Articles

PASSIÓ PER LA CARTOGRAFIA

El primer mapa del Principat inclòs en un atles, un gravat de l’illa basca on es va signar el Tractat dels Pirineus o les reconegudes il·lustracions de poblacions catalanes de l’enginyer militar francès Sébastien de Beaulieu són algunes de les joies que es poden veure en una exposició a la Casa Galibern de Torroella de Montgrí

RAMON MASCORT
“La cartografia m’acosta al passat i a la realitat, i em dona resposta a moltes preguntes”
MOSTRA ÚNICA
“Som al davant d’una de les millors col·leccions privades catalanes de cartografia”, diu la comissària
CATALUNYA
S’hi exposen més de 50 mapes del Principat d’entre el 1605 i el 1798, de les principals escoles cartogràfiques

Els amants dels gra­vats i la car­to­gra­fia antiga tenen una cita aquest estiu a la Casa Gali­bern de Tor­ro­e­lla de Montgrí (Baix Empordà), on la Fun­dació Mas­cort pre­senta, fins al 14 d’octu­bre, la mos­tra Esce­nes de la història. La car­to­gra­fia de la col·lecció Mas­cort. S’hi expo­sen més de 160 mapes, gra­vats i il·lus­tra­ci­ons per­ta­nyents a les prin­ci­pals esco­les car­togràfiques euro­pees i que també han estat reco­llits en un deta­llat catàleg, del qual és autora la comissària de l’expo­sició, Inés Padrosa, arxi­vera i bibli­o­tecària del Cas­tell de Pera­lada.

Padrosa que qua­li­fica de “gran pri­vi­legi” haver pogut tre­ba­llar en la pre­pa­ració de la mos­tra i en el catàleg, con­si­dera que la col·lecció de car­to­gra­fia reu­nida durant anys per l’advo­cat i empre­sari tor­ro­e­llenc Ramon Mas­cort és una de les millors en mans pri­va­des de Cata­lu­nya.

Ramon Mas­cort, un apas­si­o­nat del col·lec­ci­o­nisme que els últims anys ha pre­sen­tat altres expo­si­ci­ons amb peces i obres d’art molt remar­ca­bles, es con­si­dera un entu­si­asta de la història i, con­seqüent­ment, dels mapes, plànols i gra­vats antics. “La car­to­gra­fia m’acosta al pas­sat i a la rea­li­tat, i dona res­posta a mol­tes de les meves pre­gun­tes”, escriu Mas­cort en el pròleg del catàleg.

L’expo­sició, que es pot res­se­guir al llarg de la planta baixa i del pis prin­ci­pal de la Casa Gali­bern, un preciós edi­fici d’indi­ans al cor de la vila vella tor­ro­e­llenca, és una ocasió única per fer un viatge al pas­sat, des­co­brir-hi racons ines­pe­rats, topònims en for­mes insos­pi­ta­des i, sobre­tot, una visió del món molt espe­cial, la que només podien ofe­rir els pocs viat­gers en una època en què, per a la majo­ria de la gent, el pai­satge que veien cada dia era el que albi­ra­ven tota la vida.

Endin­sar-se en els mapes i les vis­tes, sovint amb detalls i dibui­xos molt ela­bo­rats, devia ser un plaer, fa tres-cents anys, però també ho con­ti­nua sent ara, en un món domi­nat per la tec­no­lo­gia i els mapes digi­tals.

L’expo­sició mos­tra els mapes, gra­vats i dibui­xos agru­pats segons la seva temàtica: Medi­terrània i península Ibèrica; insu­la­ris i car­tes nàuti­ques; con­flic­tes bèl·lics (el tea­tre de la guerra i les pla­ces for­tes, la majo­ria cata­la­nes) i l’evo­lució de les repre­sen­ta­ci­ons de Cata­lu­nya.

Aquest és un dels apar­tats més impor­tants de l’expo­sició, amb més de cin­quanta mapes datats entre el 1605 i el 1798. Entre aquests des­ta­quen el pri­mer mapa del Prin­ci­pat inclòs en un atles, obra d’un edi­tor d’Anvers, Jan Bap­tista Vri­ents, o la pri­mera repre­sen­tació de Cata­lu­nya atribuïda a un català, obra de Josep Apa­rici, del 1769. Dels mapes en sorprèn la pre­cisió de la repre­sen­tació del ter­ri­tori, dels rius, de les prin­ci­pals vies, de les fron­te­res o del Delta de l’Ebre, per exem­ple, en aque­lla època més reduït que ara. També els colors uti­lit­zats que en remar­quen encara més la bellesa. O algu­nes repre­sen­ta­ci­ons des­con­cer­tants, com un mapa que mos­tra les Bale­ars i la costa afri­cana des de l’est o un altre que repro­du­eix els Piri­neus des de França, en con­cor­dança amb la pers­pec­tiva del país veí, d’on pro­ce­dei­xen la majo­ria dels gra­vats i que, en l’època, va envair Cata­lu­nya en diver­ses oca­si­ons.

D’aquells con­flic­tes bèl·lics en són tes­ti­moni molts dels mapes i gra­vats. No només per les repre­sen­ta­ci­ons de les pla­ces for­tes i dels ports, per motius mili­tars, sinó per les recre­a­ci­ons de bata­lles, com la del Ter (1694), o d’acords de pau, de la qual des­taca el gra­vat en què es dibuixa la con­ferència dels Trac­tats dels Piri­neus, que va supo­sar la pèrdua de la Cata­lu­nya del Nord.

Cal des­ta­car, final­ment, el trac­ta­ment espe­cial que s’ha donat als gra­vats de l’engi­nyer mili­tar francès Sébas­tien de Beau­lieu, titu­lats Les Glo­ri­eu­ses Conquêtes de Louis le Grand (1694), for­mats per trenta-nou repre­sen­ta­ci­ons que, per pri­mer cop, es podran veure en tot el seu esplen­dor.

Com a com­ple­ment, es pre­sen­ten també mono­gra­fies i atles com­plets amb aspec­tes rela­ci­o­nats amb els temes ante­ri­ors, com un atles obra de l’ale­many Gabriel Boden­her i el popu­lar­ment cone­gut com Petit Beau­lieu (1662), del mateix Sébas­tien de Beau­lieu. Els dos es poden fulle­jar en un ordi­na­dor perquè s’han digi­ta­lit­zat.

‘Cataloniae’ (1605)

Primer mapa del Principat de Catalunya inclòs en el considerat primer compendi universal sistemàtic, editat per Jan Baptista Vrients, a Anvers. Conté una dedicatòria als representats de la Diputació del General.

La cartografia de la col·lecció Mascort
Inés Padrosa

Girona (1694)

Gravat de la ciutat de Girona del prestigiós editor De Beaulieu, amb els punts neuràlgics de la ciutat dels quatre rius.

Delta de l’Ebre (1732)

Mapa del Delta de l’Ebre, una de les cartes nàutiques del segle XVIII que hi ha a l’exposició, obra del gravador Louis Corne.

Castell de Figueres (s. XVII)

Preciós mapa en colors d’autor anònim, amb finalitat militar, en què es mostra la planimetria de Figueres, el castell i la seva àrea d’expansió fora muralla.

L’‘île de la Conferènce’ (1659)

Gravat de la casa Beaulieu que reprodueix la reunió entre França i Espanya a l’illa dels Faisans, a la desembocadura del Bidasoa, al País Basc, on es va signar el Tractat dels Pirineus, que va comportar la partició de Catalunya i la cessió a França del comtat del Rosselló.

Els estats de la Corona d’Aragó (1653)

Mapa que formava part del primer atles mundial francès. És obra de Nicolas Sanson i s’hi mostren, marcats en diferents colors, els estats de la Corona d’Aragó.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor