La gramàtica de butxaca
Els parlants s’han adaptat prou bé a la nova normativa
En espera que surti publicada la gramàtica bàsica de l’IEC que ha d’incloure tots els aspectes essencials de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC), del novembre del 2016, la professora i doctora en filologia catalana Neus Nogué ha publicat La nova normativa a la butxaca (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2018), que inclou les principals novetats normatives de la GIEC i de l’Ortografia catalana (OIEC). El manual, de poc més de cent cinquanta pàgines, pretén acostar la gramàtica al públic que no és expert en llengua. Amb aquest objectiu, permet a l’usuari resoldre els dubtes de manera ràpida i àgil.
Més enllà de la polèmica supressió dels diacrítics, Nogué repassa altres modificacions ortogràfiques, com ara la duplicació de la r en alguns mots compostos (arrítmia, corresponsable, erradicar) i l’apostrofació de l’article femení davant dels derivats formats pel prefix a- (l’anormalitat, l’asimetria, l’asèpsia). La nova normativa a la butxaca també inclou temes tan controvertits en català com l’ús dels verbs ser i estar, el de les preposicions per i per a o algunes combinacions de pronoms que, amb la GIEC, han quedat admeses en registres informals (“Als pares, no els hi hem dit res”).
Després d’un any i mig en vigor, els parlants s’han adaptat prou bé a la nova normativa, gràcies sobretot a la divulgació que n’han fet els mitjans de comunicació, que des de l’1 de gener del 2017 ja la van aplicar de manera majoritària. Ara bé, en el sector editorial encara hi ha força reticències. Diverses editorials es mantenen aferrades a l’antiga, sobretot pel que fa a la supressió de diacrítics, i es resisteixen a adaptar-s’hi. Caldrà veure si pretenen esgotar la moratòria de quatre anys que va donar l’IEC per aplicar la nova normativa.
Com qualsevol canvi, la reforma ortogràfica i gramatical té alguns detractors, però durant aquests mesos també he trobat qui, bromejant, diu que ara li fan nosa els quinze diacrítics que han quedat.