Pantalla

Les dones que no van poder ser astronautes

‘Mercury 13’ recupera de l’oblit la història d’un grup de dones que en els anys seixanta es van preparar per anar a l’espai i que van ser descartades pels prejudicis masclistes

“Quina neces­si­tat hi ha de voler enviar una dona a l’espai?”, pre­gunta un peri­o­dista a la pilot nord-ame­ri­cana Geral­dine, Jerry, Cobb en un pro­grama de tele­visió del 1963. “La mateixa neces­si­tat que enviar-hi un home. Si hem d’enviar un ésser humà a l’espai, que sigui el més qua­li­fi­cat”, res­pon Cobb amb con­tundència. Lla­vors tenia 32 anys i es mos­trava pro­fun­da­ment dece­buda pel fet que els soviètics hagues­sin acon­se­guit posar en òrbita Valen­tina Tereixkova i, en canvi, la NASA no mostrés cap mena d’interès a fer el mateix. Cobb, amb dotze dones més, va for­mar part d’un estudi desen­vo­lu­pat amb finançament pri­vat que volia deter­mi­nar si les dones podien pas­sar les matei­xes pro­ves físiques i psi­cològiques que els astro­nau­tes que for­ma­ven part del pro­grama Mer­cury de la NASA, el pri­mer pro­jecte espa­cial tri­pu­lat dels Estats Units, desen­vo­lu­pat entre el 1961 i el 1963.

Les tretze dones van ser selec­ci­o­na­des entre 700 pilots qua­li­fi­ca­des, amb més de 1.000 hores de vol d’experiència. Cobb va lide­rar aquesta tria, amb l’ajuda d’un científic, William Ran­dolph Love­lace, que havia estat una peça clau en el reclu­ta­ment dels homes del pro­grama Mer­cury. Love­lace va sot­me­tre les dones a les matei­xes pro­ves que als homes. Algu­nes eren extre­ma­da­ment dures, reque­rien molt d’esforç físic i posar a prova el propi cos. Per exem­ple, se’ls pro­vo­cava ver­ti­gen dis­pa­rant aigua glaçada a les ore­lles per cal­cu­lar quan de temps neces­si­ta­ven per recu­pe­rar-se, es man­te­nien en un com­plet aïlla­ment sen­so­rial durant hores i es mesu­rava la resistència d’alguns dels seus ner­vis i músculs amb elec­tro­xocs. També van ser sot­me­ses a pro­ves psíqui­ques, i no només van igua­lar els homes, sinó que en alguns casos els van superar. Però tot i això, el pro­jecte no va anar més enllà, ja que la NASA no es va voler invo­lu­crar en l’entre­na­ment que hau­ria estat neces­sari per enviar-les a l’espai. En canvi, els esforços es van con­cen­trar en els set astro­nau­tes del pro­grama Mer­cury, que segons una de les can­di­da­tes sem­bla­ven tallats pel mateix patró: tots ells blancs i gua­pos, ben edu­cats, som­ri­ents... Ells van aca­pa­rar les por­ta­des de les revis­tes men­tre que les dones can­di­da­tes a astro­nauta es man­te­nien en secret i final­ment eren des­car­ta­des pels pre­ju­di­cis mas­clis­tes de les esfe­res de poder nord-ame­ri­ca­nes. Ara Net­flix ha recu­pe­rat amb el docu­men­tal Mer­cury 13 la seva història, inclosa la lluita política que algu­nes d’elles van impul­sar per com­plir el seu somni d’arri­bar a l’espai. Un somni que no van acon­se­guir i que va que­dar pos­po­sat fins al 1983, data del pri­mer enlai­ra­ment de l’astro­nauta Sally Ride.

MERCURY 13 Documental de Netflix sobre les primeres dones candidates a anar a l’espai i descartes per la NASA.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.