Arts visuals

Els amics artistes de Català-Roca

Coincidint amb el vintè aniversari de la seva mort, el Museu de Valls exposa algunes de les fotografies que Francesc Català-Roca va fer als seus amics artistes, molts dels quals van marcar l’art de la segona meitat del segle XX, com Miró, Dalí, Tàpies, Guinovart i Chillida. Al costat de cada retrat, també s’hi poden veure obres originals dels fotografiats

El fotògraf Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1988) no tenia uns amics qualssevol. Bé per la seva professió, bé per les relacions personals més enllà de l’objectiu de la càmera, Català-Roca va mantenir una estreta relació amb bona part dels artistes que van marcar l’art de la segona meitat del segle XX. Per al pintor Joan Miró, Català-Roca va ser el seu fotògraf de capçalera. I l’escultor Eduardo Chillida el considerava el seu “germà català”. Una part de les fotografies que va fer a tota aquesta generació de creadors es poden veure fins al 18 de novembre al Museu de Valls, equipament que custodia la col·lecció particular del fotògraf i que ara el vol recordar en el vintè aniversari de la seva mort. “La relació de Català-Roca amb els artistes del seu moment va ser molt fructífera”, diu Jordi París, director del museu.

Català-Roca va fer la primera fotografia a Miró el 1954, a la porta de la catedral de Tarragona. Va ser l’inici de tota una vida d’amistat i d’un bon grapat de retrats. Un altre dels grans creadors, Salvador Dalí, va passar pel mateix objectiu, però entre de la parella Miró-Dalí, el fotògraf es va voler quedar amb el primer: “Català-Roca va creure que no podia treballar amb tots dos alhora, i amb Miró s’hi avenia molt més; per no tenir un conflicte amb ell, va renunciar a fotografiar Dalí”, recorda el responsable del museu, que explica com a anècdota que tant Miró com Català-Roca “eren d’una puntualitat extrema”: “Sempre explicava que si Miró no hagués estat tant puntual com ell, l’hauria deixat; però hi havia molta sintonia entre tots dos.” I afegeix: “Va fer molt pocs reportatges de Dalí, però tot i així ens ofereix algunes de les millors imatges que es coneixen de l’artista empordanès.”

N’hi va haver molts d’altres, d’amics singulars. A l’exposició Francesc Català-Roca i els seus amics artistes es poden veure els retrats que també va fer a Antoni Tàpies, Llorenç Artigas, Antoni Clavé, Joan Josep Tharrats, Josep Guinovart, Modest Cuixart, Emili Grau Sala, Erwin Bechtold, Antonio Saura i Eduardo Chillida: “Molta gent entén l’obra escultòrica de Chillida gràcies a les fotografies que en va fer Català-Roca; la visió que va donar a la seva obra és espectacular”, destaca Jordi París. Alguns dels artistes (Tàpies, Tharrats, Cuixart i Guinovart, entre d’altres) van formar part de l’efímer Grup de Taüll, que es va crear a Barcelona el 1954 i del qual avui dia l’únic que en queda és la fotografia que Català-Roca els va fer al davant del pantocràtor romànic de Taüll.

El Museu de Valls ha volgut acompanyar els retrats amb obres creades pels mateixos artistes, provinents de la col·lecció particular del fotògraf i del fons del museu. De Miró, per exemple, s’exposen algunes litografies i gravats, però també algunes planes de l’agenda de l’artista en què es poden veure anotacions de nous projectes. També s’exposa una petita obra de Dalí, a més de l’original, que l’artista va fer per a la capçalera del setmanari Revista, publicació gràcies a la qual el pintor i el fotògraf es van conèixer.

Des de l’any 1998, el museu de la capital de l’Alt Camp custodia la col·lecció privada del fotògraf, on es troben peces originals d’aquests artistes, i que va ser cedida pels seus fills, Martí i Andreu Català. El fons fotogràfic, però, es troba a l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor