Articles

ARTICULACIONS

Alberto Velasco

Bartolomé Bermejo

És una autèntica obra mestra que hauria d’esdevenir icona de la cultura del país, com ho és la ‘Maiestas Domini’ de Taüll

Si hagués de triar la meva pin­tura pre­fe­rida de l’art medi­e­val català, sense vacil·lar, esco­lli­ria la Pie­tat Desplà. Es tracta d’una obra encar­re­gada cap al 1490 per l’ardi­aca major de la cate­dral de Bar­ce­lona, Lluís Desplà, que la va des­ti­nar al seu ora­tori par­ti­cu­lar. Era, per tant, una pin­tura aïllada d’ulls tafa­ners, d’ús pri­vat, que no estava a la vista de tot­hom. Avui es con­serva al Museu de la Cate­dral de Bar­ce­lona i ha estat recent­ment res­tau­rada, procés que li ha retor­nat la seva esplen­dor ori­gi­nal.

Quan et tro­bes pal­plan­tat davant aquell pro­digi tècnic, només pots plo­rar. El des­ple­ga­ment de recur­sos, la dolo­rosa bellesa de la Mare de Déu sos­te­nint el cos ina­ni­mat de Crist, el broll de sang que li surt a Jesús de la nafra del cos­te­llam i l’impo­nent pai­satge cre­pus­cu­lar del fons pro­vo­quen en l’espec­ta­dor una intensa experiència visual i emo­ci­o­nal. És una autèntica obra mes­tra que hau­ria d’esde­ve­nir una icona de la cul­tura del país, com ho és la Maies­tas Domini de Taüll.

L’autor d’aquest capo­la­voro és Bar­to­lomé de Cárde­nas, àlies El Ber­mejo, qui, cofoi i satis­fet, va estam­par el seu nom en el marc de l’obra, en un moment en què els artis­tes no acos­tu­ma­ven a sig­nar els seus tre­balls. Ber­mejo era un pin­tor de Còrdova que després de tre­ba­llar a València i a Aragó, va arri­bar a Bar­ce­lona. Era, segu­ra­ment, un jueu con­vers i, fins i tot, sabem que la seva muller va ser peni­ten­ci­ada –con­dem­nada– a Daroca per dur a terme pràcti­ques judaïtzants. En canvi, ho igno­rem gai­rebé tot de com va viure i tre­ba­llar a Bar­ce­lona, on encara resi­dia el 1501.

A Bar­to­lomé Ber­mejo se li va dedi­car una expo­sició al MNAC fa quinze anys. Ara, el Museo Naci­o­nal del Prado en pre­para una altra que ha acon­se­guit allò que fins ara no s’havia acon­se­guit: reu­nir en un mateix espai totes les obres cone­gu­des del pin­tor –tret d’algun cas molt pun­tual–. S’inau­gu­rarà a l’octu­bre i en serà el comis­sari Joan Molina, pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat de Girona. El 2019, la mos­tra arri­barà a Bar­ce­lona, nova­ment al MNAC.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor