Arts visuals

Il·lustració, absolutisme, acadèmia i art

Se’ns ha fet creure que les indi­ca­ci­ons acadèmiques eren les que defi­nien la rea­li­tat del món en què vivim. És la fal·làcia més grossa que se’ns ha vol­gut fer empas­sar. Les defi­ni­ci­ons acadèmiques dels objec­tes que ens envol­ten, aquells dels quals ens infor­men unes ingents bibli­o­te­ques, són el resul­tat de l’abso­lu­tisme polític més gros i trampós que mai ha exis­tit. És pit­jor encara que aquell rea­lisme que ens venia de la filo­so­fia teològica escolàstica, que ho basava tot en les veri­tats d’auto­ri­tat trans­cen­dent, la d’aquell déu que encar­regà als pri­mers avant­pas­sats cre­ats per ell que poses­sin nom a totes les coses i que, després, per cas­ti­gar-los en la seva pre­tensió de conei­xe­ment, els atorgà la con­fusió de llengües. Prèvia­ment n’hi havia hagut uns altres, més modes­tos, que es limi­ta­ren a aga­far el que hi havia i, obser­vant-ho i no accep­tant cap engany sen­so­rial es reme­te­ren al que sem­blava evi­dent: que les rea­li­tats per­ce­bu­des o eren aquo­ses, o ter­ro­ses, o calen­tes o impal­pa­ble vent, que era pre­sent perquè, si més no, ho movia tot.

No és aquí, però, on anem; anem al fet que en el segle XVIII –el segle de Lluís XIV, s’ha dit– els savis d’ales­ho­res, que tenien noves experiències i nous conei­xe­ments, havien d’expli­car les seves noves apor­ta­ci­ons –que curo­sa­ment reco­llien en el que se n’ha dit i es coneix com l’Ency­clopédie–, però esta­ven obli­gats a fer-ho en nom del rei. Tot el saber que ana­ven apor­tant era la majes­tat del monarca qui l’havia de donar per bo. L’absurd arribà a tals extrems que uns filòsofs i gra­matòlegs fran­ce­sos de Port Royal –indret al sud de París on havien esta­blert el seu cen­tre de refle­xi­ons filosòfiques i lingüísti­ques– aca­ba­ren afir­mant que el llen­guatge i la monar­quia eren la mateixa cosa per la coherència interna que exi­geix l’estruc­tura de la llen­gua. L’abso­lu­tisme –en tenim fefa­ents experiències dolo­ro­ses poste­ri­ors– subreptícia­ment s’impo­sava fins i tot a través de la llen­gua par­lada. L’idi­oma, que era reco­ne­gut com un ins­tru­ment de recerca bàsic, esde­vingué un mitjà de domini polític. L’altre ins­tru­ment que impo­sava les for­mes exclu­si­ves que tenia de reves­tir la per­cepció sen­si­ble i el pen­sar eren les indi­ca­ci­ons for­mals pre­di­ca­des per les acadèmies de Belles Arts que, en nom del rei –o d’un altre poder domi­nant– s’havien esta­blert. Tot havia de ser com quedés fixat per qui es podia per­me­tre domi­nar. Per si fos neces­sari fer-ho com­plir s’esta­bli­ren les ins­ti­tu­ci­ons ad hoc: tot el que no fos defi­nit o expres­sa­ment for­mu­lat, no exis­tia.

Sor­to­sa­ment, apa­regué a l’horitzó l’espurna de la consciència que adver­tia que qui seguia els pre­cep­tes era un esclau, un ser­vi­dor, no una per­sona amb capa­ci­tat cre­a­dora. Jan­se­nis­tes, bau­de­lai­ri­ans, sim­bo­lis­tes, sur­re­a­lis­tes, exis­ten­ci­a­lis­tes –per a l’actu­a­li­tat no sé quin mot escriure, però exis­teix– obri­ren nous camins.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.