Arts visuals

Art i follia en la col·lecció del Dr. Obiols

Als ini­cis del segle XX, la des­co­berta dels secrets de la ment i de les malal­ties men­tals va por­tar els psi­quia­tres a bus­car fórmu­les que valo­res­sin la cre­a­ti­vi­tat com a teràpia. Pierre Janet, neuròleg i psi­quia­tre de Ray­mond Rous­sel, va ser un dels pri­mers a estu­diar la memòria i els com­por­ta­ments emo­ci­o­nals, l’ansi­e­tat i les fòbies. Van seguir Freud, Jung, Adler, Laing i tota la psi­quia­tria moderna.

La ment va fas­ci­nar els sur­re­a­lis­tes, atrets per un auto­ma­tisme men­tal. És el psicòpata un cre­a­dor? Pot ser con­si­de­rat un artista com els altres? La novel·la Nadja (1928), d’André Bre­ton, expli­ca­ria aquesta fas­ci­nació per l’art de la ment, que retorna l’ésser humà als orígens, a la innocència. Les fotos dels ros­tres dels malalts men­tals de l’hos­pi­tal de la Salpêtrière, fetes pel Dr. Char­cot, pare de la neu­ro­lo­gia moderna, van ser molt apre­ci­a­des pels sur­re­a­lis­tes. Dalí ho va posar de mani­fest en el seu collage El feno­men de l’èxtasi (1933), va pin­tar l’arc de la histèria i va crear el mètode para­noic crític per mos­trar la doble rea­li­tat que hi pot haver en una mateixa imatge. Unica Zürn va ser un exem­ple d’artista que va pin­tar l’esqui­zofrènia i va escriure ana­gra­mes sense més límit que el seu suïcidi final.

Fins als anys sei­xanta, es va veure la cre­a­ti­vi­tat com una res­posta a l’atmos­fera insana que envol­tava soci­al­ment el malalt. Després de la Segona Guerra Mun­dial, l’artista Jean Dubuf­fet va valo­rar aquesta “expressió” essen­cial del malalt men­tal i va col·lec­ci­o­nar obra sufi­ci­ent fins a cons­ti­tuir el museu de l’Art Brut de Lau­sana. Dubuf­fet defi­neix el caràcter trans­gres­sor d’aquest “art brut”: “Crec pro­fun­da­ment en els valors de la vida sal­vatge; és a dir, en l’ins­tint, la passió, el caràcter, la violència, la boge­ria.”

Aquesta tra­dició psi­quiàtrica va tenir a Cata­lu­nya els seus pio­ners, pri­mer amb el Dr. Sarró i, ja en la post­guerra, amb el Dr. Joan Obi­ols Vié (Gra­no­llers, 1918 - Cadaqués,1980), amic dels artis­tes de Dau al Set, de la bur­ge­sia que donava suport al Club 49, i també de Joan Brossa. Ara, la Fun­dació Joan Brossa pre­senta l’expo­sició Art i follia, dedi­cada a aquest psi­quia­tre i col·lec­ci­o­nista, en què podem apre­ciar la dig­ni­tat amb que el Dr. Obi­ols tracta la imatge dels ros­tres dels malalts men­tals mit­jançant les seves pròpies foto­gra­fies, amb un con­junt de dibui­xos psicòtics deri­vats de les teràpies cre­a­ti­ves, i també obres de la seva col·lecció amb Miró, Dalí, Thar­rats, Ponç, Evru i Pere­jaume, entre altres docu­ments de gran interès, espe­ci­al­ment els audi­o­vi­su­als, amb entre­vis­tes a per­so­nes que el van conèixer de prop, un ino­bli­da­ble Brossa ballant al so d’un piano i el tes­ti­moni directe del mateix Dr. Obi­ols en una de les entre­vis­tes del pro­grama A fondo, de Soler Ser­rano. Una expo­sició que ret home­natge a un dels científics huma­nis­tes de Cata­lu­nya, de qui calia fer justa memòria.

Art i follia. Joan Obi­ols Vié. Psi­quia­tre i huma­nista. Fun­dació Joan Brossa (Bar­ce­lona). Fins al 14 d’abril del 2019

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.