Articles

EL ROCK, A SUBHASTA

El març del 2015, els amants del rock perdien una de les figures més representatives del sector. Jordi Tardà, periodista i promotor musical, també era molt conegut per la seva faceta de col·leccionista d’objectes vinculats al gènere musical que el va apassionar tota la vida. Ara, una subhasta digital permet admirar, i adquirir, un espectacular fons de 6.000 peces

Recor­dava Jordi Tardà l’any 1994 en una entre­vista que li va fer Josep Maria Espinàs a TV3 que la seva afició al rock i al col·lec­ci­o­nisme van néixer de bra­cet i quan era molt jove. Con­fes­sava a l’entre­vis­ta­dor amb un som­riure murri que va ser el seu germà Joan Josep qui, d’una manera gens sub­til, li va fer conèixer The Rolling Sto­nes, el grup que el mar­ca­ria durant tota la vida. “Va apro­fi­tar que els pares no eren a casa per tan­car-me a l’habi­tació i durant tota la tarda a través d’un alta­veu que donava a la fines­tra de la gale­ria va posar el mateix disc dels Sto­nes. Vaig aca­bar amb un mal de cap enorme, però l’endemà ja tenia la neces­si­tat de tor­nar a escol­tar aque­lles cançons”, recor­dava. Tenia uns 10 anys i la fal·lera pel rock crei­xe­ria amb ell, es desen­vo­lu­pa­ria i aca­ba­ria pro­ta­go­nit­zant cadas­cuna de les face­tes de la seva vida com a peri­o­dista, pro­mo­tor de con­certs, locu­tor radiofònic, crític musi­cal i autor de lli­bres.

Apas­si­o­nat per tot allò que ence­tava, el mata­roní Jordi Tardà, amb una mala salut de ferro que l’havia col­pe­jat en més d’una ocasió, moria final­ment massa jove el març del 2015 per pro­ble­mes res­pi­ra­to­ris. Dei­xava un buit difícil d’omplir en un món, el de la música, ple­gat d’egos i vani­tats i man­cat de pro­fes­si­o­nals de soca-rel. La seva dila­tada tra­jectòria, en espe­cial com a con­duc­tor del veterà pro­grama Tarda Tardà, amb trenta anys de vida a Cata­lu­nya Ràdio, el va con­so­li­dar com a refe­rent indis­cu­ti­ble, un adjec­tiu que ell es va encar­re­gar de dotar de con­tin­gut infor­mant amb rigor de sona­des exclu­si­ves musi­cals d’artis­tes i de ban­des mítiques, com per exem­ple que els Beat­les super­vi­vents esta­ven gra­vant noves cançons i que a Fred­die Mer­cury li que­da­ven poques hores de vida.

UN SOMNI TREN­CAT

Tardà va ser l’impul­sor de la Fira del Disc del Col·lec­ci­o­nista de Bar­ce­lona, de Girona i de Reus, i paral·lela­ment a la seva tra­jectòria pro­fes­si­o­nal va desen­vo­lu­par una obsessió pel col·lec­ci­o­nisme que va tro­bar el seu punt àlgid en la inau­gu­ració l’any 2011 del Museu del Rock al cen­tre comer­cial Les Are­nes de Bar­ce­lona. Una ini­ci­a­tiva que no va reei­xir. Menys d’un any després, el museu, amb un fons de 50.000 docu­ments, va pre­sen­tar con­curs de cre­di­tors.

Des de lla­vors, les peces es van tras­lla­dar a un magat­zem d’on van sor­tir en comp­ta­des oca­si­ons per ser expo­sa­des en col·lec­ci­ons i expo­si­ci­ons tem­po­rals. Una de les més recor­da­des la va orga­nit­zar la Fun­dació Iluro de Mataró el febrer de l’any pas­sat en record del peri­o­dista, i va sumar 23.000 visi­tes. Tot i això, i mal­grat que algu­nes veus defen­sa­ven que el fons no marxés de la ciu­tat que el va veure néixer, al final no hi va haver cap pro­posta prou seri­osa. Maria Rosa Mas­fer­rer, Romy, vídua de Jordi Tardà, es mos­tra dol­guda amb la falta de res­posta de l’admi­nis­tració, però defensa l’encert d’haver tro­bat una solució “digna” per a les peces.

“El fons del Museu del Rock el tenia en un magat­zem i l’apa­rició de la gent de Set­dart, que en són uns ente­sos, va faci­li­tar que em decidís a ven­dre, perquè hi havia la garan­tia que uns objec­tes tan esti­mats ani­rien a parar a gent que els volgués de debò”, asse­nyala. Romy, que el mateix Tardà reco­nei­xia com el seu pun­tal –“ sense ella jo mai no hau­ria arri­bat on he arri­bat”– des­taca que ha estat com­pli­cat fer la selecció dels objec­tes, perquè molts no esta­ven cata­lo­gats o els fal­tava infor­mació. “En Jordi tenia una memòria pro­di­gi­osa per a les dates, i cada peça té una història o una anècdota vin­cu­lada”, asse­nyala, i afe­geix que a banda de les adqui­si­ci­ons que va fer el peri­o­dista en els seus viat­ges a mer­cats i boti­gues espe­ci­a­lit­za­des d’Europa i dels Estats Units, “mol­tes de les peces van ser cedi­des pels artis­tes a qui entre­vis­tava”.

MITES QUE ES FAN PAGAR

La casa Set­dart sub­hasta per inter­net cada dime­cres fins al mes d ege­ner un lot d’objec­tes sota el parai­gua Memo­ra­bi­lia, que engloba tot tipus de peces vin­cu­la­des a un artista. La res­posta dels com­pra­dors en la pri­mera sub­hasta va ser molt satis­factòria, segons els res­pon­sa­bles del por­tal. Tres lots es van endur la palma. El vinil Abbey Road de The Beat­les sig­nat per tots els com­po­nents es va ven­dre per 6.500 euros –força més de la quan­ti­tat que s’havia pre­vist ini­ci­al­ment–. Un segon vinil, Love you live, sig­nat per tota la banda de The Rolling Sto­nes amb la famosa caràtula dis­se­nyada per Andy War­hol, va arri­bar als 3.500 euros i, final­ment, la gui­tarra sig­nada per Mark Knop­fler va pujar als 2.500 euros. “Es van adju­di­car fins al 70% de les peces del pri­mer lot i això demos­tra l’interès per una col·lecció con­si­de­rada de les més pres­ti­gi­o­ses del món”, expli­quen fons de la casa de sub­has­tes. A banda de peces úniques dels esti­mats Sto­nes i Beat­les, es posen a la venda objec­tes d’ico­nes del rock tan cone­gu­des com Queen, Elton John, Guns N’Roses, Madonna, Prince, Bruce Springs­teen, AC/DC, Meta­llica, Mic­hael Jack­son, Bon Jovi i un llarguíssim etcètera. Paraula de Stone.

The Rolling Stones Jim Morrison

Guitarra amb estoig original signada a la part del darrere per Mark Knopfler, integrant de la banda Dire Straits.

Venuda per:

2.500 euros

Boina de quadres utilitzada per Brian Johnson d’AC/DC. Inclou l’entrada signada del concert de la banda al Miami Arena el 1996.

Valor estimat: 300 - 400 euros

Preu de licitació:

275 euros

Mark Knopfler AC/DC

Barret de cowboy d’Eric Clapton de la marca Bailey del 1992, fet a Texas, EUA.

Valor estimat:

1.500 - 2.000 euros

Preu de licitació:

425 euros

Disc de The Beatles Aerosmith

Vinil ‘Love you live’ (1977) signat pels quatre membres i per Andy Warhol, que en va fer la caràtula. Inclou una foto de Warhol i Jagger.

Valor estimat: 2.000 - 2.500 euros

Venut per:

3.500 euros

Fotografia de Jim Morrison, líder de The Doors, amb autògraf original que disposa del certificat d’autenticitat.

Valor estimat: 4.000 - 4.500 euros

Preu de licitació:

1.900 euros

Rolling Stones

Vinil ‘Abbey Road’ del 1969 signat pels quatre components de la banda.

Valor estimat: 4.000 - 5.000 euros

Venut per:

6.500 euros

Roba interior i disc firmat per tots els membres de la banda més tres fotos en què també surt Jordi Tardà.

Valor estimat: 2.000 - 2.500 euros

Preu de licitació:

800 euros

Bruce Springsteen

Caçadora texana de la marca Lee de Bruce Springsteen de l’any 1984, amb les mànigues tallades, que el músic va utilitzar en els concerts de la gira ‘Born in the USA’ del 1984/85.

Valor estimat:

5.000 - 6.000 euros

Preu de licitació:

1.000 euros

The Beatles

Fotografia original signada per Elvis Presley.

Valor estimat: 2.500 - 3.000 euros

Preu de licitació:

2.000 euros

Elvis Presley

Vestit de casament que la cantant Madonna va fer servir en la gira The Virgin Tour pels Estats Units i el Canadà el 1995.

Valor estimat: 25.000 - 30.000 euros

Preu de licitació:

12.000 euros

Eric Clapton

Inflable monumental del Yellow submarine, una de les cançons més conegudes del grup de Liverpool.

Valor estimat: 4.000 - 4.500 euros

Preu de licitació:

2.500 euros

John i Yoko

Camisa del músic de la banda The Rolling Stones signada durant la dècada dels setanta.

Valor estimat: 2.500 - 3.000 euros

Preu de licitació:

850 euros

Keith Richards

Telèfon original de The Rolling Stones del 1984.

Valor estimat: 350 - 450 euros

Preu de licitació: 225 euros

Mick Jagger

Jersei personal de Mick Jagger per al programa de TV i la pel·lícula ‘The Rolling Stones Rock and Roll Circus’, gravada el desembre del 1968, però a la venda l’any 1996.

Valor estimat: 3.000 - 3.500 euros

Preu de licitació:

1.300 euros

Madonna

John Lennon

Postal original enviada pel cantant John Lennon des de la ciutat espanyola d’Almeria l’any 1967 o 1968.

Valor estimat: 5.000 - 6.000 euros

Preu de licitació:

3.500 euros

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.