Lletres

JOAN MARGARIT

POETA I ARQUITECTE

“La meva obra ja és completa i n’he escrit l’epíleg”

Joan Margarit acaba de publicar amb Proa ‘Per tenir casa cal guanyar una guerra’, un relat en prosa dels records de la seva infantesa i primera joventut en què explora els motius que el van portar a convertir-se en poeta. Un llibre que defineix com un epíleg que explica el conjunt de la seva obra

AUTOBIOGRÀFIC
“En el llibre busco donar-me una resposta a una pregunta: per què he escrit els 700 poemes que he publicat i no uns altres?”
MEMÒRIA
“La infància és el moment en què es posen els fonaments de la casa. I la meva va ser una infància de canvis constants de domicili, de solitud i d’una família marcada per la derrota en la guerra”
PROSA QUE ÉS POESIA
“No he volgut fer un recopilatori de fets i dades, sinó mirar dins meu, els records que hi han quedat i que m’expliquen a mi mateix. Per mi, això és la tècnica poètica”
LES EDATS
“Per evitar ser un ximple i arribar a la plenitud, el jove ha de matar el pare. Però el vell, per evitar ser un vell idiota, també ha de matar el jove que encara porta a dins”
AUSTERITAT
“Sense arribar a la garrepria, prefereixo l’austeritat, en la prosa i en la poesia. I en tots els altres territoris. L’ésser humà no és una bèstia austera, i aquesta és la nostra perdició”
ESCRIURE
“Els poemes que estic escrivint ara ja són una mica pòstums. Vull dedicar el màxim d’anys possibles a altres coses, també”

El poeta Joan Mar­ga­rit (Sanaüja, 1938) ha recor­re­gut a la prosa en l’auto­bi­o­gra­fia íntima que acaba de pre­sen­tar aquesta tar­dor, Per tenir casa cal gua­nyar una guerra (Proa). Tot i això, no aban­dona la poe­sia, ni en la intenció ni en la mirada que posa sobre la seva infància i pri­mera joven­tut.

En un moment del lli­bre, vostè defi­neix aquest exer­cici de memòria com una recerca.
És un lli­bre amb un objec­tiu molt clar: no és un lli­bre de memòries, sinó una auto­bi­o­gra­fia. La memòria és el relat de les coses que van pas­sar. Amb l’auto­bi­o­gra­fia, en canvi, t’estàs bus­cant a tu mateix, ja sigui al llarg de la teva vida o en una època con­creta. És un relat de cir­cumstàncies, en què puc uti­lit­zar els pro­pis records per bus­car alguna cosa que va més enllà dels records. I la pre­gunta que m’he fet en aquesta recerca ara que he arri­bat als 80 anys és: per què he escrit pre­ci­sa­ment aquests 700 poe­mes que he publi­cat al llarg de la meva vida i no uns altres? No m’interessa saber si són bons o dolents. Sim­ple­ment, he bus­cat per què m’he aca­bat con­ver­tint en el poeta que soc i no en un altre.
I ho busca en la infància.
Pot­ser hi ha per­so­nes que això ho podrien bus­car en el moment que van tenir 40 anys, per exem­ple. Però nor­mal­ment, allò que és la per­sona es defi­neix a par­tir de la infància que s’ha vis­cut. En aquesta pri­mera època és quan es fan els fona­ments de la casa. El plànol de la casa es fa lla­vors. Després ja no pots fer qual­se­vol casa, allà, has de fer aque­lla que s’aixe­carà sobre els fona­ments de la infància. Després l’atzar pot inter­ve­nir, és clar. Però el més bàsic ja està fet. Com que no són unes memòries, no està fet a par­tir de die­ta­ris, de premsa, etcètera, sinó a par­tir d’un full que un dia la meva mare i jo ens vam asseure a fer. Com el lli­bre, jo de nen no vaig parar d’anar d’un cantó a un altre. Vaig tenir deu o onze domi­ci­lis, en ciu­tats dife­rents, i un dia vaig haver de posar ordre cro­nològic a tot allò. Amb això he fet el lli­bre: amb un full de paper i amb tres foto­gra­fies, i no he mirat res més. Són records que sur­ten de dins. Per això, en rea­li­tat, crec que el lli­bre està fet amb tècnica poètica. Quina diferència fona­men­tal hi ha entre la poe­sia i la prosa? Si jo fos novel·lista, podria fer una novel·la de la teva vida. Ara bé, si vull que sur­tis en un poema meu, pri­mer has d’entrar dins meu. És un camí molt més llarg i com­pli­cat. I en això con­sis­teix la tècnica poètica: a mirar només dins meu per veure què va pas­sar i quina relació té amb el que he escrit després al llarg de la meva vida.
Com mar­quen aquests can­vis con­ti­nus de casa?
Què vol dir viure en tants domi­ci­lis dife­rents? Vol dir ciu­tats dife­rents i molt poca escola, i si no hi ha escola no hi ha amics, no hi ha com­panys... I tot això en un moment en què la teva família és una família dels vençuts, amb tot el món en con­tra. Hi ha un altre tipus de nen de la post­guerra. Com en Ser­rat. En Joan Manuel Ser­rat no es va moure del Poble-sec. De vega­des n’hem par­lat, d’això. No és un pro­blema de riquesa o de misèria. Quan ets petit, el dolor només te’l fan sen­tir de dues mane­res: si et peguen i si no et donen de men­jar. El dolor de l’ani­mal. Ara, si no et peguen i et donen de men­jar, tu com ho saps, que estàs en unes con­di­ci­ons millors o pit­jors? Si no tens amics, però et donen de men­jar i no et peguen, infeliç no ho ets. Jo no recordo en abso­lut que fos infeliç. Segu­ra­ment, molta gent que lle­geixi aquest lli­bre pen­sarà que va ser una infància difícil. Jo em vaig espa­vi­lar, com s’espa­vila qual­se­vol ani­ma­let, i vaig assen­tar uns fona­ments que m’han ser­vit per fer aquests poe­mes. Ara bé: és evi­dent, vist des de la distància, que si no t’has de moure del lloc, pots anar a escola cada dia i pots tenir uns amics, tens una infància que no té res a veure amb la d’aquell que està sol.
La soli­tud porta a mirar-se a un mateix, a la poe­sia?
Segu­ra­ment. No a la poe­sia, sinó a una certa poe­sia. El nano sol va des­co­brint coses per ell mateix, unes coses que pot­ser no conei­xe­ria de la mateixa manera en altres cir­cumstàncies. Perquè fixi’s què és el conei­xe­ment: l’únic conei­xe­ment impor­tant és aquell que és reco­nei­xe­ment. És a dir, pots dir que tu als 20 anys vas des­co­brir la sole­dat, o que vas des­co­brir la bellesa. Però en rea­li­tat no la vas des­co­brir, sinó que et vas limi­tar a posar nom a una cosa que venia de molt abans. El veri­ta­ble conei­xe­ment és quan dius: “Ah! Era allò!” Posar-li un nom i donar-li una estruc­tura fa que et sigui pos­si­ble uti­lit­zar-ho i, per exem­ple, fer un poema amb allò. Pri­mer des­co­brei­xes què és la bellesa, però no saps què és la bellesa fins que ets capaç de posar-li nom. Quan vivia a Girona, en un any en què gai­rebé no vaig veure la mare, i em tro­bava inquiet i no sabia per què, sovint sor­tia sol a pas­se­jar per la Devesa. I pas­se­jant sobre aque­lla catifa de fulles de tar­dor, de sobte el temps s’atu­rava i totes les inqui­e­tuds mar­xa­ven. Allò era la bellesa! I allò esde­ve­nia un refugi. Ah, la poe­sia era allò, vaig des­co­brir. I ser­via per a allò. Un refugi de bellesa.
El lli­bre acaba quan vostè va començar a escriure els pri­mers poe­mes.
Sí, perquè el que m’interes­sava era des­co­brir com hi vaig arri­bar. Els pri­mers els escri­via en aquells vai­xells de línia que ana­ven fins a Tene­rife, on vivia. Eren viat­ges de sis dies amb bit­llet de ter­cera, en cabi­nes de sis lli­te­res. A dins d’aquests vai­xells vaig començar a reconèixer i a escriure poe­sia.
Parli’m de les lec­tu­res que el van por­tar a la poe­sia.
Hau­ria de citar el pri­mer lli­bre que va caure a les meves mans de ben petit, als Maris­tes de Girona. Es diu El libro de España. En cas­tellà, natu­ral­ment. Era un lli­bre que rela­tava la història de dos nois després de la Guerra Civil: dos orfes de la guerra que recor­rien Espa­nya bus­cant el seus avis, que era l’única cosa que els que­dava. El lli­bre t’explica totes les mera­ve­lles d’Espa­nya. El paio que va escriure aquest lli­bre, que no sé qui és, i que devia ser algú que gràcies a aquell lli­bre va poder men­jar uns mesos en plena post­guerra, pobre home, tenia una sen­si­bi­li­tat molt espe­cial i va acon­se­guir trans­for­mar un intent de pro­pa­ganda evi­dent del règim en una obra que va donar una pre­e­minència al tema sen­ti­men­tal. I allò em va engan­xar. Dos nois, un de 14 anys i un de 10, que esta­ven sols. El que vivien per dins hi sor­tia, enmig de tanta pro­pa­ganda, i va ser un gran des­co­bri­ment. Aquell home que va escriure allò em va fer un gran favor, i no sé ni qui és.
El trauma de la Guerra Civil és ben pre­sent, des del mateix títol: Per tenir casa cal gua­nyar una guerra.
Sí. Tot i que, curi­o­sa­ment, era un tema que a casa es vivia en silenci. Aque­lla gent, la gent d’aque­lla gene­ració i que havien per­dut la guerra, estava ter­ro­rit­zada. Aque­lla gent no volia que els fills pas­ses­sin pel que ells havien pas­sat i pre­fe­rien que igno­res­sin tot el que hi havia dar­rere. Per tant, d’infor­mació, no te’n dona­ven. La res­posta, després d’una bes­ti­esa com aque­lla, és el silenci. Al camp de bata­lla, quan s’acaba la lluita, només hi ha silenci. Pot­ser algun gemec, i silenci. Res més. Quin favor li fas a aquell nen expli­cant-li tot allò, quan a aquell nen li que­den encara qua­ranta anys de fran­quisme?
Les lec­tu­res, les va haver de fer a casa.
Vaig pas­sar els sis anys de bat­xi­lle­rat a l’ins­ti­tut Ausiàs March de Bar­ce­lona, i van ser sis anys en què pen­sava que Ausiàs March era un turc o un romanès o algun per­so­natge estrany. Ningú allà ens en va par­lar, de qui era! En sis anys, allà no vam lle­gir ni un sol lli­bre. Jo els lle­gia a casa. Em pre­gunto com s’ho va fer, aquell pro­fes­sor de llen­gua i lite­ra­tura, per pas­sar les tres o qua­tre hores a la set­mana de classe, durant sis anys, sense fer-nos lle­gir ni un sol lli­bre. Ara, això sí: em sabia tots els noms de tots els autors del siglo de oro espa­nyol de memòria. Els noms dels autors, i els de les obres! Però ni un lli­bre seu, vam lle­gir.
Té mèrit, cer­ta­ment.
Pobra gent, aquells mes­tres, que també havien fet la guerra. En el fons eren gent com­pas­siva amb nosal­tres. Però esta­ven aca­bats. Tot­hom tenia por. Jo em vaig apun­tar a ale­many, i quan arri­bava a classe, que era en un xalet on s’havien apro­fi­tat els salons i les habi­ta­ci­ons com a aules, jo era l’únic alumne i em tro­bava la pro­fes­sora al recambró, age­no­llada, amb un cubell i una baieta de fre­gar el terra. Em deia que no entrés fins que s’assequés. Quan jo li feia alguna pre­gunta en ale­many, de vega­des es que­dava sense con­tes­tar, dis­treta, mirant l’horitzó, i som­reia. Ves a saber d’on venia i què havia vis­cut, aque­lla pobra dona. Sem­pre em va posar un cinc, i jo crec que les notes ni les posava ella. Van ser mol­tes hores per­du­des. O no per­du­des, no ho sé. A la tarda no pas­sa­ven tanta llista, i es podien fer cam­pa­nes. Anava al cine, i anar el cine era mol­tes coses: era veure pel·lícules, era sen­tir cançons que d’altra manera no podia escol­tar i era també des­co­brir el més tèrbol de Bar­ce­lona, en aquells cines barats on hi havia un negoci paral·lel de pros­ti­tució trista dins les sales. Són detalls, records, que m’han fet escriure el que he escrit. Per això no són unes memòries, sinó una explo­ració de mi mateix. Per què he escrit Casa de mise­ricòrdia? Quins poe­mes volies que escrigués, doncs? Poe­mes com els de Paul Celan, que no s’enten­guin? La meva obsessió sem­pre ha estat que s’enten­gui el que escric: enten­dre’m jo i que m’enten­guin a mi. El meu fona­ment no em per­met ser un poeta d’aquells que diuen: “Jo només escric per a mi.” No! Res­pecto total­ment el que faci cadascú, però jo no puc. Aquest és el meu lli­bre: sub­mer­gir-me en els records per enten­dre’m a mi mateix, i espero que aquest meca­nisme sigui útil per a altres per­so­nes.
De quina manera?
Veure com algú es busca a si mateix et dona eines per fer aquesta recerca de tu mateix. Per mi, el poema ha d’acon­se­guir que, quan algú el rep, pugui dir: “Coi, si aquest soc jo, o aquesta soc jo.” Aquest mira­cle és la guia d’aquest lli­bre. Bus­car-me a mi mateix perquè el lec­tor també s’hi pugui bus­car. No ho sabria fer d’una altra manera. En aquest lli­bre, soc un poeta que escriu en prosa.
Per què, en aquest moment?
He tri­gat qua­tre anys a escriure’l. I ho he fet amb la idea que sigui una mica pòstum. Molts lli­bres meus tenen epílegs en prosa en què explico el com i el per què. Aquest lli­bre vin­dria a ser com l’epíleg de l’obra com­pleta. Veig la meva obra com una obra ja com­pleta, i ara n’he fet l’epíleg.
Però con­ti­nua escri­vint?
Ara els poe­mes que escric ja són tots una mica pòstums [riu]. Per­doni la broma maca­bra. En rea­li­tat, soc gran i ara mateix ja penso a dedi­car el màxim d’anys pos­si­bles a altres coses, també.
El tema de la vellesa està pre­sent en els dar­rers poe­ma­ris. Ara, en canvi, s’ha cen­trat en la infància i la joven­tut.
La infància i la vellesa són dos extrems que s’assem­blen. Tot s’hi veu més nítida­ment. En la infància perquè tot comença, i en la vellesa perquè tot acaba i ja no serem jut­jats per nosal­tres matei­xos. Cada edat sap que serà jut­jada des de l’edat següent. Tu saps que quan et facis vell, tu mateix et jut­jaràs pel que estàs fent ara. I, en la dar­rera etapa, saps que ningú et jut­jarà. És l’única etapa lliure! I el que hi ha al mig, entre la infància i la vellesa, que em per­do­nin, és un embo­lic. Cap memòria escrita sobre l’etapa del mig me la puc creure.
En una con­ferència a Lleida, li vaig sen­tir una reflexió sobre els joves xim­ples i els vells idi­o­tes. N’hi ha massa?
N’hi ha. Per evi­tar ser un jove xim­ple i arri­bar a la ple­ni­tud, el jove ha de matar el pare. Però el vell, per evi­tar ser un vell idi­ota, també ha de matar el jove que porta a dins. Quan no ho fa, és ter­ri­ble. No hi ha res més trist que escol­tar els vells par­lant als ves­ti­dors del gimnàs. És el més idi­ota que hi ha.
El que vostè ha ‘matat’, en la prosa del lli­bre, és qual­se­vol temp­tació de cops d’efecte i arti­fi­cis lite­ra­ris. Clara i equi­li­brada, sense guar­ni­ments.
Igual que en els poe­mes. Crec en l’abs­tinència. Sense arri­bar a la gar­re­pe­ria, però pre­fe­reixo l’aus­te­ri­tat, en tots els ter­ri­to­ris. No només en la poe­sia o en la prosa. Si algun pro­blema té aquesta soci­e­tat és que no és aus­tera. I per això llança per la borda mol­tes coses. L’ésser humà no és una bèstia aus­tera. Té una carac­terística ter­ri­ble: quan és pobra, és digna de res­pecte, t’impres­si­ona i t’emo­ci­ona la seva aus­te­ri­tat. Ara bé: sigui qui sigui el pobre, i jo m’hi compto, quan adqui­rei­xes el sufi­ci­ent poten­cial per sor­tir de la pobresa, et pots con­ver­tir en un ésser menys­pre­a­ble i ego­ista. Aquesta és la nos­tra per­dició, el nos­tre càstig. No acon­se­guim, en sor­tir de la pobresa, man­te­nir una bona aus­te­ri­tat i prou. No en sabem. Ni indi­vi­du­al­ment, ni soci­al­ment.
La natu­ra­lesa humana?
Segu­ra­ment. L’ani­mal que som té aquesta par­ti­cu­la­ri­tat. Tu veus un nen que arriba en pas­tera i et cauen les llàgri­mes. Però Déu mos en guard, que el veies­sis quan, amb els anys, aquell nen ha acon­se­guit arri­bar a Ams­ter­dam, troba una feina allà i esdevé un home que pros­pera i es fa ric... Val més que lla­vors no el vegis! Això ser­veix per a tots. Per als de la pas­tera, i per a tota la resta de nosal­tres. No sabem ser aus­ters. Això com s’arre­gla? Només tenim una eina: la cul­tura. I l’ani­mal que tenim a dins veu la cul­tura com un des­torb per ser allò que vol ser, i per això els que manen no tenen mai cap interès per la cul­tura. Perquè els que manen som nosal­tres, han sor­tit de la mateixa soci­e­tat.

Postguerra i nacional- catolicisme

La religió, el nacionalcatolicisme i els anys més durs de la postguerra estan presents en tot el relat de l’autobiografia de Joan Margarit. “Per sort, jo sortia de casa immunitzat davant del tema religiós, que no em feia ni fred ni calor”, diu el poeta. Explica com de nen va rebre un clatellot enmig del carrer perquè anava parlant en català amb un altre nen. Allò li va inspirar un poema anys més tard. “Ara bé, cal dir que l’única cosa bona que em va donar Franco va ser el castellà. A puntades de peu, però allò em va donar una llengua més, i una llengua vol dir una literatura. I les llengües no en tenen cap culpa, del que feien aquella gent. Si en lloc d’una haguessin estat tres, molt millor.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor