Articles

ARIADNA ÁLVAREZ

Arquitecta i editora

“L’Índia i Catalunya compartim la passió per l’arquitectura”

. DAVID MARÍN

dma­rin@​lrp.​cat

El 15 d’agost del 1947 el pri­mer minis­tre de l’Índia, Jawa­har­lal Nehru, va his­sar la ban­dera naci­o­nal sobre la porta de Lahore del Fort Ver­mell de Delhi i va pro­cla­mar la inde­pendència del país. Cul­mi­nava un llarg procés pro­ta­go­nit­zat per la resistència no vio­lenta i la deso­bediència civil con­tra l’ocu­pació britànica. La república de l’Índia, tot i la traumàtica divisió en dos amb el nai­xe­ment del Pakis­tan, va ini­ciar el seu camí cap a la moder­ni­tat i la laïcitat. I, com a símbol d’aquesta nova era trans­for­ma­dora, Nehru, com van fer els moder­nis­tes cata­lans a finals del segle XIX, va asse­nya­lar una de les arts més icòniques i alhora deter­mi­nants en la vida de la gent: l’arqui­tec­tura. “Això és un dels fenòmens que tenim en comú l’Índia i Cata­lu­nya: el paper tan impor­tant que s’atorga a l’arqui­tec­tura”, con­ver­tida en icona de la seva renai­xença i cons­trucció naci­o­nal.

Ho explica l’arqui­tecta cata­lana Ari­adna Álva­rez Gar­reta, con­ver­tida per la força de les casu­a­li­tats en una de les divul­ga­do­res inter­na­ci­o­nals de l’arqui­tec­tura de l’Índia, a través de les guies de la seva edi­to­rial, Altrim Publis­hers. L’edi­to­rial ja ha publi­cat qua­tre guies d’arqui­tec­tura: Chan­di­garh, Ahme­da­bad, Dacca i Jai­pur, i té en pre­pa­ració les de Delhi, Goa, Bom­bai, Benarés, Simla, Goa, Ban­ga­lore i Avpny. Totes en anglès i rea­lit­za­des per arqui­tec­tes i urba­nis­tes espe­ci­a­lit­zats en aques­tes ciu­tats, majo­ritària­ment indis. “El cas de Delhi és espe­cial, és una ciu­tat de ciu­tats i en aquest cas el lli­bre el farem amb una dot­zena d’arqui­tec­tes, cadas­cun dels quals ofe­rirà el seu par­ti­cu­lar iti­ne­rari per la ciu­tat”, explica Álva­rez.

la crida de l’índia

Filla de l’arqui­tecte bar­ce­loní Miquel Álva­rez Trin­cado, i impli­cada durant la dècada del 2000 en l’urba­nisme de Bar­ce­lona com a asses­sora del grup d’ERC a l’Ajun­ta­ment, la mort del seu pare i l’esclat de la crisi immo­biliària la van por­tar a fer un gir en la seva acti­vi­tat. Durant un viatge turístic a l’Índia, va des­co­brir la crida del país asiàtic i va deci­dir tor­nar-hi amb més calma, durant uns mesos, per conèixer amb més detall algu­nes de les ciu­tats i la seva arqui­tec­tura. Ara ja no només hi viu, sinó que ha reo­ri­en­tat del tot la seva car­rera pro­fes­si­o­nal. “Vaig visi­tar la uni­ver­si­tat de Chan­di­garh i vaig des­co­brir que, sor­pre­nent­ment, no hi havia guies dedi­ca­des al turisme espe­ci­a­lit­zat en arqui­tec­tura, de caràcter divul­ga­tiu i tècnic alhora”, explica Álva­rez Gar­reta, un tipus de guies que sí que són habi­tu­als en altres països. “Ja havia publi­cat lli­bres sobre l’arqui­tec­tura del meu pare i sobre els gra­ta­cels, però a par­tir de lla­vors em vaig voler impli­car en un pro­jecte que m’apas­si­o­nava.”

No va tenir cap dubte sobre quina havia de ser la pri­mera: Chan­di­garh. Aquesta ciu­tat es va crear del no res a par­tir de la inde­pendència de l’Índia, per fer de capi­tal de la regió de Pan­jab, als peus de l’Himàlaia, ja que la capi­tal històrica havia que­dat a l’altre cos­tat de la fron­tera amb el Pakis­tan. El govern indi va posar en la cons­trucció d’aquesta ciu­tat d’un milió i mig d’habi­tants tot el pes simbòlic del que havia de ser la nova república, amb una pla­ni­fi­cació urbanística moderna i desen­vo­lu­pant pro­jec­tes de Le Cor­bu­sier, Albert Mayer i Pierre Jean­ne­ret. El resul­tat: una ciu­tat pen­sada per al segle XX, amb un traçat de car­rers, zones d’habi­tatge i parcs i grans edi­fi­cis sin­gu­lars que havien de mos­trar al món com seria la nova Índia. “Van anar a bus­car els millors arqui­tec­tes i urba­nis­tes del món, van fer una trama basada en el con­cepte de superi­lles, equi­va­lents a deu illes de l’Eixam­ple i que tot just es comença a pen­sar ara a Bar­ce­lona, i cada edi­fici públic és una joia de l’arqui­tec­tura moderna”, explica Ari­adna Álva­rez. Va con­tac­tar amb experts de la uni­ver­si­tat i va ela­bo­rar la pri­mera guia, amb iti­ne­ra­ris i plànols que repro­du­ei­xen els edi­fi­cis. El 2015 va sor­tir a la llum i la bona experiència i la bona aco­llida la van por­tar a pen­sar a fer una sèrie de guies.

De moment, tres més ja s’han fet rea­li­tat. L’última tot just es va pre­sen­tar aquest mes de setem­bre a Bar­ce­lona, i està dedi­cada a la de la ciu­tat de Jai­pur, capi­tal de Rajast­han, al cen­tre del país, i d’una rea­li­tat arqui­tectònica ben dife­rent. Va ser la pri­mera ciu­tat pla­ni­fi­cada a l’Índia, l’any 1727, seguint un antic trac­tat d’arqui­tec­tura hindú basat en les sime­tries, i està far­cida de tem­ples i monu­ments de l’època de màxim esplen­dor d’aquesta regió. En la pla­ni­fi­cació de les guies, Álva­rez pre­veu una col·lecció amb una dot­zena de ciu­tats, no només de l’Índia, sinó de ter­ri­to­ris que ara per­ta­nyen a Sri Lanka i Ban­gla Desh. “L’arqui­tec­tura índia és molt rica, hi han con­vis­cut diver­ses cul­tu­res que han domi­nat el país: la hindú, la mongòlica, l’arqui­tec­tura colo­nial britànica i fins i tot la por­tu­guesa en algu­nes ciu­tats del sud”, explica Álva­rez Gar­reta. “Per aquest motiu, a par­tir de la inde­pendència també van voler apos­tar per l’arqui­tec­tura utòpica amb pro­jec­tes com el de Chan­di­garh, i per una arqui­tec­tura con­tem­porània glo­bal –com la de les grans mega­ciu­tats–, des­vin­cu­lada dels antics colo­nit­za­dors i de les diferències ètni­ques, un procés que és únic al món”, asse­nyala.

infor­mació tècnica

“Cada guia com­porta entre un any i un any i mig de feina”, explica Álva­rez Gar­reta: “Inves­ti­gar i tro­bar l’arqui­tecte o urba­nista expert en aque­lla ciu­tat, majo­ritària­ment indis, que pugui selec­ci­o­nar edi­fi­cis, pre­pa­rar iti­ne­ra­ris i redac­tar la guia; i la recerca tècnica de plànols dels edi­fi­cis i monu­ments, que també incloem en tots els lli­bres, ja que són guies que tot­hom pot con­su­mir, però que estan també adreçades a arqui­tec­tes i pro­fes­si­o­nals de l’urba­nisme”, explica l’edi­tora.

Els lli­bres es venen a l’Índia, a través d’un edi­tor del país amb qui s’ha asso­ciat i que l’ajuda a dis­tri­buir-los i a pro­mo­ci­o­nar-los allà, a Cata­lu­nya i, en menor mesura, en altres ciu­tats d’Europa. “No són super­ven­des a les lli­bre­ries, ja ho sé, és un pro­ducte molt espe­ci­a­lit­zat, però hi ha un tipus de turisme d’arqui­tec­tura que busca això, i he rebut encàrrecs a través del web de dife­rents punts del món”, explica.

Després de la pre­sen­tació a Bar­ce­lona, l’arqui­tecta ha tor­nat a l’Índia per con­ti­nuar tre­ba­llant en els pro­jec­tes edi­to­ri­als pen­sats per a un públic glo­bal. “El que més em fas­cina de l’Índia és la passió que, com a Cata­lu­nya, sen­ten per la seva arqui­tec­tura.”

EMPRE­NE­DORA

“Arran de la crisi econòmica i d’un viatge a l’Índia, vaig deci­dir apos­tar per l’acti­vi­tat edi­to­rial i per divul­gar l’arqui­tec­tura índia amb guies des­ti­na­des a un públic espe­ci­a­lit­zat i glo­bal”

SIM­BO­LISME

“Arran de la seva inde­pendència, l’Índia va apos­tar per una arqui­tec­tura moderna que trenqués amb la de les civi­lit­za­ci­ons que l’havien colo­nit­zat fins lla­vors, i avui és un país que, com Cata­lu­nya, dona un gran valor a la seva arqui­tec­tura”

EN DETALL

Què fa una arquitecta catalana divulgant l’arquitectura índia al món anglosaxó?

Vaig fundar l’editorial el 2010, dos anys després de deixar la dedicació al despatx. Sempre m’ha interessat la divulgació, he escrit articles i ja havia fet algun llibre sobre arquitectura i urbanisme a Barcelona. L’Índia és un país fascinant, i descobrir-lo em va fer descobrir també la seva arquitectura.

Com han rebut les seves guies a l’Índia?

És una producte molt especialitzat. Hi ha guies turístiques, és clar, però em va sorprendre descobrir que en algunes ciutats no n’hi havia d’especialitzades en arquitectura. Havia d’anar a les universitats o als ajuntaments i governs locals a informar-me amb detall.

Com troba els autors?

Amb el temps que soc a l’Índia he anat creant xarxa. Col·laboro a la universitat de Chandigarh, i a partir d’aquí he anat teixint un seguit de relacions amb altres arquitectes i urbanistes del país, que m’han servit per anar definint el projecte i trobar també els col·laboradors. Quan preparo una guia, busco quins són els professionals que millor poden explicar l’arquitectura de les diferents ciutats. No és difícil: hi ha molt orgull en aquest país al voltant de la seva arquitectura, i moltes ganes de mostrar-se al món.

Quin és el públic al qual s’adrecen les guies?

Hi ha de tot, entre els lectors i lectores que tenim: arquitectes i urbanistes que aprofiten les vacances per descobrir ciutats i edificis singulars arreu del món, ja que hi ha un circuït turístic format justament per arquitectes i gent especialitzada i que busca destalls tècnics i elements que no coneixien, fins a aficionats i turistes corrents que volen descobrir, més enllà dels tòpics i dels monuments ja coneguts pel turisme massiu, els secrets més singulars que guarden les ciutats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.