Arts visuals

Les tulipes, l’art i les crisis financeres

Arriba un moment que em fa ver­go­nya escriure sobre algu­nes coses com, per exem­ple, les cri­sis finan­ce­res. Que no ho sap tot­hom, que si no hi ha com­pra­dor ja pots ofe­rir el que vul­guis que allò que vol­dries ven­dre ho hauràs de llençar al podri­me­ner o dei­xar a la ruïna? Que t’ator­guin crèdit per empren­dre acci­ons cre­a­ti­ves noves, és neces­sari. Si no pots –mal­grat el tre­ball i la volun­tat per­so­nal– apor­tar els ele­ments mate­ri­als per començar una tasca, no hi ha manera d’ini­ciar res (a no ser que siguis poeta o can­taire que, ales­ho­res, amb la teva pròpia per­sona, si vas més o menys nodrit, ja n’hi ha prou). Les reser­ves de tre­balls ante­ri­ors, altra­ment dit, si no hi ha capi­tal (o crèdit), no ser­vei­xen per empren­dre res. Però quan les coses estan en marxa, ales­ho­res t’has de bas­que­jar perquè te les adqui­rei­xin; si no tens com­pra­dor, tot el que has fet no et ser­virà per a res.

Això és el que va pas­sar a Holanda a l’inici del segle XVII: la gent estava encan­tada amb la mera­ve­lla cromàtica de les tuli­pes i tot­hom en volia. Els que en con­re­a­ven, ampli­a­ven els camps de con­reu; els admi­ra­dors feien mans i mànigues per tenir-ne per­so­nal­ment al seu entorn. Con­rear tuli­pes i ven­dre-les; encan­tar-se amb el goig que pro­por­ci­o­na­ven les tuli­pes i adqui­rir-les. Davant d’aquesta situ­ació de mer­cat, l’ego­isme humà de tenir més guanys va impul­sar a ser pro­duc­tor (o, finan­ce­ra­ment, a tenir cèdules de crèdit de soci de l’empresa pro­duc­tora) de tuli­pes. Con­seqüència: si hi ha molta demanda, aug­men­ten els preus de venda; però si aquests preus són massa alts, la soci­e­tat con­su­mi­dora no pot aguan­tar l’oferta i l’ope­ració, el negoci de com­pra­venda, se’n va en orris. I així, el 1637 es va pro­duir una greu crisi finan­cera a la jove i potent Holanda.

Si la pro­ducció hagués estat només d’imat­ges de tulipa (pin­tu­res), morint-se de gana l’artista la cosa s’hau­ria aca­bat. Les obres d’art, per excel­ses que siguin, si no tenen com­pra­dor ni qui tin­gui volun­tat de mos­trar-les, no són ni ser­vei­xen per a res. Pre­ci­sa­ment aquesta és una de les arrels del con­flicte de cul­tu­res.

Els holan­de­sos de l’època ja par­la­ven de bom­bo­lla d’aire a propòsit de la crisi de les tuli­pes. Ara con­ti­nuem pro­duint i satu­rant el mer­cat de i amb pro­duc­tes que aca­ben no estant a l’abast dels usu­a­ris –per les desi­gual­tats de dis­tri­bució d’exce­dents (bene­fi­cis econòmics)–; no hi ha manera de con­su­mir als preus d’oferta –i les bai­xa­des de mer­cat són la ruïna dels pro­duc­tors– ni habi­tatge, ni mit­jans de loco­moció ni un ves­tir per­so­nal i dife­ren­ciat. La crisi finan­cera truca cons­tant­ment a la porta. Però l’estruc­tura social esta­blerta és insen­si­ble i sorda. Aca­barà arruïnant-se a si mateixa, si bé caldrà aju­dar-la amb una empenta.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor