Lletres

Biblioteques amb segell femení

La Mancomunitat de Catalunya va inaugurar ara fa cent anys la primera biblioteca popular, a Valls. Era la gènesi de tota una xarxa de biblioteques públiques que encara perviu avui dia. S’han adaptat als temps moderns, però conserven l’esquelet d’aquelles que van permetre, per primer cop, l’accés lliure a la lectura. Les bibliotecàries en van ser la clau

“Els dietaris de les bibliotecàries són cabdals i van més enllà de la narració del dia a dia d’una biblioteca ”

La història de les bibli­o­te­ques públi­ques és una història de dones. Quan la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya va crear la Xarxa de Bibli­o­te­ques, ara tot just fa cent anys, van ser les dones les que en van pren­dre les reg­nes i hi van estam­par la seva manera de fer. Els die­ta­ris que van escriure de manera gai­rebé inin­ter­rom­puda esde­ve­nen un bon relat no només del fun­ci­o­na­ment i de l’acti­vi­tat dels cen­tres, sinó de l’evo­lució i dels can­vis polítics i soci­als del país. És una minúscula part de la història escrita per dones; per bibli­o­tecàries.

La pri­mera bibli­o­teca popu­lar de la Man­co­mu­ni­tat del pre­si­dent Enric Prat de la Riba va ser la de Valls. La va inau­gu­rar per Sant Joan del 1918 el seu suc­ces­sor, Josep Puig i Cada­falch. Per això la ciu­tat de Valls ha orga­nit­zat ara tot un pro­grama de cele­bració del cen­te­nari, que tindrà el seu colofó la vigília de Sant Joan, el 23 de juny, amb un acte ins­ti­tu­ci­o­nal. Olot, Sallent, les Bor­ges Blan­ques i Canet van ser els següents muni­ci­pis que en van tenir. I pas­sats cent anys, Cata­lu­nya dis­posa d’una xarxa de bibli­o­te­ques públi­ques, hereva directa d’aque­lles. S’han escam­pat i mul­ti­pli­cat per tot arreu i s’han adap­tat als nous temps, però man­te­nen l’esque­let d’aque­lles que, fa cent anys, van per­me­tre “l’accés lliure de tot­hom a la lec­tura”, a través del préstec gratuït de lli­bres, segons Jep Martí, direc­tor de l’Arxiu Muni­ci­pal de Valls i un dels autors del lli­bre que acaba d’edi­tar l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Vallencs (IEV), que repassa la història d’aquell pri­mer “tem­ple de la cul­tura”, segons el va defi­nir l’arqui­tecte Cèsar Mar­ti­nell (1888-1973).

El sis­tema bibli­o­te­cari que va adop­tar la Man­co­mu­ni­tat va ser bàsica­ment el model ame­ricà. És un model d’espais i de pres­tat­ge­ries ober­tes, amb tots els lli­bres a l’abast dels lec­tors i la clas­si­fi­cació seguint el sis­tema deci­mal, el mateix que s’uti­litza actu­al­ment: “Les bibli­o­te­ques que exis­tien ante­ri­or­ment tenien un sis­tema que no tenia res a veure, era alfabètic o de fit­xes, i resul­tava molt com­pli­cat tro­bar els lli­bres; a més, els lli­bres s’havien de dema­nar sem­pre al bibli­o­te­cari. En canvi, les bibli­o­te­ques popu­lars ho havien de tenir tot a l’abast, en espais agra­da­bles, llu­mi­no­sos, on la gent se sentís còmoda”, explica Jep Martí.

La xarxa actual de bibli­o­te­ques públi­ques és el resul­tat de l’evo­lució de les cre­a­des fa cent anys. “És una mateixa xarxa que ha anat crei­xent. Les bibli­o­te­ques actu­als donen uns ser­veis en con­sonància amb els temps actu­als. No es limi­ten a ser­vir lli­bres, sinó que hi ha tota la part bibli­ogràfica, la informàtica... Ara hi és tot, a la bibli­o­teca, i si no és allà, l’usu­ari ho tro­barà en xarxa. El gran salt es haver-se adap­tat als temps actu­als”, asse­nyala l’autor del lli­bre sobre la pri­mera bibli­o­teca popu­lar.

