Música

El gran misteri de la temporada

La temporada de música clàssica arriba carregada. El protagonisme de les directores d’escena i l’estrena de L’enigma di Lea, a banda del cicle de cambra sobre Wagner, són alguns dels al·licients que presentarà el Liceu. L’Auditori rebrà per primer cop Kent Nagano amb l’OBC i se centrarà en Mahler, a més d’oferir propostes trencadores, música antiga d’alt nivell i una cambra exquisida. I el Palau continuarà sent la casa dels cors, amb cites ineludibles com els concerts de Dudamel amb Mahler i de Goerne amb Schubert

Molts al·lici­ents pel que fa a la música clàssica en els pro­pers mesos. La tem­po­rada del Gran Tea­tre del Liceu arriba mar­cada per un punt con­ser­va­dor en els títols i per l’absència de Wag­ner en escena, però també per l’aposta per dones direc­to­res, com Por­ta­ce­lli, Beer i Miskim­mon. Schep­pel­mann s’ha cobert les espat­lles amb obres bel­can­tis­tes com I puri­tani (Bellini), amb Cama­rena, i L’ita­li­ana in Algeri (Ros­sini), amb Frizza a la batuta; la ver­di­ana Luisa Miller, amb régie de Mic­he­letto i les veus de Bec­zala i Rad­va­novski; veris­tes com Madama But­terfly (Puc­cini), amb Arteta; La Gio­conda (Ponc­hi­e­lli), amb l’anhe­lat debut de The­o­rin en un rol italià al Liceu, i Tosca (Puc­cini) –que serà el Liceu a la fresca 2019–, amb Monas­tirska i Ser­jan, i l’òpera fran­cesa Les pêcheurs de per­les (Bizet) en forma de rea­lity show amb Kult­xinska i Ham­let (Tho­mas), amb Álva­rez i Dam­rau.

Els amants de la música antiga tro­ba­ran recer en Händel: Rode­linda, amb Mehta, i Aggri­pina, amb l’espe­rat retorn de DiDo­nato i Il Pomo d’Oro. A l’altre extrem, tro­bem L’enigma di Lea, l’aposta lice­ista més potent. L’obra de Benet Casa­blan­cas amb lli­bret de Rafael Argu­llol és encara tot un mis­teri sota la direcció de Carme Por­ta­ce­lli, amb el mes­tre Josep Pons a la batuta. Una pro­ducció en què Schep­pel­mann ha tro­bat l’opor­tu­ni­tat de picar-nos l’ullet fent-la emi­nent­ment cata­lana, amb Blanch, Mas­llo­rens, Infante, Sabata i Ale­gret, i una estre­lla inter­na­ci­o­nal que trans­for­marà el pati de buta­ques: Alli­son Cook. En el con­reu de la música con­tem­porània con­ti­nua l’aposta Off Liceu i títols de la gran tra­dició del segle XX, com Kàtia Kabànova, de Janácek, amb mun­tatge d’Alden, i Can­dide, en el cen­te­nari del nai­xe­ment de Berns­tein.

Però el Liceu no té cap Wag­ner, si més no, esce­ni­fi­cat. De les man­can­ces n’hem de treure opor­tu­ni­tats i és el que ha fet astu­ta­ment el direc­tor musi­cal amb el pro­jecte Música de Cam­bra al Liceu, un con­junt de con­certs que es dedi­ca­ran a la figura del geni de Bay­reuth i els seus epígons.

Per la seva banda, L’Audi­tori i el Palau de la Música Cata­lana van més enllà i han invi­tat artis­tes plàstics com Amat en el pri­mer cas, i Bar­celó i Llena en el segon, a banda de cul­ti­var les lle­tres de Sam­pere al Palau. L’un vol ser la casa del sim­fo­nisme, la trans­gressió i la mul­ti­dis­ci­pli­na­ri­e­tat on tot­hom té cabuda i, l’altre, la casa dels cors, els grans noms i el com­promís amb la cata­la­ni­tat. Però con­flu­ei­xen en la pugna per les orques­tres inter­na­ci­o­nals, com la Simfònica de Ràdio Stutt­gart, de Düssel­dorf, del Tea­tre Marinsky i la de Viena (L’Audi­tori); la Mah­ler Cham­ber Orc­hes­tra, la Fil­harmònica de Sant Peters­burg i l’Aka­de­mie für Alte Musik Ber­lin (Palau) i els direc­tors de renom com Stein­berg, Bell, Zac­ha­rias i Capuçon (L’Audi­tori), Ger­giev (L’Audi­tori i el Palau), i Duda­mel, Hen­gel­brock, Nott, Gar­di­ner i Temirkànov (Palau). És el preu que s’ha de pagar per con­viure en una ciu­tat activa i atrac­tiva que es vol situar com una top a Europa, com ho avala el Bar­ce­lona Spring Fes­ti­val, un ager­ma­na­ment entre els tres equi­pa­ments més impor­tants i Ibercàmera, que tindrà lloc del 4 al 17 de març del 2019.

L’Audi­tori pre­senta una oferta molt vari­ada, de la qual des­taca la par­ti­ci­pació per pri­mera vegada del mes­tre Kent Nagano amb l’OBC i l’interès de la for­mació per Mah­ler, els seus ante­ce­dents romàntics com Beet­ho­ven, Brahms, Schu­mann, Dvorák i Txaikovski, i els seus coe­ta­nis i con­ti­nu­a­dors Xos­takóvitx, Bartók i Prokófiev. Cal remar­car pri­me­res audi­ci­ons de Gubaidúlina, Mes­si­aen, Gra­na­dos i Ger­hard i el cicle OBC­POPS, que pretén donar una dimensió més popu­lar a la música simfònica.

El so ori­gi­nal torna a L’Audi­tori amb el gran refe­rent de la música antiga, Jordi Savall, que com­par­tirà cicle amb l’Acca­de­mia Bizan­tina, l’Ensem­ble Pyg­ma­lion, el RIAS Kam­merc­hor i el Fes­ti­val Llums d’Antiga. A l’altra banda del pèndol, Sam­pler Sèries ens farà vibrar amb música de nova cre­ació, grans clàssics del segle XX, música elec­troacústica –amb o sense sin­te­tit­za­dors analògics–, acústica amb tècni­ques no con­ven­ci­o­nals i mixta. Cros­sin­gli­nes, bcn216 i Bar­ce­lona Modern rein­ci­dei­xen i s’estre­nen Nate Woo­ley Quar­tet, Fer­ran Fages, Dans les arbres i Qua­tuor Dio­tima. I cal situar al lloc que li per­toca el cicle de cam­bra, amb pro­pos­tes de gran qua­li­tat i en un for­mat íntim i de pro­xi­mi­tat en què actu­a­ran l’incom­bus­ti­ble Quar­tet Casals, el trio Sepec-Zim­mer­mann-Quey­ras, Pablo Heras-Casado, la Mah­ler Cham­ber Orc­hes­tra i Ian Bos­tridge.

Simon Hal­sey ha sabut pren­dre el relleu de la magnífica feina de Josep Vila apor­tant aires inter­na­ci­o­nals a l’Orfeó Català i el Palau se n’ha apro­fi­tat refer­mant el seu com­promís amb la música coral. A més, ha apos­tat per com­po­si­tors resi­dents d’estètiques que gene­ren con­sens, com el mini­ma­lista Phi­lip Glass i el concís i aus­ter Josep Maria Guix. La seva mul­ti­pli­ci­tat de pro­gra­ma­ci­ons que con­tri­bu­ei­xen a con­rear artis­tes de casa, joves pro­me­ses (Pri­mer Palau i ECHO Rising Stars) i pro­jec­tes com l’engres­ca­dor Hiver­na­cle, “on l’escalf de la paraula fa créixer la música”, fan con­viure la bellesa i viva­ci­tat de l’edi­fici amb l’espe­rit cons­truc­tiu i la vocació de ser­vei per ofe­rir con­jun­ci­ons com Duda­mel i Mah­ler –ori­gen i fi de la tem­po­rada, seguint el leit­mo­tiv d’enguany– i Goerne i Schu­bert.

Des­taca l’actu­ació de la mezzo Mag­da­lena Kozená i de la pia­nista Mit­suko Uchida, que pre­sen­ta­ran Schönberg i els magnífics Brettl-Lie­der, per­les com l’O viri­dis­sima virga de la mística del segle XII Hil­de­gard von Bin­gen, inter­pre­tada per l’Orfeó Català i Voi­ces New Zea­land, el Bach de Ves­pres d’Arnadí i Una voce in off de Mont­sal­vatge amb l’Orques­tra de Cadaqués. Sense dei­xar de banda els estels que arros­se­guen mas­ses com Fle­ming, Schiff, Dam­rau, Bar­toli, Peri­a­nes, Flórez, Pera­hia, Soko­lov, Alard, Melinkov i Volo­dos. Sem­pre comp­tant amb les orques­tres cata­la­nes com la Camera Musi­cae, la Simfònica del Vallès, la del Gran Tea­tre del Liceu i bcn216.

.AINA VEGA

aina­ve­gar@​gmail.​com

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor