Lletres

Pulmons internacionals

Els principis del PEN s’apliquen perfectament a la situació catalana

Fran­ca­ment, em vaig posar molt con­tent quan vaig lle­gir al diari que el 7 d’agost el direc­tor exe­cu­tiu del PEN Inter­na­ci­o­nal, Car­les Tor­ner, havia visi­tat els pre­sos a Lle­do­ners. Només hi havia la petita ombra que la visita s’havia fet a petició d’un parent dels pre­sos. Si podem donar crèdit al tes­ti­moni de l’arti­cu­lista, he de con­fes­sar que m’hau­ria agra­dat encara més que Tor­ner hagués tin­gut la ini­ci­a­tiva direc­ta­ment ell, com a figura des­ta­cada de l’orga­nit­zació amb seu a Lon­dres.

Sigui com vul­gui, la visita es va dur a terme i ha tin­gut el seu ressò mediàtic en l’àmbit naci­o­nal i inter­na­ci­o­nal. El PEN Inter­na­ci­o­nal i el seu filial al país, el PEN Català, no són cap menu­da­lla. El PEN Inter­na­ci­o­nal és una pla­ta­forma res­pec­tada i de llarga tra­dició que dis­posa de 149 cen­tres dis­tribuïts en 101 països. I el PEN Català, dins de l’estruc­tura glo­bal de la ins­ti­tució, sem­pre ha gau­dit d’una situ­ació pri­vi­le­gi­ada per ser un dels cen­tres més antics, fun­dat el 1922, al cap de només un any que la senyora C.A. Daw­son Scott tingués el gest de crear la casa mare, l’English PEN.

La carta fun­da­ci­o­nal del PEN esta­bleix en l’arti­cle 3 que “els mem­bres del PEN hau­ran d’exer­cir sem­pre tota la influència pos­si­ble a favor de la com­prensió i el res­pecte mutu entre les naci­ons, i es com­pro­me­ten a fer tot el que sigui al seu abast per esvair els odis entre races, clas­ses i naci­ons”. En l’arti­cle 4, con­ti­nua: “Es com­pro­me­ten a opo­sar-se a qual­se­vol forma de supressió de la lli­ber­tat d’expressió.” També, en l’arti­cle 5, asse­vera que “defensa la lli­ber­tat de premsa i s’oposa a la cen­sura arbitrària en temps de pau”. Encara que la carta no ho digui explícita­ment, el PEN Inter­na­ci­o­nal s’oposa a qual­se­vol forma de per­se­cució d’escrip­tors per expres­sar lliu­re­ment les seves idees i opi­ni­ons.

Em sem­bla evi­dent que els prin­ci­pis fun­da­ci­o­nals del PEN s’apli­quen per­fec­ta­ment a la situ­ació cata­lana. Si repas­sem els currículums dels pre­sos i els exi­li­ats, veu­rem que gai­rebé tots tenen obra publi­cada, de manera que se’ls pot con­si­de­rar escrip­tors. Cito els casos de Toni Comín, Clara Pon­satí i Raül Romeva, per exem­ple. De motius perquè el PEN Inter­na­ci­o­nal i el PEN Català pren­guin un paper molt més actiu, enèrgic i deter­mi­nant, no en fal­ten.

Fins ara s’han produït reac­ci­ons que no dubto a qua­li­fi­car de tèbies, alguna moció de pro­testa, alguna cir­cu­lar d’alerta inter­na­ci­o­nal. Total­ment insu­fi­ci­ent. Espero que la visita de Tor­ner als pre­sos i l’elecció de la nova pre­si­denta, Àngels Gre­gori, indi­quin un nou temps per al PEN Inter­na­ci­o­nal i el PEN Català. Jo soc de l’opinió que bé podrien crear una comissió espe­cial per vet­llar per la qüestió. Amb tan pocs pul­mons inter­na­ci­o­nals com té Cata­lu­nya, no podem pres­cin­dir de cap.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor