Lletres

Història gràfica d’una lluita Avançament editorial

El procés català d’autodeterminació ha comportat una revolució gràfica sense precedents en la història recent. El llibre ‘Groc. Història gràfica d’una lluita’ analitza les claus gràfiques de les icones independentistes i els seus orígens, i revela com s’han forjat algunes de les imatges més representatives

L’EMPENTA
“La urgència de dibuixar pot tenir dues motivacions: reivindicar quelcom o informar de manera sobtada sobre un fet”
LA XARXA
“Internet ha esdevingut una autopista indestructible (i incontrolable) per on les opinions circulen lliurement”
CANVI
“Ara les imatges ja no es presenten en un suport físic, sinó virtual”
IMPACTE INÈDIT
”La revolució gràfica que ha significat el procés a Catalunya ha penetrat en l’imaginari col·lectiu”
LA IMATGE
La frase de Josep Lluís Trapero “«Bueno, pues» molt bé, «pues adiós»” no hauria prosperat sense la seva traducció gràfica

LA IMME­DI­A­TESA

La tectònica dels pobles de Cata­lu­nya va conèixer un movi­ment bru­tal en un espai de pocs mesos que va fer tre­mo­lar el que alguns ano­me­nen estat de dret. Entre el 2012 i el 2017, els cata­lans van votar (ja sigui de manera vin­cu­lant o no) qua­tre cops i, en les dues últi­mes oca­si­ons –el referèndum de l’1 d’octu­bre i les elec­ci­ons del 21 de desem­bre–, ho van fer en un clima de màxima cris­pació política i social. Durant uns dies, les acci­ons tant del govern de la Gene­ra­li­tat com de les enti­tats soci­als can­vi­a­ven i feien girs d’una manera que, a pri­ori, sem­blava impro­vi­sada.

La capa­ci­tat de fer virals els mis­sat­ges depe­nia de la rapi­desa amb què aquests mis­sat­ges es recon­fi­gu­ra­ven en un for­mat gràfic i efec­tiu. Així, per exem­ple, pocs dies després dels atemp­tats de la Ram­bla, el 17 d’agost del 2017, en una roda de premsa amb els con­se­llers d’Inte­rior i de Justícia, el major dels Mos­sos d’Esqua­dra, Josep Lluís Tra­pero, va dir una frase que va arri­bar a ser tren­ding topic mun­dial a través de Twit­ter. Després de negar-se a con­tes­tar en cas­tellà una pre­gunta feta en català, un peri­o­dista holandès va mos­trar la seva dis­con­for­mi­tat per no ser res­post imme­di­a­ta­ment en cas­tellà. El res­pon­sa­ble de con­duir la tro­bada amb la premsa ja havia infor­mat prèvia­ment que la roda de pre­gun­tes segui­ria un ordre: pri­mer s’aten­dria en català els mit­jans ter­ri­to­ri­als i després es repe­ti­ria la mateixa infor­mació en altres llengües, però, tot i així, el peri­o­dista va aban­do­nar la sala amb indig­nació.

El major Tra­pero va sen­ten­ciar un “Bueno, pues molt bé, pues adiós” que es va con­ver­tir en una mena de ready made ver­bal de caràcter impro­vi­sat. La cons­trucció gra­ma­ti­cal no nor­ma­tiva, amb tres cas­te­lla­nis­mes, amb iro­nia i, sobre­tot, amb el valor simbòlic afe­git que els sobi­ra­nis­tes li van ator­gar, van fer que la frase passés de l’anècdota a l’eslògan. Però segur que no hau­ria pros­pe­rat sense la seva tra­ducció gràfica.

En poques hores, Jordi Calvís pen­java a Twit­ter la imatge del major dels Mos­sos acom­pa­nyada de la frase cons­truïda amb lle­tra de pal del color blau cor­po­ra­tiu dels uni­for­mes del cos de poli­cia. Fidel al seu estil, tot i que emprant pro­ce­di­ments digi­tals, Calvís ela­bo­rava una imatge recre­ant els gra­fits en sten­cil d’artis­tes com Banksy i She­pard Fai­rey i imi­tant de manera vec­to­rial les taques i les gotes dels esprais sobre la paret. L’sten­cil o pouc­hoir és un pro­ce­di­ment de gra­fit molt ràpid per trans­me­tre mis­sat­ges dins l’espai urbà, de manera que s’ha con­ver­tit en leit­mo­tiv visual en gai­rebé tota l’obra de Jordi Calvís.

Així mateix, el 20 de setem­bre del 2017, el grup d’Esquerra Repu­bli­cana de Cata­lu­nya al Congrés dels Dipu­tats pro­tes­tava per l’acti­tud del govern amb els escor­colls i les pri­me­res deten­ci­ons a la seu de la Con­se­lle­ria d’Eco­no­mia. Abans d’aban­do­nar el ple del Congrés, Gabriel Rufián es va diri­gir a Mari­ano Rajoy amb una frase de clixé cine­ma­togràfic: “Saque sus sucias manos de nues­tras ins­ti­tu­ci­o­nes.” Nova­ment, la pos­si­bi­li­tat de vira­lit­zar el mis­satge par­tia de la imme­di­a­tesa perquè la frase es con­vertís en imatge gràfica. Així doncs, amb una paleta de colors ajus­tada, en què el color groc simbòlic fos ben pre­sent, i un altre cop una tipo­gra­fia de pal per fer el mis­satge ente­ne­dor, jo mateix vaig pre­sen­tar el per­so­natge de Gabriel Rufián amb una postura tan refe­ren­cial al món cine­ma­togràfic com la seva frase.

Amb la mateixa intenció d’imme­di­a­tesa es va ela­bo­rar un díptic en què els pro­ta­go­nis­tes eren l’entre­na­dor Pep Guar­di­ola i el fut­bo­lista Gerard Piqué, que es van mos­trar favo­ra­bles al dret a deci­dir.

En aquest clima de notícies can­vi­ants, Òmnium i l’ANC en pri­mer lloc, i els comitès de defensa de la república, després, han inten­tat sem­pre avançar-se als esde­ve­ni­ments amb la pre­pa­ració de mate­ri­als mul­ti­fun­ci­o­nals: abans de cada judici, tant Jordi Calvís per als mate­ri­als de l’ANC com jo per als d’Òmnium, hem il·lus­trat els ros­tres dels polítics, seguint sem­pre les indi­ca­ci­ons dels depar­ta­ments de dis­seny i de comu­ni­cació. Si eren empre­so­nats, imme­di­a­ta­ment després de conèixer la sentència es pen­ja­rien les imat­ges a les xar­xes amb el lema Lli­ber­tat. Si no eren retin­guts pel tri­bu­nal, les imat­ges no s’expo­sa­rien i els mate­ri­als gene­rats que­da­rien arxi­vats per a futu­res acci­ons.

La urgència de dibui­xar pot estar deter­mi­nada per dos fac­tors: rei­vin­di­car quel­com o infor­mar de manera sob­tada sobre un fet o sobre un esde­ve­ni­ment. Quan Àngels Martínez, dipu­tada de CSQP, va treure les ban­de­res espa­nyo­les de la ban­cada del PP durant els ten­sos plens dels dies 6 i 7 de setem­bre, Jordi Calvís va rei­vin­di­car la seva dig­ni­tat amb aquesta ele­gant il·lus­tració.

D’ON VENIM?

La revo­lució gràfica que ha sig­ni­fi­cat el procés a Cata­lu­nya ha pene­trat en l’ima­gi­nari col·lec­tiu. Per a una gene­ració post­dic­ta­dura, ja acos­tu­mada a la cul­tura visual, ha estat una forma de cam­pa­nya total­ment inèdita.

Entre els #car­tells9N i el movi­ment en suport als rapers Valtònyc i Pablo Hasel amb el hash­tag #noca­lla­rem hi ha hagut una lli­ber­tat cre­a­tiva que pre­te­nia tren­car pre­ci­sa­ment amb l’art del pòster i el car­tell de cam­pa­nya pre­ce­dents.

Ha estat una revolta gràfica a escala digi­tal. La plu­ra­li­tat de for­mats (dis­senys, humor gràfic, vídeos, ani­ma­ci­ons, gifts, mems, etc.) i també dels mit­jans d’exhi­bició pública (Face­book, Ins­ta­gram, Twit­ter, etc.) ha donat lloc a una revolta no només for­mal, sinó també con­cep­tual, que té com a refe­rents imme­di­ats la Pri­ma­vera Àrab i el 15-M.

Les lec­tu­res ico­nogràfiques són molt diver­ses i s’empren de manera dife­rent, però sem­pre tenen com a punt d’ori­gen les revol­tes gràfiques dels anys sei­xanta i setanta. La imatge de Hit­ler durant la pri­ma­vera del 68 amb la cara del gene­ral De Gau­lle no neces­sita cap mena de text, ni tam­poc la del rei Felip VI amb res­sonàncies del pas­sat. La imatge del Piolín troba el seu homònim en les imat­ges gene­ra­des durant el movi­ment pop art.

I així, de la mateixa manera que hi ha mol­tes imat­ges sense text, també hi ha molt text sense imatge. L’ús de les tipo­gra­fies i els jocs metafòrics de parau­les demos­tren l’enginy irònic i con­tes­ta­tari d’uns dis­se­nya­dors i dis­se­nya­do­res de gran talent. És una petita revo­lució il·lus­trada.

Si durant trenta anys, des dels anys setanta fins al canvi de segle, l’street art va evo­lu­ci­o­nar i es va posar al cap­da­vant del nou suport en les arts, actu­al­ment el mos­tra­dor públic és inter­net. Artis­tes com Jean-Mic­he­lle Bas­quiat, Banksy, She­pard Fai­rey i Jean René (JR) pro­du­ei­xen obres gràfiques de caràcter polític en l’esfera pública, adop­tant un punt de vista crític sobre la soci­e­tat i sobre els mit­jans d’opinió pública.

Banksy tre­ba­lla el gra­fit fet a par­tir de plan­ti­lles, també ano­me­na­des sten­cil, pouc­hoir o, sim­ple­ment, ester­git. She­pard Fai­rey dis­se­nya pòsters serigràfics, reci­clant l’estètica dels car­tells dels anys sei­xanta. I JR sobre­di­men­si­ona foto­gra­fies i retrats per adqui­rir una visi­bi­li­tat glo­bal i crear espais artístics que han de ser obser­vats des de la distància.

Des del maig del 68, el car­te­llisme i les imat­ges gràfiques que es van crear en totes i cadas­cuna de les revol­tes soci­als (estu­di­ants de París, Black Power, Pri­ma­vera de Praga, etc.) van sig­ni­fi­car la moder­nit­zació del ressò social. La vira­li­tat d’aque­lla època es con­fi­gu­rava per mitjà de mis­sat­ges sintètics i visu­als. I el canvi del món analògic al digi­tal va actuar de la mateixa manera.

Perquè, de fet, quina diferència hi ha entre infor­mar amb un car­tell o per mitjà de 140 caràcters? Durant els dos anys que va durar la Pri­ma­vera Àrab, el món va conèixer gran part del que hi pas­sava pre­ci­sa­ment gràcies a Twit­ter.

Inter­net, per tant, ha esde­vin­gut una auto­pista indes­truc­ti­ble (i incon­tro­la­ble) per on les opi­ni­ons cir­cu­len lliu­re­ment. Anony­mous en va fer la seva arma, com també Julian Assange. El movi­ment Ocupy es va desen­vo­lu­par a través d’inter­net. Ara les imat­ges ja no es pre­sen­ten en un suport físic, sinó vir­tual. Almenys fins als dar­rers temps del procés, quan a Cata­lu­nya s’ha tor­nat a can­tar “els car­rers seran sem­pre nos­tres”, s’han fet engan­xa­des mas­si­ves de car­tells, s’han pin­tat murals i s’han pen­jat domas­sos als bal­cons.

Groc: història gràfica d’una lluita
Toni Galmés Pròleg de Jordi Borràs i epíleg de Jordi Calvís Editorial Comanegra Preu: 20 euros. 176 planes
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.