Articles

“El saben aquel que diu...?”

Fa gairebé divuit anys que Eugeni Jofra, l’Eugenio, va morir. A aquell home alt i introvertit, de llargs silencis, se’l va endur un infart. Un dels seus fills, Gerard Jofra, ha publicat ‘Eugenio’, un repàs de la vida de l’humorista, marcada, com un abans i un després, per la mort prematura de la seva dona

HUMOR
“Reia d’ell, no dels altres. Era tots els personatges dels acudits”

El 8 de març del 2001 Euge­nio va anar a l’hos­pi­tal a conèixer la seva neta Andrea, que aca­bava de néixer. Era la pri­mogènita del seu fill Gerard. Aque­lla mateixa nit, als 59 anys, un infart va posar punt final a la seva vida. A l’hos­pi­tal, al matí, Euge­nio havia mani­fes­tat al seu fill que estava can­sat. “Quan va sor­tir de l’habi­tació el vaig abraçar. Em va dir que no volia con­ti­nuar. Li vaig dir: «No fotis! Ara ets avi!» Sem­pre em deia que tot s’aca­ba­ria quan ell volgués. Estava molt ensor­rat”, recorda el fill. El cor ja l’havia avi­sat temps abans, amb un pri­mer infart. Se sen­tia fràgil i sense con­fiança. Amb por escènica. Immers en una relació amo­rosa que, segons el seu fill Gerard, li feia més mal que bé. Tot i així, dos dies abans de morir va fer una actu­ació.

Aquests detalls for­men part de la bio­gra­fia que el seu fill Gerard acaba de publi­car amb Libros Cúpula: Euge­nio. El text, en cas­tellà, acosta el lec­tor a un home pro­fun­da­ment intro­ver­tit. I pro­fun­da­ment ferit. Tris­ta­ment ale­gre? El cert és que hi va haver un abans i un després a la seva vida i la dels seus dos fills grans: la mort de la seva dona, Conc­hita Alcaide, el 1980, a causa d’un càncer. Euge­nio va rebre una sac­se­jada que el va dei­xar en un estat de dol que el va acom­pa­nyar sem­pre. L’home que havia estu­diat a la Mas­sana i que havia tre­ba­llat com a joier, el mateix que havia après a tocar la gui­tarra per acom­pa­nyar la Conc­hita en el duo Els Dos, es va tro­bar per­dut. La seva car­rera com a humo­rista qua­llava, però ja no tenia al cos­tat una peça bàsica del seu tren­ca­clos­ques inte­rior. Fins a l’últim dia, va por­tar al coll una creu i les dues ali­an­ces de matri­moni. Les tres peces les havia fet ell mateix. Va ser la seva dona la que es va ado­nar de com atreia el públic quan expli­cava acu­dits, un cop havien aca­bat de can­tar. A poc a poc, ella es va anar reti­rant per donar-li pas. I l’home de negre va tri­om­far.

Som a la porta del dar­rere del Club Capi­tol, a les esca­les. Gerard Jofra és a punt de con­ver­tir-se en el seu pare, per fer una funció de ReEu­ge­nio, un espec­ta­cle mun­tat a par­tir dels qua­derns amb què l’humo­rista tre­ba­llava. L’ha fet amb mate­rial que no es va sen­tir mai en un esce­nari, i també amb acu­dits clàssics.

Per als que van conèixer Euge­nio és fàcil ima­gi­nar-se’l. Tot de negre, en un esce­nari pelat. Ulle­res de vidres fumats. Copa en got de tub i una cigar­reta dar­rere l’altra. La veu greu i nasal. Els silen­cis llargs. La cara impàvida i a la parla una bar­reja de català i cas­tellà. El seu fill ree­dita tota aquesta esce­no­gra­fia en un mun­tatge que s’estarà al Club Capi­tol fins a finals de novem­bre. Jofra fill està rema­tant un par­ti­cu­lar home­natge als pares, un encàrrec del seu pro­ge­ni­tor i un desig de rei­vin­di­car molt espe­ci­al­ment la seva mare. Desitja poder actuar a Espa­nya, en alguns dels esce­na­ris que va tre­pit­jar el pare. I espera també donar-lo a conèixer una mica més a través del lli­bre Euge­nio. També aquest any s’ha estre­nat el docu­men­tal Euge­nio, una copro­ducció de TV3 i TVE. Gerard Jofra, que hi intervé, valora posi­ti­va­ment una part del repor­tatge i és molt crític amb la manera d’enfo­car els últims anys de la vida de l’humo­rista. “Per a qui no coneix el meu pare, aquest docu­men­tal està bé, està molt bé. Però qui el coneix sap que no és del tot veraç... Ha tin­gut ressò per una cosa que no és veraç.” Es refe­reix a la decadència del pare els últims anys i a la seva relació amb les dro­gues? “No està ben expli­cat, no és com s’ha dit. El meu pare era un pro­fes­si­o­nal. Des dels 14 anys jo viat­java amb ell i mai el vaig veure begut ni con­su­mint res. No li interes­sava! Arrel d’un infart, de conèixer una dona, de no con­fiar en la seva per­sona, de tenir por escènica, va ser com si entres­sin els dimo­nis al seu cos. El fet de pren­dre dro­gues, tot ple­gat, va ser per fugir d’alguna cosa.” D’aquest últim període té ben pre­sent la dis­cussió quan li va anun­ciar que pen­sava casar-se. Va ser a finals dels noranta. L’última pare­lla del seu pare, diu, “no li con­ve­nia”. “Ho va des­ta­ro­tar tot i ens va sepa­rar. Si estàs malalt i no creus en tu, i l’altra per­sona se n’apro­fita... La culpa, però, va ser seva.” Explica que en van par­lar cara a cara. “Ell m’havia ense­nyat la dig­ni­tat, la veri­tat!”

Descórrer un vel

Sigui pel lli­bre, sigui per ReEu­ge­nio, és com si s’hagués obert una caixa que hagués estat tan­cada molts anys. No se sap si és la caixa dels trons... “No s’ha obert per diners. No ho faig per això, sinó per passió. Si no fos així, seria un suïcidi dedi­car la vida als meus pares, com ho estic fent.” Té ganes d’enlles­tir l’encàrrec del seu pare, i tan­car un cicle. Té ganes d’inde­pen­dit­zar-se de l’ombra del pare. “Estic enlles­tint allò que em va dema­nar, que acabés la seva obra, perquè ell no tin­dria temps.” En aquest “aca­bar la seva obra” anava més o menys implícita la petició de posar la seva mare al lloc que li per­toca. “Ella va ser l’artífex i l’artista; ell era un joier”, diu Gerard Jofra. “La mort de la mare va ser un dolor per­ma­nent... Passa amb tot: valo­rem les coses quan les per­dem. Per això sent dolor, per això em demana que faci el que estic fent.” I segueix: “Durant la malal­tia, ell va fugir. Anava sola amb l’autobús a rebre qui­mi­o­teràpia... Això és dur. Som covards.” No li ho va retreure, ella? “Va donar la vida per ell! La mala jugada que ens va fer va ser morir. Jo em vaig rebo­tar amb la vida. Amb 11 anys perds el teu pilar, el teu tot...” Encara ara sent la fiblada. “Era una dona espec­ta­cu­lar dar­rere d’un nen gran. El va fer com a home i com a artista.”

L’Euge­nio pare –humà, al cap i a la fi– va dei­xar un reguit­zell d’emo­ci­ons, de vega­des con­tra­dictòries. S’intu­eix, en el lli­bre i en la con­versa. I l’Euge­nio humo­rista, còmic, expli­ca­dor d’acu­dits? “Què ha dei­xat? Per començar, que gai­rebé divuit anys després de la seva mort es con­tinuï par­lant d’ell.” “Era un per­fec­ci­o­nista, molt meti­culós. Tre­ba­llava la paraula, l’acu­dit. Reia d’ell, no dels altres. S’ima­gi­nava que era tots els per­so­nat­ges dels acu­dits.” Ni sec, ni tímid: un intro­ver­tit a l’esce­nari. “Els moments abans de sor­tir a escena eren ter­ri­bles. No volia. Em deia: «Gerard, has cobrat? Sí? Doncs mar­xem!” I és que fer riure és molt difícil! Ima­gina’t, si rigues­sin dels teus silen­cis... Però ell feia callar. Com? Sense dir res; impo­sava.”

S’ha aca­bat el temps per xer­rar i en Gerard Jofra se’n va. Al cap d’uns minuts apa­reix a l’esce­nari. A la sala, entre els espec­ta­dors, n’hi ha que van veure el seu pare, segur, a la tele­visió o en directe. I també hi ha joves, i nens. I es tor­nen a sen­tir acu­dits, i es torna a riure encara que alguns ja se sàpiga prou bé com aca­ben. És un rosari de situ­a­ci­ons absur­des nar­ra­des amb un posat que vol recor­dar el pare, seriós i irònic, com qui fa riure sense voler. I durant una estona, el món no gira tan de pressa.

. MERCÈ MIRA­LLES

mmi­ra­lles@​lrp.​cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor