Teatre

Si no vols brou, 11 tasses

La Perla 29 ha traslladat la seva mirada particular del drama d’Arnold Wesker a nou municipis dels Països Catalans. Una gira que inclou Manacor i Castelló i en què se substitueix Pol López per Enric Cambray. Aquest drama condensat narra el declivi dels ideals d’una família comunista, durant un tall de 20 anys de vida

Fa prop d’un any que es va estre­nar aquest mun­tatge. En rea­li­tat, una mirada demo­li­dora cap a la uto­pia. Les cites tri­om­fa­lis­tes d’aquells comu­nis­tes de Lon­dres que van acon­se­guir impe­dir el pas als fei­xis­tes pel cen­tre del barri obrer res­so­nen a les mani­fes­ta­ci­ons mul­ti­tu­dinàries dels 11-S. I a la dig­ni­tat de l’1-O. I a la contínua cas­cada de dates clau d’aquest dar­rer any, a Cata­lu­nya. Veure el desen­llaç dels pro­ta­go­nis­tes fa témer un afe­bli­ment de la força popu­lar del car­rer d’avui, en aquests mesos d’incer­tesa al Par­la­ment. Aquesta obra, en tot cas, ajuda a reconèixer les bases de la dig­ni­tat, de reconéixer els errors pro­pis per poder recons­truir millor una con­vivència impres­cin­di­ble. És un text neces­sari, fa res­so­nar cites en què cul­pa­bi­litza el progrés del jou obrer. Que delata que les der­ro­tes són vis­tes com a victòries pels líders, si és neces­sari.

El direc­tor, Fer­ran Utzet, ja va fer una valenta adap­tació de Tra­duc­ci­ons/Trans­la­ti­ons, de Brian Friel, el 2014, en què una altra vegada apa­rei­xia un qüesti­o­na­ment entre la inde­pendència o l’assi­mi­lació de la llen­gua. Cen­trant-se en uns fets històrics de la Irlanda real.

Ara, l’adap­tació de Sopa de pollas­tre amb ordi plan­teja un espai con­cep­tual en què l’apa­rent feli­ci­tat i coherència de la família per­met que con­vis­qui sense cap ele­ment super­flu. A mesura que creix la trama, es detecta una entrada de mobi­li­ari a l’espai blanc: el que està pen­sat per fer més còmode l’allot­ja­ment en rea­li­tat amaga el virus del capi­ta­lisme, una insi­nu­ació que resulta molt ade­quada a la tesi de l’obra. Apa­rent­ment, a Sopa de pollas­tre amb ordi només hi ha un text que se ser­veix a l’escena. Unes rèpli­ques que recu­llen més de vint anys de vida d’una família amb for­tes cre­en­ces comu­nis­tes. I que el temps i el des­encís van afe­blint. Es tracta d’un drama molt coral amb dos pals de paller: Enric Cam­bray (que subs­ti­tu­eix Pol López, que ho va estre­nar a la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya al febrer) i Màrcia Cis­teró (un pun­tal del repar­ti­ment de La Perla 29). Una sopa que revela i recon­forta.

SOp”.A de pollastre amb ordi
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor