Arts visuals

Els orígens andalusos del pintor Bartolomé Bermejo

El 8 d’octu­bre es va inau­gu­rar al Museo del Prado una expo­sició sobre el pin­tor gòtic Bar­to­lomé Ber­mejo que ha estat molt cele­brada pels espe­ci­a­lis­tes i la crítica. Amb aquesta expo­sició, la pina­co­teca espa­nyola recu­pera la figura del prin­ci­pal pin­tor hispà del segle XV, un virtuós dels pin­zells que merei­xia un home­natge com aquest.

Les cròniques periodísti­ques asse­nya­len l’escas­se­tat de docu­ments sobre la vida del mes­tre i es fan ressò d’un dels planys de la his­to­ri­o­gra­fia espe­ci­a­lit­zada. De sem­pre se l’ha con­si­de­rat cor­dovès per la ins­cripció que figura al marc de la Pie­tat Desplà, que va ser pin­tada per a la cape­lla pri­va­tiva de Lluís Desplà, ardi­aca de la cate­dral de Bar­ce­lona. En aquell marc, hi figura el nom del pin­tor amb gran gran­di­loqüència: Bart­ho­lo­mei Ver­meio Cordv­ben­sis.

Excep­tu­ant la veu recent de Fer­nando Marías, que en dis­crepa, tota la his­to­ri­o­gra­fia ha coin­ci­dit a asse­nya­lar l’ori­gen cor­dovès del pin­tor a par­tir d’aquesta ins­cripció. Tan­ma­teix, cap altre docu­ment ni indici pro­ce­dent d’Anda­lu­sia ha pogut esgri­mir-se per traçar els ini­cis del seu peri­ple vital, ja que el pri­mer docu­ment que conei­xem d’ell ens el situa a València el 1468. Altres docu­ments ens indi­quen que el seu nom veri­ta­ble era Bar­to­lomé de Cárde­nas, men­tre que Ber­mejo era el seu sobre­nom, pot­ser a causa del color ver­mellós dels seus cabells.

De Bar­to­lomé de Cárde­nas, el Ber­mejo, s’han escrit diver­sos lli­bres i arti­cles per part d’espe­ci­a­lis­tes que sem­pre han anat de cor­coll per tro­bar aquests orígens anda­lu­sos del mes­tre.

Que jo recordi, però, mai s’ha invo­cat un docu­ment sevillà –publi­cat per José Ges­toso Pérez l’any 1900– que fa al·lusió a Cristóbal de Cárde­nas, un vai­let de 15 anys a qui la seva mare, el 1480, feia entrar d’apre­nent en un taller de fer toques. La mare, que pro­ce­dia de Toledo i lla­vors resi­dia a Sevi­lla, es deia Leo­nor Muñoz i era la vídua del pin­tor Bar­to­lomé de Cárde­nas. En tot cas, el vai­let va aca­bar dedi­cant-se a l’ofici patern i apa­reix docu­men­tat com a pin­tor a Sevi­lla fins al 1549.

Aquest Bar­to­lomé de Cárde­nas que vivia a Sevi­lla i que ja era mort el 1480 no pot ser el pin­tor a qui El Prado dedica ara l’expo­sició, ja que sabem que aquest dar­rer encara vivia a Bar­ce­lona el 1501. El que no podem des­car­tar és que el nos­tre Ber­mejo tingués algun tipus de paren­tiu amb aquests Cárde­nas, ja que és molt sig­ni­fi­ca­tiva la coin­cidència en el cognom i la pro­fessió.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor