Articles

Arxius de L’EXILI

Voluntaris de l’associació Arxivers sense Fronteres (AsF) han emprès des de l’any 2006 la tasca de digitalitzar i inventariar els documents dels casals catalans a l’exterior. El resultat és el testimoni de l’emigració catalana a Amèrica al llarg del segle XX

A les comunitats catalanes d’Amèrica, se’ls demanava ajut per als refugiats catalans
Són especialment colpidors els documents generats al final de la guerra del 36
Els casals tenien una funció social i cultural, tot i que també n’hi havia amb un fort accent polític
La Societat de Beneficència de l’Havana registrava la part més dura de l’emigració a Amèrica
La digitalització del material es fa amb el suport dels mateixos casals i de voluntaris locals

L’asso­ci­ació Arxi­vers sense Fron­te­res (AsF) està rea­lit­zant un pro­jecte ambiciós d’iden­ti­fi­cació, digi­ta­lit­zació i cata­lo­gació de la docu­men­tació històrica dels casals cata­lans a l’exte­rior. El van començar a dur a terme el 2006, i fins avui han inven­ta­riat uns 80.000 docu­ments pro­vi­nents de casals i enti­tats cata­la­nes de l’Uru­guai, l’Argen­tina, Mèxic i Cuba. El pro­jecte con­ti­nua en marxa i es pre­veu ana­lit­zar i inven­ta­riar mate­rial d’altres països de l’Amèrica Lla­tina, així com de França, la Cata­lu­nya Nord i Bèlgica.

Es tracta de la pri­mera gran actu­ació arxivística i per­met fixar els tes­ti­mo­nis de la diàspora cata­lana a l’exte­rior, no només la pro­vo­cada per l’exili a causa de la guerra del 36, que va sig­ni­fi­car la marxa forçosa d’uns 200.000 cata­lans a l’Amèrica Lla­tina i a Europa, sinó també per les migra­ci­ons produïdes a finals del segle XIX i prin­ci­pis del XX, fruit de les quals van sor­gir les pri­me­res asso­ci­a­ci­ons cul­tu­rals i benèfiques i els casals cata­lans a l’exte­rior.

EL PAPER DELS CASALS

Entre els docu­ments inven­ta­ri­ats fins ara, hi ha cor­res­pondència d’aques­tes enti­tats, fit­xes de socis, actes de les acti­vi­tats, foto­gra­fies, il·lus­tra­ci­ons i fins i tot àudios. Un mate­rial que per­metrà als inves­ti­ga­dors ana­lit­zar amb més detall el paper històric, cul­tu­ral, social i fins i tot polític que han jugat aques­tes enti­tats i, en gene­ral, l’exili català.

Són espe­ci­al­ment col­pi­dors els docu­ments del final de la guerra del 36, just en el moment en què es va pro­duir un gran èxode de refu­gi­ats repu­bli­cans cap a la Cata­lu­nya Nord, França i l’Amèrica Lla­tina. Entre el mate­rial loca­lit­zat per Arxi­vers sense Fron­te­res, hi figura una carta de Lluís Com­panys tres mesos després de la fi de la guerra i ja exi­liat a París. S’adreça al pre­si­dent del casal català de Bue­nos Aires, Jaume Lluró, i en la mis­siva Com­panys agra­eix el dona­tiu de dos mil pesos argen­tins que ha fet la colònia cata­lana de Bue­nos Aires als refu­gi­ats cata­lans.

TES­TI­MO­NIS PER AL FUTUR

En la carta, redac­tada tot just després d’haver-se exi­liat, hi fa fins i tot una referència al tes­ti­moni docu­men­tal que hau­ria de fer arri­bar tot el que aca­bava de patir el país a les gene­ra­ci­ons futu­res: “Hem pre­vist, amics meus, hem llui­tat, callat, sofert... i no ho hem pogut evi­tar! Després, aquests últims moments dramàtics! Un dia es podran expli­car, docu­men­tal­ment, els esforços i sacri­fi­cis de Cata­lu­nya.”

El paper que van jugar les colònies cata­la­nes a l’exte­rior durant els mesos imme­di­a­ta­ment poste­ri­ors a la guerra també queda defi­nit en docu­ments com un tele­grama de la dele­gació de la Gene­ra­li­tat a Lon­dres diri­git al Casal Català de Bue­nos Aires, en què es dema­nava, a finals de gener del 1939, que les enti­tats cata­la­nes a l’exte­rior orga­nit­zes­sin de manera urgent una col·lecta, i el poste­rior envi­a­ment de diners, per als milers de refu­gi­ats que en aquells moments –tot just cre­ada la fron­tera piri­nenca enmig d’una gran crisi huma­nitària que l’Estat francès va ges­ti­o­nar com ara pro­po­sen alguns líders euro­peus– es tro­ba­ven en camps de con­cen­tració for­ta­ment vigi­lats per la poli­cia i els legi­o­na­ris fran­ce­sos, i on refu­gi­ats repu­bli­cans cata­lans i del con­junt de l’Estat van haver de mal­viure en con­di­ci­ons pèssi­mes durant mesos i mesos.

AJUTS ALS REFU­GI­ATS

Una de les per­so­na­li­tats cata­la­nes que més es va moure per la situ­ació dels refu­gi­ats va ser Pau Casals. El vio­lon­cel·lista i com­po­si­tor també va empren­dre el camí de l’exili amb l’entrada de les tro­pes fran­quis­tes a Bar­ce­lona. Va anar a París, però amb l’ocu­pació nazi va mar­xar als Estats Units, tot i que mai va aban­do­nar del tot Cata­lu­nya, amb esta­des a Prada de Con­flent. Tot i tenir els béns con­fis­cats per les auto­ri­tats fran­quis­tes, es va bol­car en l’ajut als refu­gi­ats atra­pats als camps de la Cata­lu­nya Nord. Va apro­fi­tar la seva influència inter­na­ci­o­nal per cap­tar fons de per­so­na­li­tats i orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals, amb els quals inten­tava treure refu­gi­ats dels camps d’inter­na­ment i millo­rar les con­di­ci­ons de vida dels que havien hagut de dei­xar el seu país sense recur­sos per tirar enda­vant.

També va recórrer a les colònies cata­la­nes de l’Amèrica Lla­tina. En una carta escrita des de Prada de Con­flent el 1939, agraïa les apor­ta­ci­ons del casal de Bue­nos Aires, els dema­nava que con­ti­nu­es­sin orga­nit­zant més envi­a­ments i des­cri­via la situ­ació als camps de refu­gi­ats com d’extrema gra­ve­tat. “Impos­si­ble de dir-vos o des­criure-us la situ­ació que s’hi ha creat. Jo no puc fer més i neces­sito que se m’ajudi. Em passo la vida escri­vint i envi­ant el que tinc i el que no tinc i cada dia em trobo més ofe­gat”, con­fes­sava.

Tot i tenir el seu patri­moni con­fis­cat per les auto­ri­tats fran­quis­tes, es cal­cula que Pau Casals va acon­se­guir fer arri­bar 140.000 francs als cata­lans exi­li­ats a través de les apor­ta­ci­ons que ell per­so­nal­ment va acon­se­guir tot bata­llant amb enti­tats i orga­nis­mes cata­lans i inter­na­ci­o­nals.

LA VIDA A L’EXILI

Però el gros de la docu­men­tació inven­ta­ri­ada en el pro­jecte dels casals cata­lans d’Arxi­vers sense Fron­te­res dona tes­ti­moni, sobre­tot, del dia a dia dels exi­li­ats anònims a l’Amèrica Lla­tina. “Molts docu­ments dei­xen tes­ti­mo­nis de per­so­nes que arri­ba­ven tot fugint de la guerra i de la misèria, i s’hi mos­tra el suport i la soli­da­ri­tat dels que ja vivien en aquells països cap als nou­vin­guts, que sovint ho feien en una situ­ació molt precària”, explica Núria Car­re­ras, pre­si­denta d’Arxi­vers sense Fron­te­res. Les enti­tats cata­la­nes a l’exte­rior tenien dife­rent natu­ra­lesa. Algu­nes se cen­tra­ven en acti­vi­tats soci­als i cul­tu­rals, amb agru­pa­ci­ons de cant coral i l’orga­nit­zació de jocs flo­rals i altres acti­vi­tats literàries; d’altres tenien com a objec­tiu donar suport als cata­lans sense recur­sos en aquell país i un ter­cer grup es carac­te­rit­za­ven per un accent més polític.

A Cuba con­vi­vien el Cen­tre Català de l’Havana, molt impli­cat a favor del català i de la causa de la República Cata­lana, i la Soci­e­tat de Bene­ficiència de Natu­rals i Des­cen­dents de Cata­lu­nya, enti­tat cre­ada dècades abans per tal de donar ajuda urgent als cata­lans emi­grats a Cuba que es tro­ba­ven en situ­ació precària. Un dels pre­si­dents del Cen­tre Català de l’Havana va ser Josep Conan­gla i Fon­ta­ni­lles, col·labo­ra­dor de Macià i un dels redac­tors de la cons­ti­tució pro­vi­si­o­nal cata­lana l’any 1928. El cen­tre havia d’aco­llir durant la dic­ta­dura de Primo de Rivera Fran­cesc Macià i altres exi­li­ats polítics amb la intenció de for­mar una assem­blea cons­ti­tu­ent de la República, un paral·lelisme amb l’actual espai lliure de Brus­sel·les, on es tre­ba­lla amb la idea de crear un Con­sell de la República amb la intenció d’avançar des de l’exte­rior en la cre­ació d’estruc­tu­res repu­bli­ca­nes i inci­dir en els orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals en coor­di­nació amb la Gene­ra­li­tat des de l’inte­rior del país.

La Soci­e­tat de Bene­ficència de Cuba, en canvi, feia una tasca de suport social. Entre els docu­ments ana­lit­zats en aquest orga­nisme, s’hi han tro­bat les fit­xes i els tràmits rea­lit­zats per cata­lans, o des­cen­dents, que havien emi­grat a Cuba amb l’objec­tiu de pro­gres­sar econòmica­ment, però que no ho van acon­se­guir. “Els dona­ven men­jar, o un petit ajut econòmic per a l’habi­tatge, perquè hi va haver molts cata­lans que no se’n van sor­tir i que van patir molta misèria en la seva fugida a Cuba; no tot van ser indi­ans que feien diners i tor­na­ven com a tri­om­fa­dors”, explica Núria Car­re­ras. Just ara s’estan digi­ta­lit­zant els lli­bres d’asso­ci­ats de la Soci­e­tat de Bene­ficència dels Natu­rals de Cata­lu­nya, i el pas següent serà fer el bui­datge d’aques­tes lli­bres que, pos­si­ble­ment, donarà més infor­mació com d’on venien, quants homes i dones, entre d’altres. Entre els sol·lici­tants d’ajust, els coo­pe­rants han tro­bat l’anar­quista Joa­quim Aubí, de l’any 1940.

AGRAÏMENT ALS PAÏSOS

D’altres, però, se’n sor­tien i s’esta­blien defi­ni­ti­va­ment al país d’aco­llida. “A les car­tes que hem tro­bat hi ha molts agraïments cap als països que els han aco­llit. L’exili és prou dur perquè de sobre arri­bis i et tro­bis que el país on vas et tanca les por­tes, com els passa ara als siri­ans”, explica Car­re­ras. “Mèxic va ser un dels països que més suport va donar als exi­li­ats. A mit­jans dels anys 40 els va donar la naci­o­na­li­tat, cosa que els va per­me­tre refer les seves vides més fàcil­ment.”

El pro­jecte ja ha enlles­tit l’inven­tari del casal de l’Uru­guai, està tre­ba­llant en els de Mèxic i Cuba i reprendrà pròxima­ment el de l’Argen­tina. Però el pro­jecte inclou con­ti­nuar tre­ba­llant en els de la resta de l’Amèrica Lla­tina, en qua­tre de l’Estat francès que ja han estat visi­tats i es vol fer els pri­mers pas­sos amb París, Mar­se­lla, Tolosa de Llen­gua­doc, Per­pinyà i pro­ba­ble­ment Brus­sel·les. Els volun­ta­ris d’AsF fan pri­mer una pros­pecció tècnica, i després dei­xen en mans d’arxi­vers locals que en alguns casos reben ajut dels coo­pe­rants o de la mateixa enti­tat la feina de fer l’inven­tari i la digi­ta­lit­zació de tots els docu­ments. Després, els inven­ta­ris i les imat­ges digi­tals de la docu­men­tació trac­tada s’entre­guen a l’Arxiu Naci­o­nal de Cata­lu­nya, que és qui s’encar­rega de fer-ho acces­si­ble als inves­ti­ga­dors o els ciu­ta­dans par­ti­cu­lars que ho desit­gin, perquè la memòria de l’exili esti­gui a l’abast de tot­hom.

Carta de Lluís Companys al president del Casal Català de Buenos Aires

Amic meu: us prego que trameteu als germans del Casal la meva emocionada gratitud per la lletra que m’heu tramès. En els dolors presents, interminables i tràgics, la vostra lletra és un bàlsam.

I Catalunya ha patit tant en el seu cos i dins, molt endins, de la seva ànima.

Hem previst, amics meus, hem lluitat, callat, sofert... i no ho hem pogut evitar! Després, aquests últims moments dramàtics! Un dia es podran explicar, documentalment, els esforços i sacrificis de Catalunya. Insuperables.

Recollir dins nostre les reserves que queden i mantenir la confiança, a més o menys distància, en l’esdevenidor.

La pàtria catalana no pot ésser aniquilada, perquè l’esperit de poble com el nostre és immortal. Tots els catalans, d’ací i d’allà, on es trobin, han d’apartar, oblidar diferències i treballar pel bon nom, pel ressorgiment de la nostra terra estimada. Sempre, a través de totes les diferències, els catalans han sabut mantenir el lligat moral del seu patriotisme en els moments més greus, o de prova. Perquè Catalunya és tan bella, tan discreta, tan humana, tolerant i bona! La seva dissort ens tortura, sota la impressió viscuda de tot el que ha passat i del que passa.

Mercès per la vostra lletra.

Us abraça, el vostre president,

Lluís Companys

Testimoni

Els Casals Catalans a l’exterior són testimoni de la presència de comunitats catalanes a Amèrica i a França des de finals del segle XIX i principis del XX, i van tenir un paper clau amb els refugiats del 1939. La seva creació responia a la necessitat de mantenir vincles culturals, socials i lingüístics entre els catalans que havien hagut de marxar, sobretot per raons econòmiques, a un altre país. L’any 1939 van tenir un paper clau en el suport als refugiats catalans de la guerra. Actualment, mantenen activitats entre els descendents d’aquells catalans emigrats en el segle XX.

Disset casals

De moment, el projecte casals catalans ja ha treballat a l’Associació Catalans de Socors Mutu (Buenos Aires), al Casal Català de Buenos Aires, al Centre Català de Rosario, a la Societat de Beneficència de Naturals i Descendents de Catalunya de l’Havana, al Centre Català de Cuba i al de Montevideo. A més, té previst fer-ho al Casal Català de Còrdova, al Centre Català de Mendoza, a la Comunitat Catalana de Colòmbia, al Centre Català de Asunción, al de Caracas, al de Santiago de Xile i al Casal Català de Guayaquil. A Europa, s’han fet prospeccions als centres catalans de Tolosa de Llenguadoc, Perpinyà, Marsella i París, i està previst fer-ho al de Brussel·les.

Carta de Pau Casals

París, 11 juliol 1939

Estimats amics,

Merci per la vostra carta del primer de juny. Comprenc que no és mai cosa fàcil una organització per intensificar l’ajut als nostres, però no us estranyeu si vinc a donar-vos pressa. La situació és trista i es va tornant perillosa. Hi ha incidents als camps, alguns de greus. Al fons de tot hi ha que la gent se sent abandonada pels que encara tenen la representació de Catalunya, i per desgràcia així és. Resultat, tothom creu que jo solament els puc ajudar moralment i materialment. Impossible de dir-vos o descriure-us la situació que s’hi ha creat. Jo no puc fer més i necessito que se m’ajudi. Em passo la vida escrivint i enviant el que tinc i el que no tinc i cada dia em trobo més ofegat.

Us prego que envieu tot el que pugueu, tant com pugueu, el meu ajut és personal i directe i per tant, eficaç.

A la vostra disposició els rebuts de les quantitats entregades en nom vostre als amics que em recomanàreu. Digueu si us he d’enviar les cartes rebudes d’ells agraint els donatius. De tot, però, el més important és enviar a la gent dels camps. El sofriment [...] és intens.

Us saluda afectuosament,

Pau Casals

Grand Hotel Prades (Pyr. Or.)

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor