ci­o­nat. Vam estar al con­cert Folk per la lli­ber­tat, orga­nit­zat pel Tra­di­cionàrius; i hem par­ti­ci­pat acti­va­ment per la lli­ber­tat dels empre­so­nats. Estem abso­lu­ta­ment a favor del dret a deci­dir. Una altra cosa és que algú pensi que perquè no ens hem posi­ci­o­nat amb un par­tit en con­cret... Som sis músics i cada un té els seus mati­sos.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor