Música

TOQUEM TOTES LES TECLES

L’associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals munta diverses activitats per promoure la pràctica del piano. La més sonada, la col·locació d’aquest instrument en espais públics

SENSE POR
“L’OFF Concurs intenta despertar l’interès per l’instrument i per la música, que la gent trenqui una mica la por a la pràctica musical”
EL LLEGAT
“Maria Canals volia que el màxim nombre de gent pogués tocar l’instrument. Des de l’associació, seguim el seu llegat”

Si van al parc del Tibi­dabo de Bar­ce­lona aquest últim cap de set­mana de setem­bre es tro­ba­ran als peus de la mun­ta­nya russa, al fantàstic mira­dor, un piano de cua. El podran mirar i tocar, encara que mai no hagin posat els dits sobre unes tecles com aques­tes. Que hi hagi aquest ins­tru­ment en un lloc tan poc habi­tual com el Tibi­dabo és cosa de l’asso­ci­ació del Con­curs Inter­na­ci­o­nal de Música Maria Canals de Bar­ce­lona. Con­cre­ta­ment, del que ano­me­nen OFF Con­curs, que és tot un pro­grama que té com a fina­li­tat pro­moure la pràctica del piano entre el con­junt de la soci­e­tat i que va més enllà del con­curs per a pro­fes­si­o­nals, que s’orga­nitza cada any al març. L’OFF Con­curs s’allarga durant tot l’any i és ara, quan acaba de començar el curs esco­lar, quan s’inten­si­fi­quen les acti­vi­tats soci­als, edu­ca­ti­ves i de difusió de l’ins­tru­ment. “L’OFF Con­curs va començar en paral·lel als dies del con­curs, però s’ha anat fent gran fins a arri­bar a desen­vo­lu­par acti­vi­tats durant tot l’any. Amb l’inici del nou curs, comen­cen mol­tes acti­vi­tats que tenen con­tinuïtat durant tot l’any”, des­taca Jordi Vivan­cos, direc­tor del cer­ta­men.

Una de les acti­vi­tats més sona­des és pre­ci­sa­ment la que s’agrupa sota el joc de parau­les “el Maria Canals porta cua”, que con­sis­teix a posar pia­nos de cua a dis­po­sició de qual­se­vol per­sona que els vul­gui tocar en diver­sos espais públics i acces­si­bles de Bar­ce­lona, la resta de Cata­lu­nya i algu­nes ciu­tats espa­nyo­les. Els dar­rers qua­tre anys, l’asso­ci­ació ha col·locat 400 pia­nos de cua en espais públics. Només per a aquest curs, en pre­ve­uen ins­tal·lar uns 150. Els pia­nos estan a dis­po­sició de qual­se­vol per­sona que els vul­gui tocar, en sàpiga o no, sigui quina sigui la seva edat, nivell i estil musi­cal. A més, pun­tu­al­ment s’hi orga­nit­zen acti­vi­tats pro­ta­go­nit­za­des per estu­di­ants de música, pro­fes­si­o­nals i artis­tes plu­ri­dis­ci­pli­na­ris. A Bar­ce­lona, el pas­seig de Gràcia, la plaça Reial, el metro, el pas­satge Maria Canals, la plaça Cata­lu­nya i també el TNC (Tea­tre Naci­o­nal de Cata­lu­nya), el Palau Robert, El Born Cen­tre Cul­tu­ral, La Pedrera, el MACBA, i les uni­ver­si­tats són alguns dels llocs on s’han col·locat aquests ins­tru­ments. Nor­mal­ment es dei­xen ins­tal·lats un dia, i després es tras­lla­den a un altre espai. Amb una excepció: a l’hos­pi­tal de la Vall d’Hebron hi ha un piano Bösen­dor­fer al vestíbul durant tot l’any, a dis­po­sició de qui el vul­gui tocar. A Cata­lu­nya, només el curs pas­sat se’n van col·locar en muni­ci­pis com Ter­rassa, Vila­nova i la Geltrú, el Ven­drell, Santa Coloma de Gra­me­net, Cer­vera, Girona, Palau-solità i Ple­ga­mans, Arenys de Mar, Sant Cugat, Man­lleu, Teià, Sant Cugat i Puig-reig, entre d’altres. “El Maria Canals porta cua”, que s’orga­nitza des de fa deu anys, i s’ha estès a ciu­tats de fora de Cata­lu­nya com Bil­bao (al Gug­gen­heim) i Guetxo, on la set­mana pas­sada els via­nants també es van tro­bar amb un piano de cua. Per pri­mera vegada, el 13 d’octu­bre ins­tal·laran pia­nos a San­ti­ago de Com­pos­tel·la, i el 18 d’octu­bre ho faran a Madrid.

Els orga­nit­za­dors cal­cu­len que durant aquest curs unes 340.000 per­so­nes interac­tu­a­ran amb els pia­nos: “És una acció que Déu n’hi do l’impacte que té, perquè molta gent quan passa pels espais, els escolta, els toca... Es tracta de des­per­tar l’interès per l’ins­tru­ment i per la música, i que la gent tren­qui una mica la por a la pràctica musi­cal”, des­taca el direc­tor del con­curs. Per ell, l’objec­tiu últim d’aquesta acció és fer veure que “qual­se­vol per­sona hi pot tenir accés”: “I quin millor mis­satge que posar una piano de cua, que és el rei dels ins­tru­ments i pot­ser el que repre­senta més aquesta inac­ces­si­bi­li­tat, a l’abast de qual­se­vol per­sona. Bé sigui en car­rers cèntrics d’una ciu­tat, bé sigui en bar­ris. No només anem als llocs turístics o per on passa més gent”, asse­nyala. L’asso­ci­ació només té en pro­pi­e­tat dos pia­nos; la resta, els llo­guen.

Més acti­vi­tats

Però més enllà de posar pia­nos al car­rer, l’OFF Con­curs té mol­tes altres línies d’acti­vi­tat. Una és “el Maria Canals educa”, adreçada a esco­les d’ense­nya­ment gene­ral, a esco­les de música i con­ser­va­to­ris i a la comu­ni­tat uni­ver­sitària. Per exem­ple, durant una set­mana ins­tal·len un piano de cua al pati d’una escola “perquè els nens puguin tenir experiències de pro­xi­mi­tat i puguin interac­tuar amb un músic”. Un pas més per esti­mu­lar la curi­o­si­tat per l’ins­tru­ment i la música en gene­ral. Cada any, el Maria Canals també orga­nitza semi­na­ris d’intro­ducció al piano adreçats a gent gran i a la comu­ni­tat uni­ver­sitària

Un altre pro­grama és l’ano­me­nat “Em toca!”, impul­sat i orga­nit­zat con­jun­ta­ment amb la Fun­dació Jesús Serra des de fa qua­tre anys, i que és el pro­jecte amb més vocació social. Dona l’opor­tu­ni­tat de conèixer i apren­dre a tocar el piano a nens i nenes que viuen en bar­ris “amb un alt per­cen­tatge de vul­ne­ra­bi­li­tat social”. Està adreçat a infants de 6 i 7 anys que vul­guin estu­diar piano tot l’any i es desen­vo­lupa a Bar­ce­lona (a Ciu­tat Meri­di­ana i a la Ver­neda), Madrid (Dis­trito de Usera) i Sevi­lla (barri de la Maca­rena). En aquests moments, hi ha una vui­tan­tena de nens i nenes d’aquests bar­ris que estan becats per poder ampliar els estu­dis.

A grans trets, entre les acti­vi­tats al car­rer i els pro­gra­mes edu­ca­tius i soci­als, l’OFF Con­curs des­ple­garà aquest curs prop de 800 acti­vi­tats pel ter­ri­tori, amb la par­ti­ci­pació de més de 5.000 estu­di­ants, la col·locació de 150 pia­nos de cua en espais públics i un volum de més de 340.000 per­so­nes que hi interac­tu­a­ran i en seran bene­ficiàries direc­tes. Tot això és pos­si­ble gràcies a l’asso­ci­ació del Con­curs Maria Canals i amb la col·labo­ració de dotze enti­tats que hi donen suport. Aquests xifres, diu Vivan­cos, “van in cres­cendo cada any”.

En l’ori­gen de tot ple­gat hi ha la mateixa pia­nista Maria Canals (Bar­ce­lona, 1914-2010), que el 1954 va crear el con­curs inter­na­ci­o­nal de música que du el seu nom, i que té un gran ressò inter­na­ci­o­nal: “La seva vocació prin­ci­pal era la de peda­goga, i volia que el màxim nom­bre de gent pogués tocar l’ins­tru­ment. El que hem fet des de l’asso­ci­ació, a través del con­curs que ella va fun­dar, i de tot aquest pro­grama d’acti­vi­tats, és seguir el seu lle­gat”, diu Vivan­cos. Ell anima tot­hom: si es tro­ben amb un piano al car­rer, al metro o a l’inte­rior d’un equi­pa­ment, no ho dub­tin: toquin les tecles.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor