Música

El ‘Cant de la Sibil·la’

La nit de Nadal, el Cor de Cambra Francesc Valls interpretarà, per desè any consecutiu, el Cant de la Sibil·la’ a la catedral de Barcelona. Enguany també aposten per la nova creació, amb un encàrrec a Josep Soler

La nit de Nadal serà espe­cial per al Cor de Cam­bra Fran­cesc Valls, que repre­sen­tarà, per desena vegada con­se­cu­tiva, el Cant de la Sibil·la a la cate­dral de Bar­ce­lona. Coin­ci­dirà amb el quinzè ani­ver­sari del cor, i ho cele­brarà amb dues estre­nes que ini­ci­a­ran i fina­lit­za­ran el tra­di­ci­o­nal con­cert del dia 24. Enguany, la for­mació ha encar­re­gat la revisió d’una part del cant al com­po­si­tor Josep Soler, i hi afe­girà una nova estrena, a càrrec de Mari­ona Vila, la pri­mera com­po­si­tora que hi par­ti­ci­parà posant música al Liber gene­ra­ti­o­nis, la gene­a­lo­gia de Crist que acom­pa­nya l’entrada del cant de la Sibil·la.

“He bas­tit una obra que s’adaptés al recep­tor, sense per­dre la meva iden­ti­tat, amb el per­fum litúrgic i el mis­ti­cisme que no em que­den gens llu­nyans com a mem­bre de cors d’aquest caire.” Vila explica que, per con­ce­bre l’obra, “s’ha de tenir una idea artística clara, però que alhora sigui vaga, com deia Picasso”, perquè et porta per camins inco­ne­guts i esti­mu­lants.

Sobre l’obra de Soler, Pere Lluís Biosca, direc­tor del cor des de l’any 2015, comenta que aquesta última res­posta de la Sibil·la és “molt aus­tera i espi­ri­tual i intro­du­eix l’orgue a qua­tre veus”. “És una pàgina sense tes­si­tu­res extre­mes, ja que la Sibil·la té un cant pla i es busca la puresa de la música, sons neu­tres sense gaire color, a diferència de l’obra de Vila que, fins i tot, té influències del jazz.” Els com­po­si­tors que ja han rebut l’encàrrec de revi­sar part del Cant de la Sibil·la són Jordi Cer­velló, Josep Vila, Vic Nees, Narcís Bonet, Xavier Pagès-Core­lla, Johan Dujick, Ber­nat Vivan­cos i Joan Magrané.

Ori­gen

Els pri­mers manus­crits del Cant de la Sibil·la es con­ser­ven a Lle­mot­ges i daten dels segles IX i X, i no és d’estra­nyar que apa­re­guin en aque­lla època, a causa de l’extrema sen­si­bi­li­tat als augu­ris de la fi del món que com­por­tava el canvi de mil·lenni. El Cant de la Sibil·la és, jun­ta­ment amb el Mis­teri d’Elx, l’únic drama sacre medi­e­val que ha arri­bat fins als nos­tres dies, i la Sibil·la és l’únic per­so­natge de l’anti­gui­tat pagana que va sobre­viure a l’adve­ni­ment del cris­ti­a­nisme. L’any 2010, la UNESCO el va decla­rar Patri­moni Cul­tu­ral Imma­te­rial de la Huma­ni­tat i, des d’ales­ho­res, la repre­sen­tació s’ha recu­pe­rat a mol­tes esglésies de Cata­lu­nya, el País Valencià, les Illes i l’Alguer.

Constància

Des de fa quinze anys, el Cor de Cam­bra Fran­cesc Valls par­ti­cipa en totes les mis­ses dels diu­men­ges a la cate­dral de Bar­ce­lona, en les quals ofe­reix motets rela­ci­o­nats amb els tex­tos pro­pis de cada dia litúrgic i posa música a les parts de l’ordi­nari de la missa. Inter­preta, sobre­tot, motets de Pales­trina i Victòria rela­ci­o­nats amb l’Evan­geli del dia cor­res­po­nent. Cal recor­dar que Fran­cesc Valls (1671-1747) va ser el mes­tre de la cape­lla de Bar­ce­lona durant la pri­mera mei­tat del segle XVIII i un dels màxims expo­nents de la música bar­roca penin­su­lar, tot i que molta de la seva obra resta inèdita. Està con­si­de­rat un com­po­si­tor clau en la música cata­lana de l’època.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor