Arts visuals

VISA pour l’IMAGE

Perpinyà es converteix a finals d’estiu en la capital mundial del fotoperiodisme amb la celebració del festival Visa pour l’Image, una cita ineludible per descobrir l’aclaparadora feina dels reporters que retraten els drames i les misèries del món actual

ÈXIT DE PÚBLIC
En tres dècades, el festival ha rebut més de 5 milions de visitants
SENSIBILITZACIÓ
La feina dels fotoperiodistes ajuda a desvetllar consciències

El fes­ti­val Visa pour l’Image cele­bra aquest any el 30è ani­ver­sari con­ver­tit en una cita de referència per on pas­sen els millors foto­pe­ri­o­dis­tes de l’actu­a­li­tat. Expo­si­ci­ons, con­ferències, pro­jec­ci­ons i entre­gues de pre­mis comp­ten amb un públic fidel que inclou milers de visi­tants, pro­ce­dents de banda i banda de la fron­tera, que pun­tu­al­ment acu­dei­xen als espais que durant quinze dies omplen la ciu­tat amb algu­nes de les imat­ges més col­pi­do­res que s’han cap­tat durant l’any ante­rior.

trenta anys

Han pas­sat trenta edi­ci­ons des de la pri­mera exhi­bició al Palau dels Reis de Mallorca, una mos­tra més aviat humil en què les foto­gra­fies ni tan sols tenien lle­genda i es pro­jec­ta­ven dia­po­si­ti­ves que adqui­rien sor­pre­nents aure­o­les per la con­den­sació de la humi­tat, tal com recorda el fun­da­dor del fes­ti­val, Jean-François Leroy. En aques­tes tres dècades, i fins a arri­bar a la com­ple­xi­tat orga­nit­za­tiva actual –que, inclou, per exem­ple, vols espe­ci­als des de París– el fes­ti­val s’ha anat fent gran i ha gua­nyat qua­li­tat i pres­tigi. Les xifres ho ava­len: s’hi han produït més de 840 expo­si­ci­ons, hi han pas­sat prop de 5 mili­ons de visi­tants i cen­te­nars de foto­pe­ri­o­dis­tes, que hi han tro­bat un apa­ra­dor de pri­mera mag­ni­tud per apro­par la seva feina al públic en gene­ral i, al mateix temps, mobi­lit­zar consciències sobre les situ­a­ci­ons dramàtiques que es viuen al nos­tre pla­neta i que no sem­pre tenen el mateix ressò mediàtic.

En aquesta edició, que se cele­bra de l’1 al 16 de setem­bre, hi ha pre­vis­tes una quin­zena d’expo­si­ci­ons –a les imat­ges, en podeu veure vuit– dis­tribuïdes en diver­sos espais de la ciu­tat. El gruix més impor­tant, però, és al Con­vent dels Mínims, on es mos­tra­ran els tre­balls de dotze foto­pe­ri­o­dis­tes fets arreu del pla­neta, a més de les foto­gra­fies pre­mi­a­des l’any pas­sat pel con­curs inter­na­ci­o­nal World Press Photo. Els altres espais des­ta­cats són l’Església del Con­vent de Sant Domènec, amb qua­tre expo­si­ci­ons més, i el Palau de les Corts, on hi haurà una retros­pec­tiva del premi Visa d’Or Huma­ni­tari, que el Comitè Inter­na­ci­o­nal de la Creu Roja ha ator­gat durant els últims set anys en el marc del fes­ti­val.

Totes les expo­si­ci­ons tenen l’entrada gratuïta i es poden visi­tar entre les deu del matí i les vuit del ves­pre. També són d’accés lliure les pro­jec­ci­ons que es faran cada nit, del 3 al 8 de setem­bre al Cam­po­santo, a par­tir de dos quarts de deu del ves­pre, i que repas­sa­ran en imat­ges els esde­ve­ni­ments més impor­tants que s’han produït al món entre el setem­bre de l’any pas­sat i l’agost d’aquest any, ja siguin guer­res, cri­sis o esde­ve­ni­ments de caire polític, espor­tiu, cul­tu­ral, científic, ambi­en­tal, social... Des del debat sobre les armes de foc als Estats Units, fins als efec­tes del canvi climàtic en els esculls de corall, pas­sant per la crisi dels refu­gi­ats i la mirada per­so­nal al món i la seva bellesa per part d’un repor­ter de Nati­o­nal Geo­grap­hic, les ses­si­ons de pro­jecció obren un fines­tra al món del foto­pe­ri­o­disme i, en defi­ni­tiva, al món que sovint no veiem dar­rere dels grans titu­lars. Paral·lela­ment, al Palau de Con­gres­sos també hi haurà l’espai Canon Expe­ri­ence, amb les últi­mes nove­tats en mate­rial fotogràfic. Canon és un dels prin­ci­pals patro­ci­na­dors –com Paris Match– i cada any con­vida 200 estu­di­ants de foto­gra­fia d’arreu d’Europa a par­ti­ci­par en aquest fes­ti­val, con­cre­ta­ment en la set­mana pro­fes­si­o­nal espe­ci­al­ment adreçada a repor­ters. A banda d’això, el fes­ti­val també pro­mou el foto­pe­ri­o­disme entre els més joves allar­gant les visi­tes a les expo­si­ci­ons una ter­cera set­mana només per a esco­les i ins­ti­tuts. L’any pas­sat, més d’11.000 alum­nes hi van assis­tir.

IRENE CASE­LLAS

ica­se­llas@​lrp.​cat

La presència catalana

Quan es va fer pública la llista de les exposicions d’aquest any, el Festival va rebre crítiques per no haver-ne inclòs una sobre la situació a Catalunya. Els organitzadors es van afanyar a desmentir que hi hagués cap mena de censura per part dels patrocinadors i van recordar que el tema es tractaria a fons en un altre format. Així, s’ha previst una taula rodona sobre el tractament informatiu dels fets de l’1-O amb periodistes catalans, espanyols i francesos el dimarts 4 de setembre a les 15 h al Palau de Congressos. Un dels ponents serà el director de La República, Carles Ribera.

‘ATRAPATS A LA RDC’, JOHN WESSELS

Les ferides de bala van obligar a amputar un braç a aquesta dona congolesa. Durant dècades, el país s’ha vist atrapat en el conflicte, l’agitació política i la cobdícia. Les morts, els desplaçats i la desnutrició estan a l’ordre del dia. “Quan podrà finalment respirar, el poble congolès?”, es pregunta el fotògraf John Wessels, de l’agència AFP.

‘IEMEN, LA GUERRA QUE ENS HAN AMAGAT’, VÉRONIQUE DE VIGUERIE

El jove de la foto va trepitjar una mina, però vol tornar a combatre. Guanyadora del Visa d’Or Humanitari, l’autora de la imatge va trigar un any a poder entrar al Iemen.

‘BIG FOOD’, GEORGE STEINMETZ

D’on prové allò que mengem? Per encàrrec de National Geographic, aquest reporter va investigar les tècniques de producció de menjar a gran escala i es va trobar un món opac i poc transparent.

‘FORMIGUES VERMELLES’, JAMES OATWAY

Les formigues vermelles són operaris d’empreses privades que es dediquen a desallotjar amb molta violència persones desnonades de les seves llars, als suburbis negres i pobres de Sud-àfrica.

‘VIATGE DESESPERAT. L’ÈXODE DELS ROHINGYES’, KEVIN FRAYER

Al campament de refugiats de Balukhali, a Bangladesh, un noi rohingya plora desesperat enfilat a un camió de distribució urgent d’aliments d’un organisme internacional. El drama d’aquest col·lectiu ocupa dues de les exposicions d’aquesta edició (l’altra és de la fotògrafa Paula Bronstein). Els rohingyes, minoria musulmana a Myanmar, van haver de fugir després que comencés una onada de persecució i violència en contra d’ells. El fotògraf Kevin Frayer va seguir el seu èxode durant setmanes i va ser testimoni de la seva desesperació. “Estàs envoltat de tristesa. Vaig ser incapaç de trobar bellesa enlloc”, afirma.

‘RIUS DEVASTATS’, GAËL TURINE

La capital de Bangladesh, Dacca, la creuen cinc rius plens literalment de porqueria i deixalles. Un problema ambiental que, segons el reporter, té molt a veure amb la corrupció i que es tradueix en amenaces constants contra aquells que hi lluiten.

‘SYRIA ON MY MIND’, NOËL QUIDU

Un família torna a Alep per veure com ha quedat destruïda la seva llar. El fotògraf, que ha cobert la guerra per a Paris Match ho té clar: “Són set anys de malson per a tots els sirians, i la guerra no acaba. Deixarà un país traumatitzat durant dècades.”

‘ESPERANÇA, DESESPERACIÓ I SOMNIS LLUNYANS’, EDGARD GARRIDO

Un grup de migrants travessa Mèxic dins d’un vagó descobert d’un tren de mercaderies per intentar arribar als Estats Units. El fotògraf els va acompanyar durant un periple de 3.000 quilòmetres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor