Arts visuals

Sixena i els malvats catalans

A hores d’ara ningú se sor­prendrà si diem que la qüestió sobre l’art del mones­tir de Sixena fa tuf de víscera podrida. De fet, el tema put des bon prin­cipi. L’ambi­ent el va començar a enra­rir l’alcalde de Vila­nova de Sixena, Ilde­fonso Sali­llas (PAR), quan va fer rea­parèixer uns fan­tas­mes que només ell i els seus acòlits veien, fruit de l’ali­e­nació i de la rancúnia vis­ce­ral que els mou. “El mones­tir el van cre­mar mili­ci­ans cata­lans.”Es trac­tava d’un man­tra que s’havia anat este­nent pel poble per ama­gar la crua rea­li­tat, la que rela­ten els docu­ments: el mones­tir el van incen­diar els mem­bres dels comitè local de Vila­nova de Sixena. La pico­na­dora de l’oblit post­traumàtic es va enge­gar anys enrere, i cul­pa­bi­lit­zar agents externs ali­ens a la comu­ni­tat era el més sen­zill. Així, la figura del mal­vat català va ser recur­rent en diver­ses loca­li­tats de l’entorn, i ho ha demos­trat algun estudi acadèmic recent.

No va tenir prou amb això, i ha estat també l’alcalde qui en alguna ocasió ha posat en relació l’incendi del mones­tir amb l’arren­ca­ment poste­rior del que que­dava de les mera­ve­llo­ses pin­tu­res murals de la sala capi­tu­lar. És a dir, dient si fa o no fa que el mones­tir es va cre­mar per poder-lo espo­liar. Josep Gudiol i Ricart va acon­se­guir una par­tida econòmica de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya en plena Guerra Civil espa­nyola, es va des­plaçar a Sixena i va sal­var, jugant-se la vida, allò que que­dava d’un dels con­junts murals d’època romànica més relle­vants d’Europa. Les pin­tu­res avui es poden con­tem­plar al Museu Naci­o­nal d’Art de Cata­lu­nya. Si Gudiol no hagués pres aque­lla decisió, avui no en que­da­ria res, atès que el sos­tre de la sala no es va cobrir fins als anys noranta del segle XX. Gudiol, un altre mal­vat català. En lloc de mos­trar-li agraïment, els polítics ara­go­ne­sos –i una part de la soci­e­tat civil– s’han dedi­cat a vili­pen­diar-lo, acu­sant-lo de lla­dre i espo­li­a­dor. “Els cata­lans ens van robar les pin­tu­res”, afir­men uns. I n’hi ha que par­len, fins i tot, de botí de guerra.

Javier Lambán (PSOE), actual pre­si­dent d’Aragó, es va apun­tar a la festa incendiària en pro­nun­ciar el seu dar­rer dis­curs de cap d’any a Sixena envol­tat d’un atrezzo ben maca­bre: les obres d’art que la Guàrdia Civil s’havia endut de mati­nada l’11 de desem­bre del Museu de Lleida a l’empara de l’arti­cle 155. L’objec­tiu era recu­pe­rar l’auto­es­tima dels ara­go­ne­sos, segons va reconèixer en aquell dis­curs. Però tam­poc en va tenir prou amb això. Després d’abo­nar el femer afir­mant que el pre­si­dent Torra era un nazi i un fei­xista, fa tot just uns dies va comen­tar a Twit­ter que el mones­tir ja estava pre­pa­rat “per recu­pe­rar les pin­tu­res que un català va arren­car fa dècades per endur-se-les a Bar­ce­lona.” Un català. Sem­pre el mal­vat català. No cal tenir la pell gaire fina per ado­nar-se que aques­tes parau­les tras­puen odi ètnic. A veure qui serà el veri­ta­ble mal­vat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.