Pantalla

Sota la mirada de la criada

La sèrie de moda, guanyadora de cinc premis Emmy l’any passat, és un malson distòpic i una metàfora sobre els perills de no veure a venir la retallada de llibertats

L’estrena, la pri­ma­vera del 2017, de la sèrie El cuento de la cri­ada (ara en emissió la pri­mera tem­po­rada a Antena 3) va gene­rar un intens debat per la seva cru­esa i per l’opor­tu­ni­tat del seu mis­satge, just després de l’arri­bada al poder de Donald Trump i en plena polèmica per l’asset­ja­ment sexual con­tra actrius de Hollywood.

Es tracta d’una dis­to­pia basada en la novel·la del mateix títol que l’escrip­tora cana­denca Mar­ga­ret Attwood va publi­car el 1985. Hi des­criu un futur no gaire llunyà en què un grup d’extre­mis­tes reli­gi­o­sos segui­dors lite­rals de l’Antic Tes­ta­ment han acon­se­guit el poder i han recon­ver­tit els Estats Units en una teocràcia ano­me­nada Gilead (el nom d’un lloc bíblic fic­tici). Així, qual­se­vol per­sona que dis­crepi de la jerar­quia esta­blerta és eli­mi­nada. Ja en el pri­mer capítol veiem tres per­so­nes aca­ba­des d’exe­cu­tar: un capellà catòlic, un metge avor­tista i un home gai.

patri­ar­cat i fana­tisme

Però sens dubte l’hor­ror més indes­crip­ti­ble és el que patei­xen les cri­a­des. En aquest futur distòpic hi ha poques dones que siguin fèrtils, i aque­lles que ho són però que d’alguna manera han tren­cat les lleis de Gilead –enfron­tant-se amb els prin­ci­pis del patri­ar­cat abso­lut– són forçades a redi­mir-se fent de cri­a­des, la classe més opri­mida de totes, que té com a única funció pro­duir cri­a­tu­res per a l’elit gover­nant. Per no tenir, no tenen ni iden­ti­tat, ja que se les ano­mena en funció del nom del coman­dant a qui ser­vei­xen, o més ben dit, amb el nom del coman­dant que les usa.

La bellesa estètica de la sèrie con­trasta amb la fero­ci­tat del seu argu­ment. Els colors, els silen­cis i les mira­des, tant de la càmera com dels pro­ta­go­nis­tes, ator­guen una apa­rença deli­cada al mal­son més ter­ri­ble. Les cri­a­des ves­tei­xen de ver­mell, per dife­ren­ciar-se de la resta de cate­go­ries de dones: les “espo­ses”, que ves­tei­xen de blau fosc; les “mart­has”, que s’encar­re­guen del ser­vei domèstic i que ves­tei­xen de verd, i les “ties”, que ves­tei­xen de marró fosc i són el ros­tre més cruel de Gilead, ja que adoc­tri­nen sense escrúpols les cri­a­des i s’asse­gu­ren que com­plei­xen les seves obli­ga­ci­ons. Totes les dones, fins i tot les “espo­ses” tenen pro­hi­bit tenir diners i pro­pi­e­tats, tre­ba­llar més enllà de les res­pon­sa­bi­li­tats que se’ls atri­bu­ei­xen i fins i tot lle­gir.

Però sens dubte allò que resulta més difícil de pair i que al mateix temps ens inter­pel·la a tots són les esce­nes retros­pec­ti­ves, en què veiem els pro­ta­go­nis­tes en la seva vida ante­rior a la fun­dació de Gilead. Veiem famílies i per­so­nes nor­mals, que no van veure a venir allò que s’estava ges­tant, que no van poder reac­ci­o­nar a l’aug­ment de la into­lerància i el fana­tisme fins que ja va ser massa tard.

Gua­nya­dora de nom­bro­sos pre­mis –cinc Emmy l’any pas­sat i una vin­tena de nomi­na­ci­ons per a enguany–, d’El cuento de la cri­ada es poden extreure mol­tes con­clu­si­ons, però segu­ra­ment la més impor­tant és que no s’ha de donar mai la lli­ber­tat per garan­tida.

EL CUENTO DE LA CRIADA . La sèrie de moda, de la plataforma digital Hulu, ha renovat per una tercera temporada.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.