Actu­al­ment, el Sis­tema de Lec­tura Pública de Cata­lu­nya dis­posa de 403 bibli­o­te­ques i 12 bibli­o­bu­sos que reben 24,6 mili­ons de visi­tes, segons dades de finals de l’any 2016. Hi tre­ba­llen uns 2.200 pro­fes­si­o­nals. I 437 muni­ci­pis (el 94,3% de la població total) tenen almenys una bibli­o­teca o ser­vei de bibliobús, amb més de 3,7 mili­ons d’usu­a­ris ins­crits.

Aques­tes xifres es dis­tan­cien molt de la rea­li­tat social de fa cent anys, quan van néixer les pri­me­res: “A les cases no hi havia lli­bres; només algun d’esco­lar i res més. Quan es van obrir les pri­me­res bibli­o­te­ques, el 40% de la població de la demar­cació de Tar­ra­gona era anal­fa­beta. La seva ober­tura faci­li­tava que tot­hom tingués accés a la lec­tura, tant de lleure com a la lite­ra­tura tècnica i científica. Va ser un salt qua­li­ta­tiu enorme, de difícil quan­ti­fi­cació en resul­tats. Va supo­sar un abans i un després en l’accés a la cul­tura”, des­taca Jep Martí. I pot­ser per això alguns sec­tors s’hi van posi­ci­o­nar en con­tra: “A Valls, el car­lisme es va opo­sar a l’ober­tura de la bibli­o­teca pel que sig­ni­fi­cava que la gent pogués acce­dir a deter­mi­na­des lec­tu­res contràries a la moral que ells prac­ti­ca­ven”, recorda Martí, cons­ci­ent que “els ser­vis públics, vul­guem o no, gai­rebé sem­pre estan en con­sonància amb el poder polític de l’època”. Però la resta de for­ces polítiques van superar diferències i van sig­nar un acord per tirar-la enda­vant. Actu­al­ment, és l’única que con­serva ínte­gra­ment l’edi­fici. “La de les Bor­ges Blan­ques va estar afec­tada per un bom­bar­deig durant la Guerra Civil, i mol­tes d’altres s’han trans­for­mat fins al punt que el que queda ja no té res a veure amb l’edi­fici ori­gi­nal”, segons Martí.

Les dones

En tot aquest part bibli­o­te­cari les dones van ser clau. Per tirar enda­vant el seu pro­jecte, la Man­co­mu­ni­tat va crear una escola de bibli­o­tecàries. La pri­mera pro­moció va aca­bar la for­mació just l’any 1918: “Estava tot per­fec­ta­ment sin­cro­nit­zat i lli­gat perquè el 1918 es poses­sin en marxa les bibli­o­te­ques popu­lars, amb per­so­nal ade­quat i for­mat per­fec­ta­ment”, asse­nyala Martí, que des­taca que “l’escola es va crear amb la intenció que només fos per­so­nal femení, per donar una nova pro­fessió a les dones en aquell moment”. La trampa era que els sous de les dones eren més bai­xos que els dels homes? Per Martí “no del tot”: “Perquè no hi havia sous d’homes bibli­o­te­ca­ris; no hi havia una equi­valència perquè les bibli­o­te­ques que hi havia fins a aquell moment, als cen­tres polítics i d’asso­ci­a­ci­ons, les por­ta­ven voluntària­ment els mem­bres de les jun­tes. En aquest cas, el sou de les dones no va influir de manera deter­mi­nant. A més, la majo­ria de les dones que hi van acce­dir en aques­tes pri­me­res ton­ga­des eren de classe més aviat mit­jana alta: eren dones de classe aco­mo­dada, que es podien per­me­tre dedi­car-se a aquest tipus de pro­fessió. Nor­mal­ment, havien de pas­sar mol­tes hores fora de casa i no totes ho van supor­tar. Per exem­ple, la pri­mera bibli­o­tecària a Valls va durar un any i escaig.”

El cas és que per a les bibli­o­tecàries de l’època “l’auto­ri­tat del direc­tor era inqüesti­o­na­ble”: “Havien estat edu­ca­des per sot­me­tre’s al pare, al marit i ara al direc­tor, tot i que algu­nes van enge­gar bones ini­ci­a­ti­ves per can­viar les coses”, recorda Assumpció Esti­vill, bibli­o­tecària, exde­gana de la Facul­tat de Bibli­o­te­co­no­mia de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i experta en l’estudi de la història de la pro­fessió i de les bibli­o­te­ques públi­ques cata­la­nes.

Die­ta­ris

La bibli­o­tecària encar­re­gada del cen­tre havia d’ano­tar en un lli­bre die­tari l’acti­vi­tat admi­nis­tra­tiva i els fets quo­ti­di­ans que s’hi produïen. Uns docu­ments “d’importància cab­dal” per conèixer “mul­ti­tud de detalls que van molt més enllà de la nar­ració del dia a dia d’una bibli­o­teca”, segons Jep Martí, que en el lli­bre que ha publi­cat l’IEV trans­criu die­ta­ris ori­gi­nals de la Bibli­o­teca Popu­lar de Valls, escrits entre els anys 1920 i 1988. Estava reglat el que hi havien d’ano­tar: l’entrada i la sor­tida de cor­res­pondència, les nove­tats que es produïen a l’entorn del que després es van ano­me­nar bibli­o­te­ques fili­als; les deficiències o les man­can­ces de l’edi­fici i tot allò que afec­tava el ser­vei directe de la bibli­o­teca. “Però, a poc a poc, cada bibli­o­tecària hi va anar ano­tant altres coses que no tenien res a veure amb la bibli­o­teca”, diu Martí.

“La sala de lec­tura es veu desa­ni­mada, cada dia anem per­dent lec­tors que mar­xen per incor­po­rar-se a les files”, relata en el die­tari el dia 15 d’abril del 1938, en plena Guerra Civil, la bibli­o­tecària de Valls. Al llarg dels anys, hi ha escri­tes mol­tes altres vivències, algu­nes que expli­quen fets relle­vants del país i d’altres del dia a dia del cen­tre. S’han trans­crit res­pec­tant l’ori­gi­nal i en la llen­gua en què van ser escri­tes (en català, els die­ta­ris de la Man­co­mu­ni­tat, els de la Segona República i a par­tir del 1976, i en cas­tellà els de les dic­ta­du­res de Primo de Rivera i de Franco i els dels pri­mers anys del post­fran­quisme). Hi podem lle­gir mol­tes anècdo­tes, com la que expli­cava la direc­tora de la bibli­o­teca el 23 de març del 1921: “Hem rebut dels reclu­sos a la presó de Valls una comu­ni­cació dema­nant algu­nes obres [...] Faig una visita a la presó a fi de saber si l’encar­re­gat vol res­pon­dre dels lli­bres que la bibli­o­teca deixi als pre­sos. L’encar­re­gat s’hi nega dient que qui demana aques­tes obres són indi­vi­dus de mala fe i acon­se­lla no dei­xar-los.”

Llibre a deu mans

Jep Martí és coautor, juntament amb Laura Canalias, Lluís Cuspinera, Jordi París i Núria Ventura, del llibre sobre la Biblioteca Popular que acaba d’editar l’Institut d’Estudis Vallencs per commemorar el centenari. L’obra és un recorregut històric per la primera etapa d’implantació de la biblioteca, amb la crònica inaugural feta per l’historiador Indaleci Castells (1864-1930), i un estudi de l’edifici i del seu arquitecte, Lluís Planas; també inclou un recull de les anotacions de les directores en els dietaris i que permeten conèixer la vida quotidiana de la institució i de la ciutat al llarg de tot el segle XX.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.