Lletres

‘Descodificacions’ samperianes

Que aquesta edició sigui l’esca que ampliï l’interès per Sampere

Acaba de ser edi­tada l’Obra nuclear –tal és el subtítol del lli­bre– de Màrius Sam­pere, amb més pre­cisió l’obra nuclear poètica, ja que Sam­pere va ser també novel·lista. L’edició –el títol és Des­co­di­fi­ca­ci­ons–, a càrrec de Car­les Duarte –que signa també el pròleg– i Mireia Vidal-Conte, ofe­reix als lec­tors l’ocasió d’acce­dir a una obra d’abast físic difícil en ter­mes de lli­bre, ja que molts eren intro­ba­bles, esta­ven des­ca­ta­lo­gats, etcètera.

En alguna ocasió aquest humil cro­nista ha glos­sat la figura literària de Sam­pere, un poeta deten­tor d’una aven­tura anímica molt per­so­nal –totes en són, però no sem­pre queda eficaçment reflec­tit en el resul­tat–, uto­pista, ucro­nista, espi­ri­tu­al­ment i for­mal­ment des­a­com­ple­xat, aven­tu­rer, sardònic però no mal­ca­rat, incle­ment però mai cruel, defi­ni­ti­va­ment juga­ner, estra­nya­ment diver­tit fins i tot quan s’endinsa en con­tra­des pro­fun­des i ter­ri­bles. Aquest és un lli­bre per gau­dir com un bre­vi­ari, com un lli­bre de capçalera, o com un trip, per pas­sar la prova de foc defi­ni­tiva de tot poeta: no sor­tir de les seves pàgines en el mateix estat emo­ci­o­nal i de conei­xe­ment que s’hi ha entrat.

Espe­rem que la crítica apro­fun­deixi en detall en les qua­li­tats i les pecu­li­a­ri­tats d’aquest aplec de vuit lli­bres. No des­carto fer-ho, si més no de manera par­cial, en una ocasió en què dis­posi de més espai. En la pre­sent, em limi­taré a comen­tar les cir­cumstàncies de la tria dels lli­bres. Sem­bla que va ser feta per Sam­pere mateix, quan edi­tors i cura­dors li van plan­te­jar de fer-ho així en lloc d’una poe­sia com­pleta rigo­rosa. Se li va dir una cosa com: “Quins dels teus lli­bres sal­va­ries d’una gran des­trucció?”, i ell va dir: “Aquests.” Ja s’excloïen d’entrada els dos últims, L’esfera insomne (2015) i Dèmens (2017), encara vius edi­to­ri­al­ment i que, pel que es veu, incloure’ls aquí els hau­ria matat. Tot i això, el lec­tor té dret a tro­bar a fal­tar alguns objec­tes del seu gust; en el cas d’aquest cro­nista, a part dels dos aca­bats d’esmen­tar, Ignosi (2015) i Ningú més i l’ombra (2013).

I aquí ve el cas. Quin és el cri­teri de con­veniència per ges­ti­o­nar d’una manera o d’una altra una poe­sia reu­nida (o com se’n vul­gui dir)? Poe­tes menys con­sis­tents que Sam­pere –no diré noms perquè ja tinc prou amics– dis­po­sen en vida d’edi­ci­ons de l’obra poètica total. Altra­ment, tam­poc estem davant de la figura pròpia­ment anglo­sa­xona del Collec­ted Poems. Tot sigui dit sense ànim de des­merèixer l’edició que ens ocupa, sinó al con­trari: que aquesta sigui l’esca que ampliï l’interès per la figura de Màrius Sam­pere tal com sens dubte mereix.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor