Lletres

EL PROCÉS CATALÀ ENFILA LA FICCIÓ

L’escriptor Víctor Jurado és l’autor de la primera obra de ficció al voltant del referèndum de l’1 d’octubre, ‘La tardor de la llibertat’ (Columna)

Víctor Jurado, és historiador i escriptor. Combina la docència amb la investigació per a la seva tesi doctoral sobre la noblesa catalana en temps de Felip II. Ja té publicada una novel·la històrica, No s’hi enterra cap traïdor (Columna, 2014), al voltant d’una família de menestrals que van viure el setge del 1714

REVOLUCIÓ
“L’1-O va ser el dia que va convertir el procés en una revolució”
SENSE OPINIÓ
“Amagar el meu posicionament polític era la gràcia de la novel·la”

Un moment tan intents de la nos­tra història recent com el de la tar­dor pas­sada, el de les set­ma­nes que van envol­tar el referèndum de l’1 d’octu­bre, ha estat motiu d’anàlisi en assa­jos i lli­bres de no-ficció diver­sos. En els dar­rers mesos, se n’han publi­cat uns quants (com veu­ran en les pla­nes següents). Però ara tot aquell enre­nou també comença a enfi­lar el camí de la ficció. L’escrip­tor i his­to­ri­a­dor Víctor Jurado (Sant Boi de Llo­bre­gat, 1993) ha estat el pri­mer, i fins ara l’únic, que ha escrit una novel·la que pren com a rere­fons aquells dies i set­ma­nes que mar­ca­ran, també, la nos­tra història futura.

La tar­dor de la lli­ber­tat (Columna) relata la història d’amor que viuen dos joves a par­tir de l’octu­bre del 2017. Són per­so­nat­ges de ficció que “viu­ran de pri­mera mà, des de dife­rents punts de vista, la revo­lució cata­lana del segle XXI”, segons qua­li­fica l’autor tots aquells fets. Es tracta de la Irene, una agent de la Guàrdia Civil d’Altea que és des­ti­nada a Bar­ce­lona per infil­trar-se entre els inde­pen­den­tis­tes en els moments més crítics d’aque­lla tar­dor, i l’Arnau, un jove estu­di­ant d’història, mili­tant d’Arran i con­vençut que la pro­cla­mació de la república cata­lana és l’únic camí. Tots dos viuen les mobi­lit­za­ci­ons prèvies a l’1-O, “el dia que con­ver­tirà el procés en una revo­lució”, des­taca Jurado: “Ara tot s’ha apa­gat una mica, però real­ment va ser una revo­lució pacífica; no tinc cap dubte que si això hagués pas­sat fa unes dècades, o un segle, la cosa hau­ria estat bas­tant més lletja, tant per la part de qui pro­posa aquesta mena de revo­lució com de qui la vol repri­mir. Fa un segle, això hau­ria aca­bat d’una manera més bàrbara; l’1-O hi va haver càrre­gues poli­ci­als, però no van arri­bar a la car­nis­se­ria que hi hau­ria hagut fa unes dècades, per sort”, asse­nyala Víctor Jurado, que afe­geix: “Aquesta és una revo­lució moderna, pacífica, i això és el que més des­con­certa tot­hom: tant al govern d’Espa­nya com als peri­o­dis­tes estran­gers i a tot­hom que ho veu des de dins o des de fora.”

L’escrip­tor ha vol­gut que la relació d’amor de la ficció es mogui “entre el que serien els dos llocs polítics més opo­sats que es podien tro­bar a la Cata­lu­nya d’aquell moment”: “Són els dos pols, el blanc i el negre: l’Arnau, el jove d’Arran, i la Irene, una guàrdia civil al vai­xell del Pio­lin.” Hi apa­reix un ter­cer per­so­natge, el Sal­va­dor, un tra­duc­tor que s’apropa a la cin­quan­tena “que ha vist mol­tes matan­ces i desgràcies a la seva vida i que té por que es repe­tei­xin”. “Ell sap que en moments tan inten­sos, amb gent armada, tot es pot enre­dar molt, i no vol que això suc­ce­eixi. Pot ser con­si­de­rat un equi­dis­tant, però en el sen­tit que és apolític, perquè els equi­dis­tants no ho són, d’apolítics. Seria com una figura més apolítica que té molta por que tot això acabi amb un ball de bas­tons”, explica el jove escrip­tor.

Dia a dia

Els fets que es nar­ren a La tar­dor de la lli­ber­tat van tenir lloc a finals d’any, i la novel·la s’ha publi­cat al març. Poc marge de mani­o­bra: “Va ser una novel·la gai­rebé escrita a mesura que pas­sa­ven els fets. L’anava escri­vint amb un deca­latge d’un parell de set­ma­nes. Va anar tot bas­tant ràpid”, reco­neix. I el gran dubte: men­tre la rea­li­tat seguia impa­ra­ble, on atu­rar la història? “El més com­pli­cat va ser tro­bar un moment per atu­rar-la, perquè es tracta de la història d’uns per­so­nat­ges que es desen­vo­lupa en paral·lel a la història real d’uns fets que pas­sen a Cata­lu­nya i que després es tras­lla­den a diver­sos llocs d’Europa. M’havia d’atu­rar en algun punt.” I aquest punt va ser el moment de l’exili i els empre­so­na­ments. Dos movi­ments dolo­ro­sos que encara avui con­ti­nuen i afec­ten alguns d’aquells pro­ta­go­nis­tes. La rea­li­tat encara està ben viva, però la ficció, de moment, no: “Podria seguir sense cap límit, però de moment no pre­veig una segona part”, asse­nyala l’autor.

La mani­fes­tació del 20 de setem­bre pas­sat al davant de la seu de la Con­se­lle­ria d’Eco­no­mia; la con­cen­tració a la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona en favor del referèndum; el mateix referèndum de l’1-O, la vaga gene­ral del 3 d’octu­bre... Tots els esde­ve­ni­ments prin­ci­pals de la tar­dor política hi són nar­rats. Però Jurado diu que ha vol­gut posar “les per­so­nes al davant de les qüesti­ons polítiques”. Com a autor també ha defu­git posi­ci­o­nar-se política­ment: “Una de les coses que em va cos­tar més, que va ser més com­pli­cada, és que el nar­ra­dor es posi­ci­ona a favor del pro­ta­go­nista de cada capítol. M’explico: al lli­bre no apa­reix la meva opinió, tot i que qui el lle­geixi sí que pot intuir quina és. Però el nar­ra­dor està a favor del pro­ta­go­nista de cada capítol. Per exem­ple, si la pro­ta­go­nista és la Irene, el nar­ra­dor està dient «què coi foten aquests cata­lans?» o «Puig­de­mont està boig»; si el pro­ta­go­nista del capítol és el jove d’Arran, el nar­ra­dor s’està cagant en la Guàrdia Civil i en Mari­ano Rajoy.” Això, segons Víctor Jurado, “va ser el més com­pli­cat, perquè és evi­dent que tot­hom té una opinió molt clara, i des­fer-te d’aquesta opinió és difícil”. Per ell, ama­gar el seu posi­ci­o­na­ment ideològic “era pre­ci­sa­ment la gràcia de la novel·la”: “No volia que ningú pogués dir que la novel·la era un pam­flet. El gran repte per a mi era el fet d’extreure la càrrega política de la novel·la, tot i que l’acaba tenint, perquè els diver­sos llocs on suc­ce­ei­xen els fets són esce­na­ris d’una importància política molt relle­vant. Però aquest era el meu repte.” Per això aquesta és “una novel·la per a totes les tendències polítiques”: “Sem­pre n’hi haurà alguna que se sen­tirà més còmoda, però la pot lle­gir tot­hom, perquè al final en aquesta novel·la no hi ha ni bons ni dolents”, asse­gura Víctor Jurado.

La tardor de la llibertat
Víctor Jurado
Columna
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor