Lletres

Set camins fan una ruta

De pre­mis lite­ra­ris n’hi ha de mol­tes menes. I de con­di­ci­ons per optar-hi, de les més vari­a­des. És habi­tual que un premi, un cop esta­blert el gènere i, si n’hi ha, el tema, fixi uns límits d’extensió, que habi­tu­al­ment es reso­len en un mínim i un màxim (de ver­sos, de pàgines...). Poques vega­des, aquest límit es fixa de manera taxa­tiva com en el cas del premi 7Lle­tres, des­ti­nat a guar­do­nar un recull de set relats. Ni sis ni vuit. Set, com els dies de la set­mana. O com els pecats capi­tals. O com les pla­gues d’Egipte. Ja m’ima­gino algun con­cur­sant cor­rent a escriure un sisè o un setè conte per com­ple­tar la col·lecció, o deba­tent-se en el dubte de veure quins eli­mina dels deu que ja tenia escrits.

A Òscar Palazón, gua­nya­dor de l’edició del 2017 amb Els com­ple­ments del nom, no sé a quin grup cal ads­criure’l, si al dels que cor­ren o al dels que dub­ten. O pot­ser, en aquest cas, al grup pri­vi­le­giat dels que ja tenien el set posat enmig del cap. És fàcil que sigui així, perquè el seu recull és d’aquells que tant comen­cen a pro­li­fe­rar (i no ho dic com un retret, ans al con­trari), en què els con­tes es con­nec­ten els uns amb els altres, ja sigui per con­text o per per­so­nat­ges, o per les dues coses, de manera que pro­jec­ten una super­lec­tura con­junta que els con­ver­teix en quasi una novel·la. Un dels punts forts del text són les dife­rents veus de cadas­cun dels relats, els punts de vista dis­tints des dels quals es veu una mateixa rea­li­tat, com un conte expli­cat de set mane­res dife­rents (encara que no és exac­ta­ment això) i la manera com estan cons­truïdes aques­tes veus, molt ben escri­tes pel meu gust. La pri­mera, per exem­ple, es comença pre­sen­tant, molt for­mal­ment: “Em dic Paqui. Soc la noia a la qual mai no dema­naràs, per exem­ple, ei, què et sem­bla si que­dem dis­sabte per anar al cinema?”, una noia que tre­ba­lla en un super­mer­cat i que està con­for­mada a sen­tir-se dir “vaca, foca o bola de greix”. Una altra veu con­fessa: “Cada cop parlo més amb els meus com­panys de classe. Al prin­cipi no gosava i no badava boca. Tenia por que es rigues­sin de mi si deia ili­fant en comp­tes d’ele­fant.” El con­junt de les veus tei­xeix una rea­li­tat com­plexa, en què es fan pre­sents temes que ens són molt pròxims, com ara la con­fron­tació de cul­tu­res, l’asset­ja­ment sexual i el fracàs esco­lar. L’autor situa aques­tes històries en un barri perifèric, que alguns lec­tors reco­nei­xem (Sant Sal­va­dor, a Tar­ra­gona), encara que mai no és esmen­tat. Podria ser qual­se­vol dels nos­tres bar­ris que les ciu­tats encara no han sabut enten­dre que també són ciu­tat. Palazón tei­xeix aques­tes històries amb sen­si­bi­li­tat, faci­li­tant-nos la infor­mació de manera dosi­fi­cada i auto­rit­zant-nos, com a lec­tors lliu­res que som, a fer-ne la nos­tra recons­trucció.

ELS COMPLEMENTS DEL NOM Autor: Òscar Palazón Editorial: Pagès Pàgines: 96 Preu: 12 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor