El TNC arrenca amb Rusiñol
L’obra ‘Els Jocs Florals de Canprosa’, dirigida per Jordi Prat i Coll, obrirà el nou curs teatral
Santiago Rusiñol, un dels grans ambaixadors de la modernitat a Catalunya i provocador de nombroses polèmiques amb els principals moviments polítics del tombant del segle XIX al XX, és l’epicentre patrimonial de la nova temporada del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), que planteja un binomi entre dogma i llibertat. Després de l’acte inaugural del nou curs teatral –dijous, dia 13–, el TNC engegarà els motors el 4 d’octubre amb l’obra Els Jocs Florals de Canprosa, una paròdia dels Jocs Florals del 1902 que va provocar un autèntic escàndol i que es va estrenar en un context de forta crispació social, marcat per l’empresonament de centenars de líders sindicals i de polítics destacats com Prat de la Riba. L’obra arriba al TNC amb l’adaptació i direcció de Jordi Prat i Coll.
Rusiñol tornarà al TNC amb La niña gorda (a partir del 19 de desembre), aquesta vegada amb direcció de Xavier Albertí. Considerada una de les millors novel·les de la primera meitat del segle XX, és una àcida paròdia de La Ben Plantada d’Eugeni d’Ors.
En la nova temporada, però, destaquen molts altres noms propis. Un, el del mateix Xavier Albertí, que dirigirà El gran mercado del mundo, de Calderón de la Barca, una coproducció del TNC i la Compañía Nacional de Teatro Clásico amb l’estrena programada per al maig de l’any que ve, a la Sala Gran. Un altre nom, Oriol Broggi, estrenarà el 31 de gener La bona persona de Sezuan, de Bertolt Brecht, amb Clara Segura com a protagonista. Pere Planella, que aquest any celebra mig segle com a director artístic, dirigirà a partir del 17 de gener l’adaptació del clàssic de Shakespeare Afanys d’amor perduts. I encara una altra estrena, la de Kind, la tercera part de la trilogia sobre la família creada per Peeping Tom, que serà la companyia resident del TNC.