Pantalla

Quan els rics també ploren

La sèrie ‘Trust’ recrea, 45 anys després, el segrest del jove John Paul Getty III i el drama que va provocar el seu avi quan no va voler pagar el rescat, tot i ser l’home més ric del món

No és un fet aïllat que des de Hollywood arri­bin al mateix temps pro­duc­tes simi­lars o amb el mateix argu­ment. Sigui casu­a­li­tat, com­petència o estratègia comer­cial, des que el 1994 es van estre­nar gai­rebé simultània­ment Tombs­tone i Wyatt Earp hi ha hagut moltíssi­mes coin­cidències: Vol­cano i Dante’s Peak; Arma­ged­don i Deep Impact; Bic­hos i Antz; El truc final i L’il·lusi­o­nista; Batt­les­hip i Paci­fic Rim; Sal­vatge i Mada­gas­car...

Aquest any ha pas­sat el mateix amb una història real: el segrest el 1973 de John Paul Getty III –el jove hereu de la for­tuna petro­li­era dels Getty– a mans d’un grup de mafi­o­sos ita­li­ans. Una història que va com­mo­ci­o­nar l’opinió pública i que va mos­trar que tenir una família rica pot ser una veri­ta­ble tragèdia. Al febrer arri­bava als cine­mes Todo el dinero del mundo, de Rid­ley Scott, i a finals de març HBO estre­nava la minisèrie Trust, del direc­tor britànic Danny Boyle. Les dues pro­duc­ci­ons expli­quen els mateix cas, con­si­de­rat el pri­mer rea­lity show de la història retransmès pels mit­jans de comu­ni­cació. A par­tir d’aquí, si no conei­xeu el cas tro­ba­reu spoi­lers.

A Trust la trama recull amb més pre­cisió que la pel·lícula el des­con­cert dels segres­ta­dors del jove Getty en veure que la família no paga­ria el res­cat mili­o­nari que dema­na­ven. Un des­con­cert i una impotència que es van tra­duir en una de les muti­la­ci­ons més famo­ses del segle XX: a John Paul III li van tallar l’ore­lla i la van fer arri­bar al seu avi, que era qui es negava a pagar, tot i que en aquells moments estava con­si­de­rat l’home més ric del pla­neta. Així, i gràcies al gran segui­ment mediàtic, el pavelló auri­cu­lar del jove es va fer tan famós com l’ore­lla de Van Gogh o la que Mike Tyson va mos­se­gar al seu rival en un com­bat de boxa el 1997.

PRO­TA­GO­NIS­TES DE LUXE

Tant la pel·lícula de Scott com la sèrie de Boyle tenen elencs de luxe, però en el cas del film, també envol­tat de polèmica. Pri­mer Scott va haver de subs­ti­tuir Kevin Spa­cey –que inter­pre­tava l’avi Getty quan va ser acu­sat d’abu­sos sexu­als– pel veterà Chris­top­her Plum­mer; i després es va saber que, per refer amb Plum­mer les esce­nes ja gra­va­des amb Spa­cey, els altres dos pro­ta­go­nis­tes van cobrar sous molt dife­rents: Mark Wahl­berg, 1,5 mili­ons de dòlars, i Mic­he­lle Willi­ams, tan sols 1.000. La polèmica per aquesta fla­grant dis­cri­mi­nació sala­rial va aca­bar quan Wahl­berg, que segons va dir no n’estava al cas, va donar tot aquest sou a una cam­pa­nya per la igual­tat.

Pel que fa a la sèrie de Boyle, Donald Sut­her­land inter­preta l’odiós avi gar­repa i Hillary Swank fa de mare des­es­pe­rada. Però sobre­tot sobre­sur­ten el britànic Har­ris Dickin­son, en el paper del jove Getty i, espe­ci­al­ment, Bren­dan Fra­ser en el de James Fletc­her Chase, un exes­pia a sou de la família que final­ment va aju­dar a pagar el res­cat de 2,2 mili­ons de dòlars. Una xifra que l’avi Getty va acon­se­guir rega­te­jar amb els segres­ta­dors –pri­mer dema­na­ven 17 mili­ons– fins a la quan­ti­tat que li per­me­tia des­gra­var impos­tos.

TRUST. Diners, drogues, màfia i misèria humana.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor