Articles

Miquel Barceló a Bellpuig d’Artà

Miquel Bar­celó està pre­pa­rant una inter­venció al pri­o­rat de Bell­puig d’Artà, a Mallorca. Els orígens d’aquest monu­ment se situen en el segle XIII, quan els fra­res pre­mons­tra­te­sos de Bell­puig de les Ave­lla­nes (Os de Bala­guer) van rebre aque­lles ter­res de mans de Jaume I. La flaire medi­e­val s’ensuma bé quan es visita Bell­puig, però el monu­ment, que es troba força arruïnat, neces­sita un xic d’impuls per esde­ve­nir un atrac­tiu més per a un poble bol­cat en la dina­mit­zació del seu patri­moni.

Bar­celó manté una intensa vin­cu­lació amb la vila d’Artà. Hi té el seu estudi, hi ha fet expo­si­ci­ons i allà es con­serva el seu fons docu­men­tal. Amb la inter­venció anun­ci­ada, per tant, es posa un fona­ment més en la relació. L’artista mallorquí és molt cone­gut per aquest tipus de tre­balls, entre els quals des­taca el mural ceràmic de la cape­lla del Santíssim de la cate­dral de Palma, una obra polèmica, entre altres motius, per la rotun­di­tat dels mate­ri­als super­po­sats als murs d’un espai medi­e­val tan relle­vant. Les acci­ons con­tem­porànies sobre monu­ments del pas­sat sem­pre són difícils i sovint topen amb els cri­te­ris dels tècnics, la cor­recta pre­ser­vació del monu­ment, o la pròpia opinió pública. Però la història de l’art és una suc­cessió d’addi­ta­ments i palimpses­tos, en què les capes dels segles es van afe­gint als nos­tres edi­fi­cis com pells que els van reno­vant l’apa­rença. En aquest sen­tit, els homes i les dones del segle XVIII segur que no s’hau­rien sorprès com nosal­tres si hagues­sin vist com la cape­lla gòtica on pre­ga­ven cada dia, de sobte hagués estat embe­llida amb un nou retaule aca­bat de cons­truir. Era la quo­ti­di­a­ni­tat d’aque­lles esglésies.

La inter­venció de Bar­celó a la cate­dral de Palma és magnífica, però hi ha qui la cri­ti­carà per haver emmas­ca­rat un espai molt trans­cen­dent des del punt de vista his­to­ri­co­artístic. En canvi, a Bell­puig d’Artà, el pro­jecte es podria ana­lit­zar en uns altres ter­mes, atès que les res­tes con­ser­va­des no tenen aque­lla mag­ni­tud, mal­grat que és evi­dent que han de ser igual­ment pre­ser­va­des per a la poste­ri­tat. Així, l’obra pot con­tri­buir a la posada en valor del monu­ment i, de retop, a la dina­mit­zació d’un poble que aposta fort pel patri­moni i l’arte­sa­nia. Es trac­ta­ria d’apor­tar al·lici­ents a unes pedres injus­ta­ment cas­ti­ga­des pel pas del temps, de fer-les reviure.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.