Articles

Àngels Blasco

Directora general de Cultura Popular de la Generalitat

“És el moment d’explicar-nos al món a través de la cultura”

Àngels Blasco és la directora general de Cultura Popular de la Generalitat. És una de les responsables de capitanejar la participació de Catalunya en l’Smithsonian Folklife Festival. Diu que el sector de la cultura popular catalana mai havia estat tan viu com ara

L’Smithsonian servirà de trampolí perquè les nostres entitats es posin en contacte amb altres països i cultures que ens puguin enriquir

La direc­tora gene­ral de Cul­tura Popu­lar, Àngels Blasco, des­taca que el país s’ha cons­truït col·lec­ti­va­ment gràcies al ric tei­xit asso­ci­a­tiu. Ella capi­ta­ne­jarà la par­ti­ci­pació de Cata­lu­nya com a cul­tura con­vi­dada a l’Smith­so­nian Folk­life Fes­ti­val, a Was­hing­ton. Una cul­tura, diu, que pot apor­tar “molt valor afe­git”.

Com s’ha fet rea­li­tat la par­ti­ci­pació de Cata­lu­nya en l’Smith­so­nian?
Fa dos anys, el 2016, el direc­tor del fes­ti­val actual [Mic­hael Mason], que fa molts anys que coneix Cata­lu­nya, es va posar en con­tacte amb nosal­tres per pro­po­sar-nos-ho. Vam començar a visi­tar el fes­ti­val, per veure real­ment l’impacte que podia tenir. En aque­lla ocasió, hi havia el País Basc com a cul­tura con­vi­dada. Es va valo­rar tot molt posi­ti­va­ment, per mol­tes raons: en pri­mer lloc, pel pes específic que té la fun­dació i per la quan­ti­tat de gent que visita nor­mal­ment els museus Smith­so­nian. També per la loca­lit­zació, ja que estem par­lant de Was­hing­ton, de la capi­tal, just al Nati­o­nal Mall, per on pas­sen cen­te­nars de milers de per­so­nes. I a més les dates, que coin­ci­dei­xen amb el 4 de juliol, una de les fes­tes més impor­tants per a ells.
Que apor­tarà a Cata­lu­nya par­ti­ci­par en aquest fes­ti­val?
D’entrada, és la pri­mera vegada que podrem par­lar de cul­tura popu­lar glo­bal­ment, en el desem­bar­ca­ment a l’altra banda de l’Atlàntic amb més força que hau­rem fet mai. No per mos­trar què és una enti­tat o què és una altra, sinó com a país. Als par­ti­ci­pants els hem insis­tit molt a dir que no es repre­sen­ten a ells matei­xos, sinó que repre­sen­ten Cata­lu­nya. A les dues colles de Valls també els ho hem dit: totes dues repre­sen­ten un fet cul­tu­ral del país. El que expli­ca­rem és el país en glo­bal. I ho farem amb una bona quan­ti­tat de gent: 80 par­ti­ci­pants i 300 cas­te­llers. Són mol­tes per­so­nes que des del seu propi àmbit i dis­ci­plina expli­ca­ran en con­junt què és la cul­tura cata­lana. És un fes­ti­val de reco­ne­gut pres­tigi mun­dial, i espe­rem que es cone­gui Cata­lu­nya com a cul­tura i la cons­trucció col·lec­tiva de la nos­tra part fes­tiva, de soci­a­lit­zació, d’inclusió, de cohesió... També podem apro­fi­tar l’esde­ve­ni­ment per bas­tir ponts de con­tacte, ja que com­par­ti­rem el fes­ti­val amb una altra cul­tura con­vi­dada, l’armènia. Podrem esta­blir rela­ci­ons entre un país i l’altre.
Quin grau de conei­xe­ment tenen els Estats Units de Cata­lu­nya, actu­al­ment?
Curi­o­sa­ment, fa dos anys els orga­nit­za­dors es plan­te­ja­ven què podia apor­tar Cata­lu­nya a Amèrica. Però en aquests dos anys ens han pas­sat mol­tes coses com a país, i s’ha cone­gut molt més, sobre­tot pel ves­sant polític. Però el ves­sant polític també porta a conèixer com és la gent de Cata­lu­nya, com viu, com s’estima el dia a dia el país... En aquests dos últims anys el grau de conei­xe­ment ha anat in cres­cendo i actu­al­ment saben per­fec­ta­ment on estem situ­ats. L’interès ha anat crei­xent.
Ser­virà per donar a conèixer la situ­ació del poble català en uns moments polítics com­pli­cats?
És un fes­ti­val cul­tu­ral, i no hi ani­rem a expli­car política. És un fes­ti­val que explica les cul­tu­res, com ha vis­cut el poble i com ha anat evo­lu­ci­o­nant al llarg dels anys. És un fes­ti­val que no té ban­de­res. Per tant, estem par­lant de ponts cul­tu­rals a tot el món, i aquest és l’apa­ra­dor i el marc en què ens mou­rem.
De tota manera, la cul­tura cata­lana és un exem­ple de resistència al llarg de la història.
És indis­cu­ti­ble que el tei­xit asso­ci­a­tiu català ha patit, en la història de Cata­lu­nya, uns moments en què no ha pogut man­te­nir la seva acti­vi­tat a causa de la guerra, durant el fran­quisme... Després, amb la res­tau­ració de la democràcia, s’ha enfor­tit aquest tei­xit asso­ci­a­tiu i s’ha fet molt més visi­ble. La gent s’ha asso­ciat una altra vegada i amb molta més força. Mai no havíem tin­gut la quan­ti­tat d’enti­tats que tenim ara. És un valor en alça a la soci­e­tat, pel fet no només cul­tu­ral, sinó social. De cadas­cun dels àmbits, hi haurà repre­sen­tants que expli­ca­ran d’on ve la seva acti­vi­tat i com s’ha anat trans­for­mant al llarg d’aquest últim segle.
L’estat de salut de la cul­tura popu­lar cata­lana és bo, doncs?
S’ha anat recu­pe­rant després de l’època del fran­quisme, en què hi havia mol­tes expres­si­ons de cul­tura popu­lar que no s’havien pogut mos­trar als car­rers tal com se solia fer dos segles enrere. S’ha recu­pe­rat amb molta força. Ara el món asso­ci­a­tiu està crei­xent i s’està fent fort. Els matei­xos par­ti­ci­pants a les enti­tats sen­ten molt orgull de for­mar-ne part. És el moment d’expli­car-nos al món. Així com el país ha estat capaç d’inter­na­ci­o­na­lit­zar els nos­tres escrip­tors, pin­tors i músics, el col·lec­tiu de cul­tura popu­lar ha tri­gat més a poder sor­tir, pre­ci­sa­ment perquè s’havia de recu­pe­rar i també perquè són col·lec­tius molt grans i de vega­des no tenim tots els recur­sos neces­sa­ris. Però aquesta és una de les direc­ci­ons en què volem tre­ba­llar per inter­na­ci­o­na­lit­zar la nos­tra cul­tura. Tots estem vivint amb gran entu­si­asme l’Smith­so­nian. Serà el moment en què Cata­lu­nya s’expli­carà al mon a través de la seva cul­tura; la cul­tura és això tan trans­ver­sal que ens apropa a qual­se­vol altre país i espe­rem que ser­veixi de tram­polí perquè les nos­tres enti­tats i la nos­tra cul­tura es puguin posar en con­tacte amb altres països i cul­tu­res que ens puguin enri­quir.
Mai no hi havia hagut una repre­sen­tació tan gran de la cul­tura cata­lana en un altre país?
Tant no. I és un gran repte. L’enti­tat Adi­folk, que ens ha aju­dat a posar en marxa tota la logística del fes­ti­val, ja orga­nitza anu­al­ment una tro­bada en l’àmbit euro­peu, en què con­cen­tra mol­tes per­so­nes, però no hi ha tota la filo­so­fia que hi ha al dar­rere de l’Smith­so­nian per expli­car com vivim la cul­tura col·lec­ti­va­ment.
Quins altres pro­jec­tes té a la car­tera per pro­moure la cul­tura popu­lar?
Enguany és l’Any Euro­peu del Patri­moni Cul­tu­ral, i la nos­tra par­ti­ci­pació en l’Smith­so­nian hi queda emmar­cada. És on hem abo­cat més recur­sos [el pres­su­post és de 2 mili­ons] i més temps, però no hem dei­xat de banda el país. Hem fet un sim­posi sobre cam­pa­nes i cam­pa­ners, a Os de Bala­guer, perquè havíem de mirar quins pros i con­tres tenim amb les cam­pa­nes. Aquesta reflexió ens porta a enge­gar pro­jec­tes con­jun­ta­ment amb la Direcció Gene­ral de Patri­moni, com ara la res­tau­ració de cam­pa­nars i cam­pa­nes... A par­tir d’ara hem de tirar enda­vant aquest pro­jecte. Un altre punt impor­tant és un congrés de jotes de ter­res de parla cata­lana, que farem a l’octu­bre a Fal­set. Volem que hi hagi una repre­sen­tació de totes els ves­sants de la jota, can­tada i ballada, de Cata­lu­nya, el País Valencià i les illes Bale­ars. A més, estem por­tant les acti­vi­tats de l’Any Aureli Cap­many, que va ser un folk­lo­rista impor­tant i n’hem de fer difusió.
La sar­dana ha per­dut vita­li­tat en els últims anys?
Aquesta és l’eterna pre­gunta. Sem­pre ens la fem. Penso que pel que fa a la música, a la sono­ri­tat dels ins­tru­ments de cobla, mai no hem estat tan bé. Tenim molt bons músics, joves i molt ben for­mats, i les cobles toquen de manera excel·lent. D’esde­ve­ni­ments de sar­da­nes, n’hi ha a tot el país i mouen molta gent. Però des de l’any pas­sat, la Direcció Gene­ral de Cul­tura Popu­lar i l’Ajun­ta­ment de Palamós vam deci­dir que havíem de fer un pas més, i enguany hi haurà la segona edició d’un fes­ti­val, del 8 al 12 d’agost, com a apa­ra­dor de tot allò que passa a Cata­lu­nya en el camp de la sar­dana; com la dansa i la cobla es van adap­tant a les noves neces­si­tats del segle XXI. Estan sor­tint pro­jec­tes molt interes­sants.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor