Pantalla

ESCÒCIA DE CINE

Escòcia és d’allò més fotogènica. Des dels carrerons d’Edimburg fins als Highlands, el país ha estat un gran plató de produccions de cinema

EILEAN DONAN
“És un dels castells més amortitzats pel setè art”
MICHELLE PFEIFFER
“És la meravellosa bruixa malvada de l’illa de Skye”

Si ens endin­sem pels car­rers d’Edim­burg no només des­co­bri­rem que la ciu­tat està inun­dada de boti­gues dedi­ca­des a tot de pro­duc­tes del jove mag Harry Pot­ter, sinó que si real­ment ens hi endin­sem des­co­bri­rem que hi ha alguns car­rers que van ser tes­ti­moni de com en Ren­ton (Ewan McGre­gor) i l’Spud (Ewen Brem­ner) cor­ren pels car­rers Prin­ces i Hano­ver per­se­guits per uns guàrdies de segu­re­tat en el film Trains­pot­ting (1996). Sor­tint dels car­rers d’Edim­burg però sense allu­nyar-nos-en gaire, hi tenim Art­hur’s Seat, un turó d’uns 251 metres que ha permès apro­fi­tar les grans vis­tes de la ciu­tat per colar-les en alguna escena. Aquest és el cas de Trains­pot­ting, de nou, però també de One day (2011).

Ja aban­do­nant els ter­ri­to­ris de la capi­tal i des­vi­ant un xic el recor­re­gut cap al sud, hi tro­bem la cape­lla de Rosslyn. Aquesta cape­lla, segons Dan Brown, amaga un dels secrets més ben guar­dats de la història, el Sant Greal. Es així com el pro­fes­sor Lang­don (Tom Hanks) i la criptògrafa Sop­hie Neveu (Audrey Tau­tou) s’endin­sen a les pro­fun­di­tats del monu­ment a The Da Vinci code (2006).

Aga­fant rumb cap al nord, ens parem a Glen Coe, segu­ra­ment un dels parat­ges més ben apro­fi­tats pel cinema. Aquí, i abans d’endin­sar-nos en les pro­fun­di­tats d’aquesta vall, hi tro­bem el The Mee­ting of Three Waters, el nom que rep un pen­dent on desem­bo­quen tres petits rie­rols. Tot i ser un paratge idíl·lic es va apro­fi­tar per fer-hi pas­sar el pont de la Mort a Monty Pyt­hon and the Holy Grail (1975). Ara bé, la car­re­tera que tra­vessa la vall també ha estat tes­ti­moni de la tec­no­lo­gia ide­ada per en Q i que ofe­ria l’Aston Mar­tin DB5 d’en Bond, James Bond, a Sky­fall (2012).

Més al nord, i ja en direcció cap a les illes, hi tro­bem una altra vall ano­me­nada Glen­fin­nan, molt cone­guda pels fans de Harry Pot­ter, ja que hi ha el pont per on enfila el tren camí cap a Hogwarts a Harry Pot­ter i la cam­bra secreta (2002) (imat­ges 11 i 12). Seguint la car­re­tera que ens con­duirà al nord, hi tro­bem el cas­tell d’Eilean Donan, segu­ra­ment un dels cas­tells més amor­tit­zats pel setè art. Aquí, s’hi han gra­vat més d’un cen­te­nar de pel·lícules, entre les quals tro­bem Amb el món no n’hi ha prou (1999), en què s’uti­litza de quar­ter gene­ral de l’MI-6 després de l’atemp­tat a la seu de Lon­dres, i La vida pri­vada de Sher­lock Hol­mes (1970). Ara sí, ja entrant a l’illa de Skye i seguint cap al nord d’aquests parat­ges plens de car­re­te­res d’un sol sen­tit, ens tro­ba­rem una altra vall, Fairy Glen. El pai­satge sal­vatge d’aquesta illa i, en con­cret, d’aquesta vall s’ha apro­fi­tat per a un munt de films, però segu­ra­ment una de les esce­nes amb més bones vis­tes ens l’ofe­reix Mic­he­lle Pfeif­fer, carac­te­rit­zada de bruixa mal­vada, en el film Star­dust (2007).

Aga­fem ruta de nou cap al sud i ens parem al cas­tell d’Urqu­hart, famós per estar a tocar de les aigües del llac Ness i per tant no podíem obviar el film Llac Ness (1996). I, final­ment, ja de tor­nada cap a Edim­burg, on ens espera l’avió, fem parada a Saint Andrews, on tro­ba­rem les mera­ve­llo­ses West Sands, les plat­ges per on Harold Abra­hams (Ben Cross) i Eric Lid­dell (Ian Char­le­son), jun­ta­ment amb els seus com­panys, cor­ren a Car­ros de foc (1981).

The Meeting of the Three Waters

És una petita cascada a l’entrada de Glen Coe, al peu de Three Sisters, una popular ruta de muntanya. Però l’indret dona per a molt i fins i tot s’hi va ubicar el pont de la Mort de Monty Python and the Holy Grail (1975).

Royal Scottish Academy

Aquest edifici és a la cantonada entre el carrer Princes i el carrer Hanover, a Edimburg. Els edificis del fons estan a una distància prou àmplia separats per uns jardins. No obstant això, creen un efecte òptic com si estiguessin més a prop i és per això que en l’escena de Trainspotting (1996) es veuen més propers.

Rosslyn Chapel

Coneguda inicialment com el temple de Sant Mateu, aquesta capella va guanyar fama gràcies al llibre El codi Da Vinci (2003), escrit per Dan Brown.

Glenfinnan

Pel viaducte d’aquesta vall, hi passa el tren cap a Hogwarts a Harry Potter i la cambra secreta (2002). Avui hi circula un tren de vapor.

Arthur’s Seat

Literalment “el seient de l’Artur” amb clara referència a les llegendes artúric o el cicle de Bretanya. Es tracta d’un petit cim als afores d’Edimburg que ofereix unes vistes espectaculars de la ciutat. Aquest paisatge s’ha aprofitat per a molts films, com es el cas de One day (2011).

Vall de Glen Coe

Les carreteres estretes d’aquest paratge s’han pogut veure a Skyfall (2012), quan l’Aston Martin d’en Bond esquiva els revolts.

Fairy Glen

Els paisatges d’aquesta vall al nord de l’illa de Skye són d’allò més salvatges i els precipicis i les caigudes orogràfiques hi són molt presents, com en aquesta escena de Stardust (2007), en què veiem Michelle Pfeiffer.

Castell d’Eilean Donan

Escenari de més de cent films. L’Aston Martin de la foto apareix a Amb el món no n’hi ha prou (1999), on el castell és la seu de l’MI-6.

West Sands

Les platges de Saint Andrews són molt extenses i la blancor de la sorra contrasta amb el blau del mar. És la platja de Carros de foc (1981).

Castell d’Urquhart

A la riba del llac Ness, ha estat escenari d’un gran nombre de films. És el cas Llac Ness (1996).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor