Pantalla

Deu dies de cine a Sant Sebastià

El Festival Internacional de Sant Sebastià ha reunit en aquesta edició un bon grapat d’estrenes que, probablement, veurem nominades o fins i tot guanyadores als Oscar. El cinema independent també s’ha fet forat entre les grans produccions, amb propostes que han sorprès la crítica i el públic

PREMIS
Enguany s’hi han projectat produccions que poden aspirar clarament als Oscars
QUALITAT
En cinema independent i d’autor, la cartellera del festival ens ha deixat autèntiques perles
XOU
El glamur a la catifa vermella de Sant Sebastià aquests dies és d’autèntic luxe, però massa sovint oblidem que l’acció és a la pantalla i no a fora

Jean-Luc Godard ho va dei­xar ben clar quan va dir que el cinema és el frau més bonic del món, però ens encanta caure una vegada i una altra en la trampa. Comença l’època de fes­ti­vals i pre­mis de cinema. Des d’ara i fins a finals de la pri­ma­vera, ens espe­ren les millors estre­nes, que pro­ba­ble­ment con­que­ri­ran els podis de la fama a través dels Gaudí, els Goya, els Glo­bus d’Or i els Oscars, entre d’altres, i gau­di­rem de fes­ti­vals amb pro­pos­tes d’allò més eclècti­ques.

La 66a edició del Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Sant Sebastià engloba tot això que esti­mem els ena­mo­rats del setè art; estre­nes de pri­mer nivell mun­dial, pro­pos­tes més arris­ca­des però que sovint sor­pre­nen el públic i altres pro­duc­tes que no entu­si­as­men tant. Però, dis­crepàncies a part, el ven­tall de llarg­me­trat­ges d’aquesta edició no ha dece­but.

Enguany, s’hi han pro­jec­tat pro­duc­ci­ons que no és cap bes­ti­esa asse­gu­rar que podríem aca­bar veient nomi­na­des, o fins i tot ven­ce­do­res, als Oscars. First Man, diri­gida per Damien Cha­ze­lle (Whi­plash i La La Land) i pro­ta­go­nit­zada per Ryan Gos­lling (La La Land i El dia­rio de Noah), que ha aca­pa­rat totes les mira­des a la catifa ver­me­lla, ens deixa veure la història més per­so­nal de l’astro­nauta Neil Arms­trong. Spike Lee (Mal­com X i Puja a l’autobús) ens sorprèn amb una història dura i col­pi­dora que ens tras­llada als anys setanta i basada en la història real de Ron Stallworth, el pri­mer poli­cia afro­a­me­ricà que va acon­se­guir infil­trar-se a la cúpula del Ku Klux Klan. BlacKkK­lans­man ja va gua­nyar el Gran Premi en l’última edició de Canes.

El gua­nya­dor de l’Oscar per Gra­vity, Alfonso Cuarón, ens pre­senta Roma, un film molt més per­so­nal ambi­en­tat a prin­ci­pis de la dècada dels setanta en què segui­rem la vida d’una família de classe mit­jana a Ciu­tat de Mèxic. Aquest film ja va ser el gran ven­ce­dor del fes­ti­val de Venècia. I, segu­ra­ment, una de les més espe­ra­des ha estat A star is born, diri­gida per Brad­ley Coo­per (Res­saca a Las Vegas i El Fran­co­ti­ra­dor) i pro­ta­go­nit­zada per ell mateix i Lady Gaga (Ame­ri­can Hor­ror Story i Dre­am­girls), tot i que aquest film no ha for­mat part de la com­pe­tició. Són els que han acon­se­guit crear les cues més mul­ti­tu­dinàries als afo­res del gran tea­tre Kur­saal, a tocar del Cantàbric.

Si sor­tim de l’esfera hollywo­o­di­ana i ens endin­sem més en el cinema inde­pen­dent i d’autor, la car­te­llera del fes­ti­val ens ha dei­xat autènti­ques per­les. El retrat de Lenin­grad durant un estiu dels vui­tanta a ulls d’un jove músic fas­ci­nat per Led Zepe­lin, T-Rex i David Bowie que ens deixa Leto (Sum­mer) ha tras­lla­dat el públic a una escena històrica i d’allò més nostàlgica. A més, gra­vada en blanc i negre, però amb tocs de musi­cal i de sur­re­a­lisme, el direc­tor rus Kirill Sere­bren­nikov ens tras­llada a la decadència del món del rock and roll en plena Rússia comu­nista i amb un tre­ball molt crític amb el govern de lla­vors, fet que li ha com­por­tat l’arrest domi­ci­li­ari. El direc­tor Elías León Simi­ni­ani ens pre­senta el seu segon llarg­me­tratge en forma de docu­men­tal. Simi­ni­ani té la intenció de crear un llarg­me­tratge sobre un atra­ca­ment a un banc. Per infor­mar-se sobre els pro­ce­di­ments que s’uti­lit­zen va con­tac­tar amb Flako, cone­gut amb el mal­nom d’El Robin Hood de Valle­cas, el lla­dre de bancs més bus­cat durant la crisi econòmica espa­nyola. La reco­pi­lació d’infor­mació per a la seva pel·lícula ha que­dat reco­llida en el docu­men­tal Apun­tes para una película de atra­cos que ha cap­ti­vat el públic per la seva espon­taneïtat, fres­cor i pro­xi­mi­tat. El direc­tor suís Felix van Gro­e­nin­gen pre­senta un tre­ball pro­ta­go­nit­zat per Timothée Cha­la­met (Call me by your name) i Steve Carell (Battle of the sexes). Van Gro­e­nin­gen explica una història col­pi­dora de recai­guda i recu­pe­ració en el món de les dro­gues d’un ado­les­cent de família benes­tant. El retrat de la dro­go­ad­dicció sense bai­xos fons ni famílies deses­truc­tu­ra­des plan­teja un debat molt pre­sent: com les dro­gues no estan allu­nya­des de casa nos­tra, i com la família pateix aquest pro­blema amb impotència.

El cinema asiàtic aixeca cada cop més expec­tació entre els amants del cinema, i el fes­ti­val de Sant Sebastià no ho pas­sat per alt. Any rere any, la car­te­llera pro­posa més llarg­me­trat­ges asiàtics, i el públic ho agra­eix. Ho evi­den­cien les llar­gues cues que es for­men per a aques­tes ses­si­ons.

Enguany s’ha pogut veure en primícia a Europa Mirai, la nova aven­tura d’ani­mació de Mamoru Hosoda (La noia que sal­tava a través del temps i Els nens llop), un film que també podrem veu­rem la set­mana vinent al Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Sit­ges. Hosoda ens tras­llada als moments més íntims d’una família japo­nesa. En Kun acaba de tenir una ger­mana petita i la gelo­sia i el mal com­por­ta­ment fan que la con­vivència a la casa es vegi alte­rada. Mit­jançant viat­ges en el temps en què troba fami­li­ars en diver­sos moments de la vida, en Kun aprendrà a con­viure amb la nova rea­li­tat. El cinema coreà també ha fet un salt qua­li­ta­tiu impor­tant en els últims anys. Illian: the wolf bri­gade demos­tra una madu­resa tècnica acla­pa­ra­dora en el moment de mos­trar un futur distòpic on les dues Corees ini­cien rela­ci­ons per uni­fi­car els països, però les impres­si­ons de guió que s’han comen­tat pel pas­sadís després de la sessió no han aca­bat de ser posi­ti­ves del tot. La gran expec­tació, però, se l’ha empor­tada Hirokazu Kore­eda (Our little sis­ter i Like fat­her like son). El més que reco­ne­gut direc­tor japonès i premi Donos­tia d’enguany, ha pre­sen­tat Sho­plif­ters, que ja va rebre la Palma d’Or al fes­ti­val de Canes. Es tracta d’un drama fami­liar dur i fosc però alhora entra­nya­ble, en què hi ha una forta crítica social al sis­tema i a la pre­ca­ri­e­tat labo­ral.

Han gua­nyat el premi Donos­tia Judi Dench (Sky­fall i Jane Eyre) i Danny DeVito (El retorn de Bat­man i Big fish). Dench ha pre­sen­tat la seva última pel·lícula Red Joan, la història basada en la vida de Melita Norwood, l’espia britànica que va tre­ba­llar més anys per a la KGB, ja que el cas no es va des­ta­par fins al 1999, quan ella tenia 87 anys. DeVito ha pre­sen­tat Small­foot, una ani­mació per a totes les edats a la qual ha posat veu, una rein­ter­pre­tació de la lle­genda del Ieti.

El gla­mur que s’ha vis­cut a la catifa ver­me­lla de Sant Sebastià aquests dies ha estat d’autèntic luxe, però sovint ens obli­dem que l’acció és a la pan­ta­lla i no a fora. No per­dem de vista l’objec­tiu de la càmera i dei­xeu-vos endur pel setè art.

IRENE SOLA­NICH

irene@​solanich.​cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.