Pantalla

CINEMA

Quan el cinema se’n va a una plaça difícil

El 4 de juny arrencarà a Roda de Berà el FIC-CAT, l’únic festival dedicat exclusivament al cinema rodat en català

Dels apro­xi­ma­da­ment 120 fes­ti­vals i mos­tres de cinema que hi ha a Cata­lu­nya només un, el FIC-CAT (Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Cinema en Català Costa Dau­rada) es dedica a pro­mo­ci­o­nar, pro­jec­tar i pre­miar exclu­si­va­ment les pro­duc­ci­ons en llen­gua cata­lana. L’onzena edició tindrà lloc del 4 al 10 de juny, com cada any, a Roda de Berà; curi­o­sa­ment un muni­cipi de poc més de 6.500 habi­tants on ni tan sols hi ha una sala de cinema, ni cap tra­dició ni vin­cu­lació amb el sec­tor audi­o­vi­sual, i on poc més d’un 20% de la població cen­sada uti­litza el català com a llen­gua vehi­cu­lar i de comu­ni­cació. Un con­text poc favo­ra­ble, però que no ha impe­dit que el seu cre­a­dor i direc­tor, Anto­nio Bar­rero, l’hagi con­ver­tit “en el fes­ti­val de referència del cinema rodat en català”.

Bona part del cas­ti­gat sec­tor del cinema català pas­sarà durant set dies per la catifa ver­me­lla del FIC-CAT, amb l’actriu Mont­ser­rat Caru­lla com a pre­si­denta del jurat. A la selecció ofi­cial d’aquesta edició es pro­jec­ta­ran 57 pro­duc­ci­ons, entre les quals hi haurà diver­ses estre­nes a Cata­lu­nya, com ara els llarg­me­trat­ges For­men­tera Lady, de Pau Durà, i Les distàncies, d’Elena Trapé; i els docu­men­tals Cinema amb Ç, de Cris Gambín i Toni Pinel, i Més enllà de l’objec­tiu: Lacroix i Dalí, d’Anto­nio Pérez Molero i Céline For­men­tin. També s’estre­narà el film Cançó per a tu, d’Oriol Fer­rer, una copro­ducció de Tele­visió de Cata­lu­nya i Galápagos Media que se situa en els anys dau­rats de la Nova Cançó. Per això, abans de la seva pro­jecció, durant l’acte inau­gu­ral (el 4 de juny), els músics Joan Reig i Sergi Esteve inter­pre­ta­ran algu­nes cançons emblemàtiques d’aque­lla època en què les revol­tes al car­rer també van ser impor­tants.

Marc Recha, premiat

El FIC-CAT 2018 reconeixerà la figura del localitzador, d’aquell que busca els espais on es desenvolupa tot allò que està escrit en els guions. El premi honorífic 2018 no serà per a cap localitzador, però sí que anirà a mans d’un director, productor i guionista, Marc Recha, que converteix els paisatges de les seves pel·lícules en un personatge més.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.