Música

Acusmàtica a l’Ebre

Sota el nom de ‘Cinema per a les orelles’ vam poder sentir, el diumenge 21 d’octubre a Flix, un concert de música acusmàtica amb acompanyament audiovisual. Aprofitant els mitjans que ofereix un espai com el cinema de la Unió Social de Flix, es van interpretar obres de Luc Ferrari, Joan Bagés i Laurent Redolfi

Flix és una vila de la Ribera d’Ebre envol­tada per un mean­dre que es pot con­tem­plar amb tota la seva esplen­dor des del cas­tell carlí. És un lloc doble­ment fron­te­rer, pel fet de pertànyer a les Ter­res de l’Ebre, l’extrem sud de Cata­lu­nya i, alhora, situar-se a la part més sep­ten­tri­o­nal de la Ribera d’Ebre, tocant a les ter­res de Lleida. La seva tra­dició indus­trial, que ha pro­pi­ciat un sin­gu­lar desen­vo­lu­pa­ment cul­tu­ral, li con­fe­reix una posició pri­vi­le­gi­ada, alhora d’espec­ta­dor i d’agent actiu, per exem­ple, en l’àmbit musi­cal, amb una escola de música amb cen­te­nars d’alum­nes, un orfeó molt actiu, una agru­pació de cara­me­lles, una pro­gra­mació de música con­tem­porània anual dels Amics del Jazz de la Ribera d’Ebre i un cicle de con­certs englo­bats en la Pri­ma­vera Musi­cal. Flix té un orgue magnífic a la seva església gòtica que es va estre­nar amb un Te Deum de Josep Vila i Casañas, i on és habi­tual que actuï el Cor de Cam­bra Enric Gra­na­dos de Lleida.

Per tot ple­gat, no es fa estrany que aquest sigui un dels pocs llocs de Cata­lu­nya on es pugui escol­tar música acusmàtica, com a con­ti­nu­ació de l’impuls que va donar al poble el Fes­ti­val Sirga. La música acusmàtica és un cor­rent depu­rat de la música elec­troacústica, en el qual l’ele­ment per­for­ma­tiu con­ver­teix l’artista en un direc­tor que, a la taula de so, con­trola les dinàmiques dels dife­rents alta­veus dis­po­sats a consciència. L’ele­ment espa­cial, per tant, és fona­men­tal i, si tan­quem els ulls, la nos­tra per­cepció s’eixam­pla per tal de cop­sar amb més inten­si­tat el movi­ment acústic a la sala. El mate­rial sonor està prèvia­ment enre­gis­trat a l’estudi, modi­fi­cat amb recur­sos electrònics sofis­ti­cats i la font pot ser des d’un objecte quo­tidià, un ele­ment natu­ral, fins a modu­la­ci­ons pura­ment com­pu­ta­ci­o­nals. Però en l’acte per­for­ma­tiu, la font sonora ja no té rellevància. A diferència de la música tra­di­ci­o­nal, que par­teix d’una idea (abs­tracta) i es plasma amb l’exe­cució ins­tru­men­tal (con­creta), la música acusmàtica par­teix d’un mate­rial con­cret i fa que escol­tar-la resulti una experiència abs­tracta. Però no ens enga­nyem, l’artista con­ti­nua tenint, en el ger­men cre­a­tiu, l’interès metafísic de plas­mar una idea (abs­tracta). Allò que sorprèn l’oient des­a­cos­tu­mat és aquesta cerca de la font sonora i els movi­ments del com­po­si­tor a la taula plena de cables embu­llats i inter­rup­tors, que s’adap­ta­ran a cada espai i cir­cumstància expe­ri­en­cial.

El diu­menge 21 d’octu­bre vam poder sen­tir una mos­tra repre­sen­ta­tiva d’aquesta estètica, la que beu del ter­reny radiofònic, amb un home­natge a Luc Fer­rari, com­po­si­tor que es va des­mar­car de l’avant­guarda impe­rant i que bus­cava les impu­re­ses del so en una obra feta amb cinta magnètica que es pot enten­dre com un collage. En aquesta línia anava la pro­posta del per­pi­nyanès Lau­rent Redolfi, que pre­sen­tava una obra docu­men­tal que tracta de la cre­ació d’un cinema a Cama­llera, amb interès per les taques sono­res, les imper­fec­ci­ons, els “sons equi­vo­cats” i el “silenci sorollós”. Més nar­ra­tiva es va pre­sen­tar l’obra de Joan Bagés, que sem­pre juga al límit de les nos­tres capa­ci­tats sen­so­ri­als remar­cant la liqui­di­tat del vi en una cre­ació molt de la terra. Tot, acom­pa­nyat d’imat­ges dota­des d’una mis­te­ri­osa càrrega semàntica que emer­gia en la fos­cor per eixam­plar l’experiència estètica de l’audi­tor i con­ver­tir aquest art en cinema per a les ore­lles.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor