Articles

Modernisme amb traç de dona

Lluïsa Vidal va ser una de les poques pintores catalanes de l’època que va viure de la seva obra, però un cop morta va ser condemnada a un silenci immerescut. La Casa Museu Domènech i Montaner de Canet la reivindica en el centenari de la seva mort amb una exposició de peces escollides de pintura, dibuixos i il·lustracions

REFERENT
“La presència femenina va impregnar tota la seva carrera pictòrica”

. TERESA MÁRQUEZ

mtmar­quezu@​lrp.​cat

Els cro­nis­tes de l’època deien que els qua­dres de Lluïsa Vidal (Bar­ce­lona, 1876-1918) tenien “traços baronívols i una empremta viril”. I sí, ho feien com a lloança de l’obra, con­vençuts que en un àmbit com la pin­tura moder­nista, allò màxim a què podia aspi­rar una dona era a copiar l’estil mas­culí. Lluïsa Vidal, però, va demos­trar ben aviat que tenia una visió genuïna i per­so­nal de l’art i que podia per­fec­ta­ment viure pro­fes­si­o­nal­ment del seu talent, tant rebent encàrrecs per fer retrats de les famílies de la bur­ge­sia com donant clas­ses par­ti­cu­lars al seu taller o il·lus­trant men­su­al­ment la revista Femi­nal. Coin­ci­dint amb el cen­te­nari de la seva mort, amb només 42 anys i a causa de la febre espa­nyola, la Casa museu Domènech i Mon­ta­ner de Canet de Mar (Maresme) ofe­reix el relat pictòric de la seva tra­jectòria, on el visi­tant podrà des­co­brir des de peces fins ara mai expo­sa­des al gran públic fins a apunts i pri­mers esbos­sos guar­dats a les car­pe­tes d’una artista obses­si­o­nada a cap­tu­rar al llenç o al paper el gran ven­tall de l’expressió humana.

La comissària de l’expo­sició i autora del lli­bre Lluïsa Vidal. La mirada d’una dona, l’empremta d’una artista, Con­sol Oltra, explica que la mos­tra de Canet per­met cap­tar l’essència de l’artista en les diver­ses dis­ci­pli­nes en què va des­ta­car. “Lluïsa Vidal va néixer en una família culta i libe­ral i va ser gràcies a l’empenta del seu pare, el moblista i dis­se­nya­dor Fran­cesc Vidal i Jevellí, que va poder rebre una for­mació de pri­mer nivell, amb els millors mes­tres, com Enric Gómez i Arcadi Mas i Font­de­vila”, asse­nyala, i afe­geix que “en aque­lla casa es res­pi­rava art”. Segona d’onze ger­mans, l’artista va des­ta­car des de ben jove en el món del dibuix i la pin­tura i va mar­xar a estu­diar a París. L’any 1898 va expo­sar, amb només 22 anys, a la Sala Parés una obra basada prin­ci­pal­ment en retrats que va tenir una rebuda excep­ci­o­nal de la crítica. En van venir mol­tes més.

MIRADA GENUÏNA

“La figura humana va ser el cen­tre de la seva pro­ducció i hi ha molt poques obres en què no apa­re­gui cap per­sona”, comenta Con­sol Oltra, que des­taca que la majo­ria de retrats ho són de dones. “Les seves ger­ma­nes, la seva mare i la seva àvia van ser els pri­mers models a pin­tar, però la presència feme­nina va impreg­nar tota la seva car­rera pictòrica”, insis­teix la comissària de l’expo­sició. A la sala de Canet es poden admi­rar esce­nes domèsti­ques i urba­nes, totes amb una mirada par­ti­cu­lar. “Lluïsa Vidal no és una intrusa davant el moment que vol cop­sar, perquè el coneix i en forma part i defuig la tea­tra­lit­zació d’altres autors que pin­ten o dibui­xen una escena amb una per­fecció impos­tada”, asse­nyala Oltra. Les seves són dones que miren als ulls amb un punt d’orgull, mal­grat que hagin estat cap­ta­des “tal com son, amb un ble de cabells des­pen­ti­nat men­tre bro­den o amb una ria­llada que mos­tra les dents sense ver­go­nya”.

Paral·lela­ment a la pro­ducció de retrats a l’oli, l’expo­sició ofe­reix una selecció de dibui­xos al carbó i a san­guina –l’escena de l’infant pas­se­jant el gos és de gran bellesa– i d’aqua­rel·les que sovint uti­lit­zava com a pre­pa­ració dels futurs retrats a l’oli. “Els seus dibui­xos no són els esbos­sos habi­tu­als d’altres artis­tes, perquè Lluïsa Vidal els dotava del valor de l’obra única, de l’obra total”, diu la comissària. Les il·lus­tra­ci­ons ori­gi­nals que es van uti­lit­zar per a la revista Femi­nal ocu­pen un lloc des­ta­cat en el recor­re­gut de la mos­tra i s’emmar­quen en el cor­rent de defensa dels drets de les dones, en què l’artista va mili­tar de bra­cet de Dolors Mon­serdà, Carme Karr i Fran­cesca Bon­ne­mai­son. També va par­ti­ci­par en el cor­rent paci­fista. Vidal va tre­ba­llar en la publi­cació des del 1907 fins al 1915 i hi va tras­lla­dar mol­tes de les dones repre­sen­ta­ti­ves del movi­ment, a banda d’esce­nes que acom­pa­nya­ven tot tipus de relats.

Tot i això, per garan­tir-se uns ingres­sos regu­lars que li per­me­tes­sin con­ti­nuar amb la seva car­rera, l’artista va obrir l’any 1911 una acadèmia al car­rer Gran de Gràcia, a l’antic estudi del pin­tor Isi­dre Nonell. Allà va impar­tir clas­ses par­ti­cu­lars tant per a prin­ci­pi­ants com per a alum­nes avançats. La seva dedi­cació plena a la pin­tura i al dibuix, segons explica Con­sol Oltra, li van fer pren­dre la decisió, poc comuna a l’època, de no for­mar una família pròpia i de con­ver­tir-se en el pun­tal de la mare i els ger­mans, en espe­cial quan el seu pare es va sepa­rar de la família. “Lluïsa Vidal era una dona enèrgica i inde­pen­dent, amb una gran capa­ci­tat cre­a­tiva, que es va veure trun­cada massa jove”, diu Oltra.

FEINA A FER

La mos­tra a la Casa Museu Lluís Domènech i Mon­ta­ner per­met recu­pe­rar un cop més la figura i l’obra de l’artista, que des que va des­a­parèixer i fins ara no ha tin­gut la reper­cussió que es mereix. L’any 1919 la seva família li va voler retre un home­natge pòstum un any després de la seva mort amb una expo­sició a la Sala Parés. Des de lla­vors i fins a l’actu­a­li­tat, han estat comp­ta­des les oca­si­ons en què s’ha rei­vin­di­cat el seu lle­gat. Això sí, algu­nes de les seves obres s’han fet pas­sar per ori­gi­nals d’altres pin­tors, com Ramon Casas

En aquests dar­rers anys, però, hi ha hagut intents reei­xits com la bio­gra­fia edi­tada per La Cam­pana que va fer Marcy Rudo sobre la pin­tora el 1996 i que el 2001 va pro­pi­ciar una expo­sició a la Fun­dació La Caixa. El 2013, Con­sol Oltra va publi­car la dar­rera bio­gra­fia de l’artista i, un any després, es va encar­re­gar de la mos­tra que el Museu del Moder­nisme li va dedi­car. “Vam apro­fi­tar per tru­car a la porta del Museu Naci­o­nal d’Art de Cata­lu­nya (MNAC), que ens va con­fir­mar que tenia obra de Lluïsa Vidal al seu fons que no estava expo­sada”, diu Oltra, que afe­geix que amb l’expo­sició poste­rior del 2016 es va acon­se­guir que un auto­re­trat de Lluïsa Vidal i un altre qua­dre de la seva ger­mana aca­bes­sin for­mant part de la col·lecció per­ma­nent del cen­tre. “Com a dona repre­sen­ta­tiva de la pin­tura moder­nista cal­dria ubi­car-la al lloc que li per­toca”, asse­gura Oltra.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor